Громади Хмельниччини можуть недоотримати до бюджетів мільйони гривень

Громади Хмельниччини можуть недоотримати до бюджетів мільйони гривень

В урядовому законопроекті закладено норму вилучення з бюджетів громад 5 % роздрібного акцизу з тютюну. На думку авторів законопроєкту, перекладення обов’язку сплати тютюнового роздрібного акцизу на великих гравців, які працюють в прозорому полі, дозволить додатково залучити до бюджету 1,9 млрд грн. Однак, через це муніципалітети можуть втратити 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не може запровадити.

Перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. Запропонований механізм не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну.

Олександр Слобожан Виконавчий директор Асоціації міст України:

«Всі пропозиції податкової реформи в частині місцевих бюджетів ми з Мінфіном відпрацювали і їх підтримуємо, оскільки призведуть до збільшення надходжень громад. Ми навіть звернулися до ОПУ, щоб їх було розглянуто Президентом як невідкладні. На жаль, на фініші обговорення окремі лобісти, прикриваючись іменем Президента, заклали в концепцію положення щодо вилучення з бюджетів громад 5 % роздрібного акцизу з тютюну. Ми це категорично не підтримаємо, бо втрати муніципалітетів складуть 2.4 млрд грн. А справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не зможе запровадити. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які борються з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз с легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше виробники, ретейл, Мінфін? Думаю питання риторичне — всі».

Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України, яке представляє інтереси 38 громад області, звернулося до народних депутатів Олександра Гереги, члена комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та Олени Копанчук, члена комітету з питань бюджету, інших депутатів від Хмельниччини із проханням захистити інтереси місцевого самоврядування, врахувати позицію громад та аргументацію Асоціації міст України та не допустити вилучення з місцевих бюджетів роздрібного акцизу на тютюн, яке понесе за собою грошові втрати муніципалітетів всієї України у розмірі 2,4 млрд грн.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Мешканка Хмельниччини переправляла з-за кордону оптові партії психотропів під виглядом прального порошку
На Хмельниччині чоловік продавав дерев’яні піддони, які виготовив із незаконно здобутої сировини
На Хмельниччині у вечірню пору можуть застосувати обмеження електропостачання
На Хмельниччині у вечірні години можуть вимикати світло: яка причина
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
Вранці та вночі на Хмельниччині лунали вибухи

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
На Хмельниччині через пориви вітру без електрики лишилися близько 11 тисяч споживачів
Церква на Хмельниччині має перших богопосвячених вдів в Україні
На Хмельниччині чоловік продавав дерев’яні піддони, які виготовив із незаконно здобутої сировини
Відійшов у засвіти відомий на теренах Хмельниччини журналіст
FacebookTelegramViberWhatsAppX