Російські окупанти відключили зв’язок на півдні України

Російські окупанти відключили зв’язок на півдні України

Українські оператори мобільного зв’язку, інтернет-послуг та телефонії почали фіксувати спочатку перебої, а потім і повне відключення зв’язку в Херсонській області. Відповідно до отриманої від компаній інформації відбулося втручання представників окупаційного режиму в роботу обладнання — відключення живлення обладнання, від’єднання кабелів тощо. Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Наразі жителі регіону залишилися без українського мобільного зв’язку та доступу до інтернету, а також без можливості здійснити національні та міжнародні дзвінки, використовуючи стаціонарні телефони.

«На жаль, найближчим часом відновити зв’язок у області, швидше за все, не вдасться, оскільки відповідне обладнання перебуває під повним контролем окупаційного режиму та російських військових», — йдеться у повідомлені.

Це вже не перша спроба позбавити українських громадян, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, можливості зв’язатися з рідними, викликати швидку допомогу чи рятувальників, отримати правдиву інформацію про перебіг війни та ситуацію в країні. Натомість з’явилися повідомлення про трансляцію через гучномовці російської брехливої пропаганди. Агресор, мабуть, і досі думає, що без альтернативних джерел інформації українці почнуть вірити ворожій пропаганді. Дарма, адже Херсон — це Україна.

Такі дії окупантів з російської федерації можуть бути пов’язані з безпорадністю російської армії, яка зазнає втрат і не може стримати контратакувальних дій українських військових. Вони бояться, що повідомлення про успіхи української армії посилить спротив та активізує роботу партизанів на Херсонщині.

«Водночас ми не виключаємо в подальшому спроб підключення українських користувачів до російських інтернет-мереж та мобільних операторів, які повністю контролюються ворожими спецслужбами. Такі дії будуть грубим порушенням міжнародного законодавства та черговим підтвердженням того, що росія діє як держава-терорист, використовуючи технології для окупації територій. Це ще одне підтвердження того, що потрібно посилити обмеження доступу росії до будь-яких технологій. У такому разі Україна звертатиметься до міжнародних організацій, щоб припинити незаконні дії окупантів», — зазначають у службі спецзв’язку.

Також нагадують, що українці, використовуючи телефон та інтернет у російських мережах, мають дотримуватися максимальних заходів безпеки. Для цього радимо ознайомитися з нашими рекомендаціями, де описано, як користуватися зв’язком на тимчасово окупованих територіях:

А також використовувати VPN під час входу в мережу:

Що таке VPN, і як ним безпечно користуватись

Окупанти на тимчасово захоплених територіях намагаються приєднати українців до російських інтернет-мереж, де стоїть обладнання для фільтрації інтернет-трафіку, що дозволило заблокувати безліч українських та міжнародних вебресурсів. Щоб уникнути слідкування та обійти обмеження, радимо українським користувачам, яких під’єднали до російських мереж, використовувати VPN-сервіси.

VPN (Virtual Private Network) — це віртуальна приватна мережа, яка забезпечує шифрування трафіку між клієнтом та VPN-сервером і зміну IP-адреси. При підключенні до VPN створюється захищений канал між комп’ютером користувача і VPN-сервером. Дані в ньому надійно зашифровані: ваш інтернет-провайдер не дізнається вашої локації та вебресурсів, які ви відвідали.

Оновлена IP-адреса зазвичай створюється з іншого міста або країни. Наприклад, ви можете увійти в систему з Києва, перебуваючи в Україні, але ваша IP-адреса буде вказувати, що ви, наприклад, у Лондоні, Великій Британії.

VPN-сервіси дозволяють користуватися ресурсами, доступ до яких заборонено за географічним принципом або на підставі рішень органів влади. Завдяки VPN можна вільно відвідувати заблоковані сайти, достатньо лише вибрати та завантажити додаток на свій комп’ютер або мобільний пристрій.

Коли варто користуватись VPN

Під час користування незахищеними загальнодоступними мережами Wi-Fi, щоб захистити свої дані.

  • Коли необхідний захищений доступ до інтернет-мережі та систем під час організації віддаленої роботи.
  • Щоб захистити себе від вебсайтів, програм і сервісів, які хочуть відстежувати ваші дії.
  • Щоб оператор або провайдер не міг відслідковувати ваших дій в інтернеті.
  • Щоб отримати доступ до заблокованих окупантом інформаційних ресурсів.

Як обрати VPN

При виборі платного VPN зверніть увагу на такі критерії:

  1. Захист. Краще обрати VPN, в якому є шифрування військового класу (наприклад, AES-256), асортимент протоколів безпеки (OpenVPN, L2TP, IKEv2, WireGuard та інші), захист від витоків через DNS, технологія TrustedServer, яка видаляє всі ваші дані при кожному перезапуску, та функцію автоматичного аварійного відключення (kill switch).
  2. Підтримка операційних систем. Переконайтесь, що VPN підтримує операційні системи, якими ви користуєтесь: Android, iOS, Windows та інші потрібного покоління.
  3. Кількість одночасних активних пристроїв. Головне, щоб вам вистачило.
  4. Вартість. VPN бувають платні та безкоштовні. Платні можуть мати кращий рівень захисту, вищу швидкість з’єднання, підтримку більшої кількості операційних систем.

Якщо користуєтесь безплатним VPN:

  • Перевірте репутацію сервісу у пошуковику — чи не було фактів витоку або продажу даних користувача.
  • Не використовуйте російських VPN, вони, ймовірно, можуть надсилати дані російським спецслужбам.

Кілька варіантів VPN-сервісів, які рекомендують фахівці:

  • ExpressVPN
  • Surfshark
  • PrivateInternetAccess
  • CyberGhostVPN
  • NordVPN
  • ProtonVPN

Деякі VPN-програми при завантаженні можуть необґрунтовано запитувати доступ до даних користувачів. Насторожити повинні ті, які запитують:

  • доступ до особистих даних;
  • запис на зовнішніх накопичувачах;
  • зміну системних налаштувань;
  • управління локальними файлами;
  • доступ до журналів дзвінків.

Застосунки, які просять по чотири і більше дозволів: Yoga VPN, proXPN VPN, Hola Free VPN, Seed4.Me VPN, OvpnSpider, SwitchVPN, Zoog VPN та інші.

Для забезпечення стабільного та безпечного з’єднання рекомендуємо користуватися платними VPN-сервісами. Обов’язково завантажувати додатки VPN-сервісів з офіційних сайтів, дотримуючись усіх ліцензій та рекомендацій постачальника.

Застосунки, які користувач встановлює не через офіційні вебресурси, можуть у своєму коді містити вразливості, які дозволять деанонімізувати користувача.

Будьте у безпеці, користуючись інтернетом, захищайте себе та свою інформацію.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Корупція під час війни: хто винен та як запобігти
Сапер із Хмельниччини: «Найголовніше — перемогти у цій війні, щоб нашим дітям не довелося воювати за свою землю»
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
На Хмельниччині на хабарі взяли голову ВЛК
Навідник із Шепетівщини вісім місяців вважався зниклим безвісти
Терміновий збір: захисникам із Шепетівщини, що в 3-ій ОШБ, дуже потрібне авто

Читайте у цій рубриці



Корупція під час війни: хто винен та як запобігти
Сапер із Хмельниччини: «Найголовніше — перемогти у цій війні, щоб нашим дітям не довелося воювати за свою землю»
Навідник із Шепетівщини вісім місяців вважався зниклим безвісти
Терміновий збір: захисникам із Шепетівщини, що в 3-ій ОШБ, дуже потрібне авто
Внаслідок влучання дрона загинув молодий воїн із Шепетівщини
На Харківщині загинув 37-річний воїн із Шепетівщини
FacebookTelegramViberWhatsAppX