За минулий тиждень на Хмельниччині зареєстровано 5 випадків сальмонельозу

За минулий тиждень на Хмельниччині зареєстровано 5 випадків сальмонельозу

Щоб запобігти спалахам захворювань Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб у період воєнного стану працює у посиленому режимі. Відтак, особливу увагу установа приділяє моніторингу показників захворюваності, в тому числі, на інфекційні недуги. Беззаперечну роль у профілактиці хвороб відіграє інформаційно-роз’яснювальна робота серед мешканців області та гостей.

«За період із 11 до 17 червня на Хмельниччині зареєстровано 38 хворих із діагнозом «гастроентероколіт», із них 32 — зі встановленим збудником (18 дітей), 6 — з невстановленим збудником (1 дитина). Також діагностували 5 випадків сальмонельозу та поодинокі випадки дизентерії, хвороби Лайма, вітряної віспи та укусів тварин. Спалахів інфекційних захворювань в організованих колективах не було зафіксовано», — повідомляє Державна установа «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Фахівці Хмельницького ОЦКПХ МОЗ України в осередках інфекційних захворювань здійснили низку протиепідемічних заходів з метою недопущення подальшого розповсюдження інфекцій серед контактних осіб.

Сальмонельоз — гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella.

Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт, іноді захворювання має перебіг з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Медицині відомо близько 2 тисяч різновидів сальмонел, однак у нашій країні тільки 500 видів провокують кишкові захворювання у людини. Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у водоймах — до чотирьох місяців, в молочних продуктах — до 20 днів. Багато штамів сальмонел стійкі до дії антибіотиків, але легко гинуть від хлору дезінфікуючих розчинів.

Шляхи передачі сальмонельозу

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини — крупна рогата худоба, свині, коні, вівці, а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом несприятливі санітарні умови утримання курей призвели до почастішання випадків зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.

Джерелом інфекції для людини є людина хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий — при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в стаціонарі, дитячому садку. Великий відсоток випадків зараження людиною відбувається через продукти харчування — м’ясо птахів, тварин, риби, готові термічно необроблювані продукти — салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво.

Особливо небезпечне зараження для дітей до року, оскільки це може призводити до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. По мірі росту дитини знижується його сприйнятливість до сальмонел. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в жарку, теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Славутській громаді побільшало випадків гострого мозкового інсульту
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
Сальмонельоз не відступає: яка ситуація на Шепетівщині
Чоловік замість того, аби поховати матір, поклав її тіло у валізу та викинув у парку
На Хмельниччині судили багатодітну матір, діти якої хворіли на ГРВІ та не мали належних умов для життя

Читайте у цій рубриці



Полісменів Хмельниччини зацікавив молодик, який змінив свої плани
На Хмельниччині зловили браконьєрів, які не встигли довести справу до кінця
На Хмельниччині поліцейські виявили підлітків, які вживали алкоголь та курили: протоколи будуть направлені до суду
Нічна гроза та пориви вітру знеструмили частину Хмельниччини
На Хмельниччині відійшов у вічність знаний енергетик
На Хмельниччині дивним чином ув’язнений мав позбутися від печії
FacebookTelegramViberWhatsAppX