На Хмельниччині мати з дитиною ледь не залишилися без житла у гуртожитку

На Хмельниччині мати з дитиною ледь не залишилися без житла у гуртожитку

Хмельницький апеляційний суд відмовив місцевому професійному ліцею у задоволенні позову про виселення жінки та її малолітньої доньки з кімнати гуртожитку. Рішення Хмельницького міськрайонного суду в частині, що стосується їх виселення, ХАС скасував.

Із позовом про виселення жінки, її матері, чоловіка та їхньої малолітньої дитини з кімнати учнівського гуртожитку до суду звернувся Хмельницький професійний ліцей. Пояснив, що у 2012 році на підставі усного цивільно-правового договору строком на один рік до гуртожитку поселили виховательку дитсадка з донькою.

У 2019 році її донька вийшла заміж, відтак без дозволу адміністрації до кімнати вселився і її чоловік. Згодом у них народилася дитина, котру теж зареєстрували у гуртожитку. За словами представника ліцею, з квітня 2021 року ніхто з них фактично у тій кімнаті не мешкає.

Хмельницький міськрайонний суд задовольнив позов ліцею та виселив усіх мешканців спірної кімнати з учнівського гуртожитку. Виходив з того, що їхнє проживання там не пов’язане з навчанням чи виконанням трудових обов’язків, спеціальний ордер на вселення до кімнати у гуртожитку не видавався, цивільно-правової угоди між сторонами теж немає. До того ж відповідачі фактично не проживають у спірній кімнаті з квітня 2021 року, через що немає підстав вважати, що у них «достатні та триваючі зв’язки із конкретним місцем проживання».

З проханням скасувати рішення місцевого суду та відмовити в задоволенні позову ліцею до апеляційного суду звернулася мешканка кімнати — жінка, що понад 9 років тому вселилася туди разом з матір’ю. Нині вона виховує маленьку дитину й уважає, що наслідком виселення їх з кімнати стане те, що вони втратять право на житло, бо власного не мають ні вона, ні дитина, ні чоловік, а мати зараз живе окремою сім’єю.

Також апелянтка зазначила, що у гуртожитку знаходяться їхні особисті речі та майно, вони справно платили за рахунками й жодних претензій щодо неправомірного проживання не було. Вона з дитиною дійсно не мешкала там певний час, оскільки у гуртожитку робили ремонт, а згодом сусідка змінила замки у спільному коридорі й сказала, що впустить тільки після рішення суду.

Апеляційний суд звернув увагу, що апелянтка з її малолітньою донькою вселилися у кімнату в гуртожитку на законних підставах та станом на момент подання позову були в ній зареєстровані. Жінка проживала там понад 9 років, не має іншого житла, через що апеляційний суд дійшов висновку, що вона та її малолітня донька мають достатні та триваючі зв’язки з конкретним місцем проживання, а кімната у гуртожитку є їхнім житлом у розумінні статті 8 Конвенції.

«Звернувшись до суду з вимогою про виселення [апелянтки] та її малолітньої дочки без надання іншого житлового приміщення, Хмельницький професійний ліцей в достатній мірі не навів аргументів та мети, яку він переслідував, не обґрунтував своїх вимог з урахуванням принципу співрозмірності виселення з відповідною метою, зазначивши лише про необхідність покращення умов проживання учнів ліцею без зазначення конкретної потреби щодо поселення у кімнату, що вивільняється, окремих мешканців, тобто, без доведення легітимності виселення [апелянтки] та її малолітньої дочки без надання іншого житла, що, вочевидь, не є пропорційним втручанням, і є таким, що не відповідає праву на повагу до їх житла, гарантованому статтею 8 Конвенції», — констатувала колегія суддів ХАС.

Позаяк інші відповідачі у справі — мати та чоловік апелянтки — не подавали апеляційних скарг на рішення й не надали повноважень на представництво своїх інтересів в суді у цій справі єдиному апелянту, доводи в частині вимог щодо неправомірного виселення їх обох не підлягають перегляду в апеляційному порядку, зазначив суд.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Як середньовічний магнат на Хмельниччині замок будував
Паралімпійка із Хмельниччини стала ще ближче до здійснення мрії
Вода від сусідів залила стелю й стіни квартири: що вирішив суд на Хмельниччині
У Хмельницькому в лабораторію можна здати живого кліща: скільки вартує дослідження
Після аварії на ЧАЕС потяг «москва-Хмельницький» перестав курсувати не одразу
Засудили жителя Полтавщини, який «відзначився» у Хмельницькому

Читайте у цій рубриці



Паралімпійка із Хмельниччини стала ще ближче до здійснення мрії
Вода від сусідів залила стелю й стіни квартири: що вирішив суд на Хмельниччині
У Хмельницькому в лабораторію можна здати живого кліща: скільки вартує дослідження
На Хмельниччині громади вчаться управляти відходами
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини
В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку
FacebookTelegramViberWhatsAppX