Армійське пальне позначатимуть кольоровим маркером для запобігання крадіжок

Армійське пальне позначатимуть кольоровим маркером для запобігання крадіжок

Зміни, що тривають у Збройних Силах протягом останніх років, стосуються широкого спектру питань життєдіяльності війська, зокрема й удосконалення системи забезпечення військових частин пальним і контролю його використання.

Про вдосконалення системи обліку та контролю паливо-мастильних матеріалів у ЗСУ кореспондент АрміяInform поспілкувалася із начальником Центрального управління забезпечення паливо-мастильними матеріалами полковником Русланом Кубалем.

— Так, один з головних напрямків розвитку підрозділів Командування Сил логістики (КСЛ) — адаптація діяльності до стандартів НАТО. Тому наразі вкрай необхідним і актуальним завданням нашого Управління є впровадження сучасної автоматизованої системи контролю та обліку світлих нафтопродуктів, що використовують країни Альянсу, — розповів полковник Руслан Кубаль.

За його словами, ця система може функціонувати як самостійно, так і у складі системи ЛІС (logistic information system — LIS), яку розробляють спільно зі спеціалістами логістики США.

Система ЛІС дасть змогу вести облік палива в режимі online

— Використання системи ЛІС дозволяє ведення обліку в електронному вигляді й виконання будь-яких операцій з руху пального в режимі online та дасть змогу бачити цей процес і наявний залишок пального наживо. Підтримка мобільної та стаціонарної платформи забезпечить безперервний контроль за переміщенням матеріальних засобів і їхній моніторинг у віддаленому доступі, — повідомив офіцер.

У рамках пілотного проєкту цей програмний комплекс запроваджений уже в чотирьох частинах ЗС України. Програмне забезпечення успішно пройшло всі випробування, з вересня 2020 року відбудеться його тестова експлуатація. Крім того, до проєкту планують залучити ще вісім військових частин Збройних Сил.

Армійське пальне позначатимуть кольоровим маркером для запобігання крадіжок

Також на складі пального 46-го об’єднаного центру забезпечення вже впроваджена система виміру й моніторингу рівня пального у резервуарах. Вона складається з апаратної частини на базі ультразвукового рівнеміра-сигналізатора, мережевого й серверного обладнання та інформаційної складової у вигляді баз даних і спеціалізованого програмного забезпечення.

— Для підготовки системних адміністраторів і користувачів нового програмного комплексу Логістичної інформаційної системи в Командуванні Сил логістики та Військовій академії (м. Одеса) заплановані навчальні курси, які розпочнуться в липні цього року, — зауважив офіцер.

Цього року було проведено експеримент щодо маркування палива

Задля посилення контролю за використанням палива у першому півріччі 2020 року було проведено експеримент щодо застосування палива дизельного з чорним маркером.

— Таке маркування забезпечує належну ідентифікацію та відстеження військового палива в паливозаправниках, баках озброєння та військової техніки, а також дає змогу посилити контроль за використанням пального військовими частинами й зменшує «товарну привабливість» серед цивільного населення. Пальне видавалось усім військовим частинам, які відновлювали свою боєздатність, — повідомив офіцер.

За результатами випробування вже ухвалено рішення щодо закупівлі барвника (кольорового маркера) та впровадження цього методу контролю у діяльність Збройних Сил України.

— Як висновок, реалізація вищевказаних проєктів та здійснення постійного контролю дозволяє стверджувати про позитивні результати щодо зменшення втрат, нестач, крадіжок ПММ у військових частинах ЗС України. Адже наразі ці показники суттєво зменшилися у порівнянні з попередніми роками, — зауважив полковник Руслан Кубаль.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чоловік із Хмельниччини повівся на акційне пальне і за це поплатився
Шепетівщина підсилила захисників спецтехнікою
Купівля дронів для Збройних Сил України: інноваційність та стратегічність
На Хмельниччині місцеві жителі наздоганяли злодія
У сусідній із Хмельниччиною області попався військовий, що зливав рф базування ЗСУ
Громада на Шепетівщині наколядовані гроші витратила на дрон та підшипники

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX