Через дві доби може статися техногенна катастрофа світового масштабу

Через дві доби може статися техногенна катастрофа світового масштабу

ЧАЕС підключать до резервних дизель-генераторів, що забезпечить живлення її об’єктів протягом 48 годин. Повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко у фейсбуці.

Нардеп опублікував скрін допису міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби:

Через дві доби може статися техногенна катастрофа світового масштабу

Як зазначає Гончаренко, посилаючись на повідомлення голови МЗС Кулеби, після цього відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що призведе до витоку радіації:

«Через 48 годин може статися техногенна катастрофа світового масштабу, Путін просто знищує планету»!

Співробітників Чорнобильської АЕС вже 14-й день поспіль тримають у заручниках окупанти. Рівень радіації у зоні невідомий. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 9 березня заявило, що більше не отримує даних від системи моніторингу ядерних матеріалів на Чорнобильській АЕС.

Сьогодні, 9 березня, у телеграм-каналі Укренерго повідомив, що високовольтна лінія 750 кВ ЧАЕС–Київська внаслідок пошкодження окупантами наразі відключена:

«Таким чином, Чорнобильська станція та всі ядерні об’єкти Зони відчуження залишилися без електропостачання. На сховищі відпрацьованого ядерного палива — 1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження. Яке можливе лише за наявності електропостачання. Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження. Як наслідок — зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи.

Крім того, не працюватиме вентиляція на об’єкті. Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання. Також не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду.

Наразі тривають бойові дії, що робить неможливим проведення ремонтних робіт та відновлення енергоживлення. Знеструмлене і місто Славутич».

Як повідомляють «Факти», міжнародне агентство з атомної енергії відреагувало на відключення путінськими загарбниками електроенергії на Чорнобильській АЕС. За словами гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, агентство не вбачає у цьому критичного впливу на міжнародну безпеку. Також агенція заявила, що теплове навантаження басейну витримки відпрацьованого палива та обсяг охолоджуючої води на ЧАЕС є цілком достатніми для ефективного відведення тепла без необхідності електропостачання.

Про знеструмлення на Чорнобильській АЕС також повідомила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України. У повідомленні, адресованому МАГАТЕ, вони зазначили, що окрім низки небезпечних факторів, всередині приміщення відсутня вентиляція:

— Після цього відбудеться випаровування, що призведе до ядерного викиду. Вітер може перенести радіоактивну хмару в інші регіони України, Білорусі, Росії та Європи. Крім того, всередині приміщення відсутня вентиляція.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Нічна гроза та пориви вітру знеструмили частину Хмельниччини
На Хмельницькій АЕС планують добудувати енергоблоки №3 та №4
На Шепетівщині п’яний водій автобуса наробив біди і втік
На Хмельниччині у вечірні години можуть вимикати світло: яка причина
Постачання електроенергії
На Хмельниччині заживили критичну інфраструктуру: проблеми з електрикою мають понад 100 населених пунктів

Читайте у цій рубриці



Терміновий збір: захисникам із Шепетівщини, що в 3-ій ОШБ, дуже потрібне авто
Внаслідок влучання дрона загинув молодий воїн із Шепетівщини
На Харківщині загинув 37-річний воїн із Шепетівщини
Майже 9 місяців старшого сержанта із Шепетівщини вважали безвісти зниклим
Тіло загиблого офіцера з Шепетівщини 2 роки було на окупованих територіях: на сайті Президента зареєстрували петицію
Капітан поліції із Шепетівки захищає країну у штурмовій бригаді «Лють»
FacebookTelegramViberWhatsAppX