Рятувальник із Хмельниччини виніс із палаючого будинку немовля

Рятувальник із Хмельниччини виніс із палаючого будинку немовля

Старший лейтенант служби цивільного захисту Вадим Гринчук родом із невеличкого містечка Нова Ушиця, що в Хмельницькій області. Тут династію рятувальників започаткував його батько — підполковник у відставці Микола Миколайович Гринчук.

«Для мене вирішальним у виборі майбутньої професії став приклад батька, — розповідає наш герой. — Він присвятив Службі порятунку понад 20 років, і зараз на заслуженому відпочинку. З дитинства я спостерігав за його роботою. Затамувавши подих, слухав історії з буднів його колег, коли приходив до пожежної частини».

Тож одразу після закінчення дев’ятого класу подав документи до Вищого професійного училища Львівського державного університету безпеки життєдіяльності у м. Вінниця, згодом здобув вищу освіту. Підтримує родинну традицію й молодша сестра Діана. Вона нині навчається у професійному училищі. Мріє стати, як брат і батько, офіцером ДСНС.

Рятувальник із Хмельниччини виніс із палаючого будинку немовля

Протягом чотирьох років на посаді начальника караулу було сотні виїздів за викликом, за кожним із них — окрема життєва історія якоїсь людини. Головне для Вадима — уникнути найстрашнішого — загибелі людей. Виклик на пожежу ввечері, 16 липня 2023 року, для його чергового караулу був найзвичайнісіньким — середмістя, горить квартира, шостий поверх. Паралельно з гасінням надзвичайники почали евакуйовувати людей із сусідніх квартир.

«Задимлення було дуже сильним, — пригадує Вадим. — Ми обійшли всі помешкання на поверсі. До однієї з квартир були відчинені двері, я зайшов усередину. Там був чоловік та перелякана жінка з немовлям на руках. Маску-саморятівник я одягнув на жінку, дитину пригорнув до грудей і швидко виніс на свіже повітря. Медики оглянули дівчинку, з нею все було гаразд». Того дня, завдяки оперативним діям вогнеборців, було врятовано сім людей, з них — одну дитину.

Робота рятувальника вимагає прийняття швидких та зважених рішень, зосередженості та самовідданості, а ще необхідно бути психологом, уміти знайти потрібні слова, щоб заспокоїти, привести до тями. Саме такі навички стали у нагоді Вадиму під час цієї рятувальної операції.

«Довелося одночасно заспокоїти стривожену та розгублену матір, взяти на руки малюка і разом із ними чимшвидше спуститися сходами на вулицю», — розповідає надзвичайник. Ця дитина заслуговує прожити мирне життя, в мене не було ніяких сумнівів у своїх діях. Після ліквідації ми телефонували медикам та цікавилися здоров’ям врятованих».

Рятувальник Вадим Гринчук «горить» своєю справою, він постійно напоготові! За такими молодими офіцерами спокій і безпека громадян, та майбутнє Служби порятунку!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Після аварії на ЧАЕС потяг «москва-Хмельницький» перестав курсувати не одразу
Засудили жителя Полтавщини, який «відзначився» у Хмельницькому
На Хмельниччині громади вчаться управляти відходами
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини
На Хмельниччині судили жінку, яка справила природні потреби перед дверима поліції
В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині громади вчаться управляти відходами
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини
В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку
Віктор Якубець із Хмельниччини ніс службу за 25 км від зруйнованого реактора Чорнобильської АЕС
На Хмельниччині «спалився» чоловік, який перевозив контрафактні цигарки на 60 тисяч гривень
Одній із громад на Хмельниччині повернуть водосховище вартістю понад мільярд гривень
FacebookTelegramViberWhatsAppX