На Хмельниччині шахраї почали використовувати у своїх схемах діпфейкові технології

На Хмельниччині шахраї почали використовувати у своїх схемах діпфейкові технології

Як свідчить аналіз поліцейської статистики шахрайств за останні 10 років, майже всі ті види афер, які раніше існували, так би мовити «офлайн», сьогодні перейшли у інтернет.

Махінації з купівлею і продажем товарів, гадання та зняття порчі й навіть шлюбні аферисти — усі вони, на жаль, успішно опанували сучасні технології і це дає їм можливість ошукувати потерпілих дистанційно, що, відповідно, ускладнює роботу оперативних працівників поліції.

— Якщо ще 5–10 років тому потерпілий в більшості випадків міг описати свого кривдника, дати якість прикмети шахрая, бо бачив його особисто, то зараз людина навіть може не знати, чоловік це був, чи жінка, — ділиться досвідом багаторічної роботи у кримінальній поліції заступник начальника ГУНП у Хмельницькій області Андрій Чайковський. — Візьмемо, для прикладу, шахрайську схему «ваш родиш у біді». Раніше шахрай або його спільник, провівши підготовчу роботу по телефону, особисто приходили до потерпілих за грошима, і це давало нам багато зачіпок, а зараз же зловмисники здебільшого просто просять перерахувати кошти на карту, з якої їх можуть дрібнішими сумами перераховувати на ще декілька рахунків, щоб ускладнити нам роботу.

Крім того, злодій взагалі може перебувати у іншій області або ж за кордоном.

— Але поліція теж не стоїть на місці, і ми все більше використовуємо в роботі усі можливі сучасні технології, діджиталізуємо діяльність, що дає досить хороші результати у розкритті сучасних шахрайств, — наголошує Андрій Едуардович. — Уже кілька років, як в складі кримінальної поліції діє управління кримінального аналізу, у якому працює нова генерація оперативників. Їхня основна задача — знайти у злочинних схемах непомітні на перший погляд закономірності та зв’язки.

Те, що кількість інтернет-шахрайств зростає, — досить прогнозоване явище. Причому, не лише в межах України, а й на світовому рівні. Міжнародні експерти у цій сфері пояснюють це повсюдною цифровізацією суспільства. Люди все більше використовують можливості інтернету як у роботі, так і у побуті й навіть особистих стосунках, бо це полегшує їхнє життя. Разом тим, це несе додаткові ризики, бо відкриває нові можливості для шахраїв, які у своїх схемах уже навіть почали використовувати діпфейкові технології. Це стосується зокрема, шлюбних аферистів, які підшукують своїх жертв на сайтах знайомств та у соціальних мережах.

— У 2023 році ми мали кілька випадків ошуканства, пов’язаного саме з намаганнями людей влаштувати особисте життя за допомогою інтернету, — розповідає полковник поліції. — Найцікавіше тут те, що шахраї, які видавали себе за жінок, в деяких випадках виявлялися чоловіками, які просто згенерували собі за допомогою діпфейкових технологій красиві фото і вели переписку з потенційною жертвою від імені дівчини, поступово під різними приводами виманюючи солідні суми грошей. — Я думаю, що в реальності таких потерпілих є значно більше, але зі зрозумілих причин не усі вони готові звернутися за допомогою до поліції.

Для інформації:

Діпфейк (deepfake) — це штучно згенеровані фотографії чи відеоматеріали, створені для введення в оману. Вони зображують конкретну особу. Завдяки технології deepfake правопорушники можуть не тільки використовувати легкодоступні зображення іншої особи та створювати фальшиве зображення профілю в соцмережах та на сайтах знайомств, але вони також можуть створити повністю штучне зображення та відповідний профіль, не беручи фото із соціальних мереж іншої особи чи Інтернету.

Найдієвіша порада, як не стати жертвою подібних шахраїв, — це не діяти під впливом емоцій. Адже саме цей психологічний інструмент найчастіше використовують аферисти. Вони намагаються або викликати в потерпілого страх і паніку, або тиснуть на почуття жалості, обов’язку. Також необхідно детально перевіряти усю надану інформацію і, звісно, ніколи не поспішати перераховувати гроші, тим більше, якщо не знайомі з людиною особисто.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Після аварії на ЧАЕС потяг «москва-Хмельницький» перестав курсувати не одразу
Засудили жителя Полтавщини, який «відзначився» у Хмельницькому
На Хмельниччині громади вчаться управляти відходами
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини
На Хмельниччині судили жінку, яка справила природні потреби перед дверима поліції
В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині громади вчаться управляти відходами
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини
В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку
Віктор Якубець із Хмельниччини ніс службу за 25 км від зруйнованого реактора Чорнобильської АЕС
На Хмельниччині «спалився» чоловік, який перевозив контрафактні цигарки на 60 тисяч гривень
Одній із громад на Хмельниччині повернуть водосховище вартістю понад мільярд гривень
FacebookTelegramViberWhatsAppX