На Шепетівщині виявили сказ у собаки

На Шепетівщині виявили сказ у собаки

На Шепетівщині цьогоріч перший випадок сказу собаки. Згідно з результатом вірусологічного дослідження патологічного матеріалу (біологічного) — протокол випробувань № 003605 п.м./21 від 30.08.2021 Хмельницької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у собаки, яка належить жителю с. Курганівка, встановлено захворювання на сказ.

Сказ — небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини. Однією з основних ознак розвитку захворювання є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, поява судом при спробі пити воду. Тому сказ називають ще й гідрофобією. З моменту появи ознак і симптомів хвороби сказ стає смертельним.

Інкубаційний період сказу триває достатньо довго — в середньому 1–3 місяці (хоча може тривати і до року). Перші ознаки хвороби виникають пізно, коли в мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), які роблять лікування проблематичним. Для полегшення виснажливого стану хворого проводиться симптоматичне лікування.

Перші ознаки хвороби проявляються підвищенням температури до 37,2–37,3 °C, пригніченим станом, поганим сном, безсонням і занепокоєнням хворого. Після чого спостерігається підвищена чутливість: різка реакція на світло, шум, проявляється агресія, з’являються галюцинації, відчуття страху (світлобоязнь, водобоязнь). У результаті важких паралітичних розладів дихання настає смерть.

Якщо укусила тварина або її слина потрапила на шкіру чи слизові оболонки, головне — швидко промити рану (подряпину) водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку, ушкоджений одяг перед ремонтом обробити гарячою праскою і в цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово. Єдиним захистом від хвороби є щеплення. Необхідною умовою є з’ясування власника тварини. Це необхідно для того, щоб ветеринар міг спостерігати за станом тварини протягом 10 діб від моменту укусу.

Профілактика цього смертельно небезпечного захворювання та заходи боротьби з ним полягають у щорічній вакцинації домашніх тварин проти сказу. Якщо раніше сказ переважно реєструвався у сільській місцевості, то в сучасних умовах зростає кількість випадків в міських населених пунктах. Причинами цього є збільшення кількості безпритульних собак і котів у населених пунктах, особливо у приміських зонах.

З метою запобігання захворюванню на сказ серед населення необхідно дотримуватися головних правил:

  • уникати контактів з безпритульними і дикими тваринами;
  • звертати особливу увагу дітей на небезпеку таких контактів;
  • своєчасно здійснювати щеплення домашнім тваринам.

За найменшої підозри на захворювання серед тварин — повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби.

Негайно звернутися до лікаря після контакту (укусу або ослинення) з підозрілою твариною, оскільки при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.

Тільки вчасно і кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.

Звертаємось до власників тварин (собак, котів), що Шепетівська районна державна лікарня ветеринарної медицини проводить компанію по вакцинації тварин проти сказу тварин в структурних підрозділах лікарні:

В ході проведення даних заходів будуть надаватись консультації по догляду та утриманню тварин, здійснення клінічного огляду тварин.

Вартість профілактичного щеплення проти сказу тварин становить всього 6 грн. Власники тварин повинні забезпечити фіксацію тварини при проведенні вакцинації.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
На Хмельниччині покупцям повернули кошти за неякісний товар: хто посприяв
Ініціювали перевірку укриттів в одній з громад Шепетівщини
Вже госпіталізували 9 осіб: на Хмельниччині встановлюють джерело небезпечної інфекції
На Хмельниччині собака намагалася вкусити жінку: її власницю судили
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX