Шепетівська ЦРЛ для хворих із підозрою на коронавірус виділить інфекційне відділення та водолікарню, але медики залишаються незахищені

Шепетівська ЦРЛ для хворих із підозрою на коронавірус виділить інфекційне відділення та водолікарню, але медики залишаються незахищені

Про дії Шепетівської ЦРЛ, якщо у регіоні пошириться короновірус, розповіла головний лікар Валентина Савчук.

— По-перше, важких хворих транспортуватимуть у Хмельницький. Крім того, якщо хворих буде багато, тоді з інфекційного відділення всіх забираємо, і госпіталізуємо туди тільки з підозрою на короновірус. Якщо їх кількість зростатиме, тоді повністю звільняємо корпус водолікарні: дитяче відділення переводимо у ЛОР, а йому даємо палати в хірургії.


На що можуть розраховувати важкі хворі, які не зможуть самостійно дихати?

— На жаль, нового обладнання мало. Апарати штучного дихання можуть розміщуватися тільки в приміщеннях, де підведений кисень. Це — палати терапії в інфекційному відділенні, та реанімація. До того ж, всі планові операції з 17 березня перенесені. У нас апарати всі застарілі, крім двох, що нещодавно придбали. Після перепрофілювання ми зможемо надавати допомогу 95 хворим. Далі будемо орієнтуватися по ситуації, що складеться. Якщо хворих буде багато, то закриються всі планові відділення. Всі корпуси надаватимуть допомогу хворим із підозрою на коронавірус.

Чи достатньо медпрацівників?

— Потрібно, по-перше, сформувати бригади — лікар, медична сестра, молодша медична сестра і лаборант, які будуть спостерігати за контактними. І другий варіант, які будуть доглядати за хворими та надаватимуть їм допомогу при підозрі на коронавірус. Ці бригади також складаються із 4 медичних працівники. Всього на медичне відділення потрібно 3 бригади — 2 фельдшери-лаборанти, 4 медсестри, 4 санітарки, 4 лікарі.

Як вони працюватимуть?

— Кожна бригада має право працювати 3 години у засобах індивідуального захисту. Цих засобів дуже мало: є лише 10 білих комбінезони. Наприклад, масок купили 2 тисячі, а у лікарні 600 працівників, а через 3 години потрібно їх міняти. Цієї кількості не вистачає навіть на 1 добу. Ще ми придбали медикаментів на 5 тисяч — це, щоб ви розуміли, на 1 одного хворого із важкою пневмонією. Ще закупили засобів на 20 тисяч, які роздали у кожне відділення, а їх у нас 20. Цього вистачить на 5 днів. Звичайно, провели тренування із медичними працівниками на той випадок, як вести себе у разі поширення хвороби коронавірусу.

Чи вже сформовані ці бригади?

— Враховуючи нашу матеріальну базу, ми не готові до такої складної ситуації, яка може скластися. Ми готуємо морально медичних працівників. Доводили до відома, що передбачена подвійна оплата. Але тих, хто бажає ввійти у ці бригади, сьогодні нема.

Чи зможуть медпрацівники цих бригад, щоб убезпечити своїх близьких, перебувати цілодобово у лікарні.

— Звичайно, спеціальних приміщень для постійного перебування медпрацівників у нас нема. У крайньому разі, у поліклініці денний стаціонар зараз не працює, тому це приміщення зможемо використовувати для обсервації. Також як варіант розташувати в одній з амбулаторій ПМСД чи туберкульозному відділенні.

P. S.

Отож, протиепідеміологічні заходи мають відтягнути час, щоб встигнути придбати необхідні засоби захисту для медиків. Працівники лікарні теж турбуються про своє здоров’я і життя своїх близьких. Шепетівські активісти проводять збір коштів, щоб закупити додаткові засоби захисту для медиків. Кошти на ці потреби виділили і міська, і районна ради.

Пам’ятаємо, як у перші дні війни в 2014 році українці згуртувалися, щоб підтримати військових на передовій, допоки держава забезпечила захисників продуктами, одягом, бронежилетами. Сьогодні маємо спільно подбати про захист медиків, які теж опиняться на передовій із хворобою. Якщо не вони, хто буде рятувати, якщо не ми, хто допоможе?

Нагадаємо реквізити для благодійних пожертв на придбання засобів захисту для медиків та апарату штучної вентиляції ленень:

Отримувач: «Благодійна організація «Благодійний фонд «Зміцнення громад»
Код ЄДРПОУ: 36681127
Рахунок: UA033157840000026005304729013
Банк: ХОУ АТ «Ощадбанк»
Призначення платежу: Благодійна пожертва на медицину

Детальніше →

Інформація про те, скільки хто надав коштів, є у відкритому доступі за цим посиланням: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1n9Db2-4hM9MFtM27Ej1-FjGBrJg78BbenhBawMQDPGQ/edit#gid=0

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



COVID та грип відступають. Що після них?
На Хмельниччині медики борються за життя жінки, яку побив співмешканець
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У Шепетівці громадянам пропонують пройти 8 діагностичних процедур і не тільки
«І буде весна!»: На Хмельниччині погасили нову поштову марку
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер

Читайте у цій рубриці



Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
70 тисяч гривень доплати для військових «на нулі»: ВРУ ухвалила постанову
FacebookTelegramViberWhatsAppX