Подорожі за кордон із неповнолітніми дітьми

Подорожі за кордон із неповнолітніми дітьми

Начальник Управління ДМС України в Хмельницькій області Олег Паньков розповів, про які документи батькам потрібно подбати, плануючи поїздки за кордон. А також порадив, якими сервісами скористатися, щоб уникнути черг при подачі документів.

Олег Михайлович, сьогоднішня зустріч із Вами присвячена темі виїзду за кордон із неповнолітніми дітьми. Які документи необхідно мати батькам для здійснення таких подорожей?

— Щоб здійснити подорож із дитиною за кордон, батькам необхідно виготовити біометричний закордонний паспорт, як це передбачено законодавством України. Варто зауважити, що допомогою для батьків, які планують із дітьми подорож за кордон стане інформація на офіційному сайті Державної прикордонної служби України, де розміщенні основні правила перетину кордону та перелік необхідних документів.

З якого віку та яка процедура оформлення дитячого закордонного паспорту?

— Міграційна служба області оформлює біометричні закордонні паспорти для дітей із моменту їх народження. Заява для оформлення паспорта особі, яка не досягла 16-річного віку, подається одним з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників особисто або законним представником (згода іншого з батьків/опікунів не потрібна).Окрім цього, батькам необхідно подати:

  • паспорт громадянина України у формі ID-картки обов’язковий для осіб, що досягли 14-річного віку;
  • свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави. Якщо батьки або один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Реєстру);
  • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;
  • у разі оформлення паспорта особі, що не досягла дванадцятирічного віку, або особі, яка не може пересуватись самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я, та яка потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано одну фотокартку розміром 10×15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування.

Яка вартість оформлення біометричного паспорта?

— У разі оформлення протягом 20 робочих днів, вартість адміністративного збору становить 682 грн. Якщо мова йде про терміновий виїзд за кордон, в такому разі вартість адміністративного збору збільшується та становить 1034 грн. В разі виготовлення такого документа у консульських установах України за кордоном сплачується також консульський збір.

Скажіть, будь ласка, яка відмінність дитячого закордонного паспорта від дорослого?

— У правилах оформлення такого документу є кілька важливих відмінностей, а саме:

  • закордонний паспорт дітям до 16-ти років оформлюється строком на 4 роки, а після 16-ти років- термін дії документа складає 10 років;
  • діти віком до 12-ти років не здають відбитків пальців, тим не менш такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в’їзд до ЄС. Після 12-ти років ця процедура є обов’язковою;
  • підпис дитини при оформленні паспорта ставиться, починаючи із 14-ти років.

Куди батькам необхідно звернутись для оформлення біометричного паспорта?

— Всі територіальні підрозділи міграційної служби надають адміністративні послуги по оформленні та видачі біометричних документів (паспорта громадянина України для виїзду за кордон та паспорта громадянина України у вигляді ID-картки). Разом з тим, такі адміністративні послуги можна також отримати у Хмельницькому центрі обслуговування громадян «Паспортний сервіс» ДП «Документ» або ж у центрах надання адміністративних послуг області, в яких встановлено необхідне обладнання для оформлення цих документів.

А як щодо черг? Яка їх тенденція станом на сьогодні у територіальних підрозділах служби?

На сьогодні таких проблем із чергами немає, адже для зручності та комфорту громадян ДМС України запровадила ряд електронних сервісів, які створені з метою підвищення якості надання адміністративних послуг та змінюють звичні всім черги на декілька кліків у комп’ютері або смартфоні. Гарним прикладом є сервіс «Електронної черги», завдяки якому можна зареєструватися онлайн через офіційний вебсайт ДМС України для отримання адміністративних послуг по оформленні як паспорта громадянина України нового зразка так і для виїзду за кордон. До слова, перевірити стан виготовлення власного документа можна також за допомогою сервісу «Перевірка стану оформлення документів» або ж «Чат-Бот», який доступний у популярних месенджерах таких як Viber та Telegram.Звертаю увагу, що у разі виникнення питань у громадян, в Управлінні ДМС області працює «гаряча лінія» за номером: (0382) 65-03-06, де фахівці міграційної служби надають консультацію щодо питань, які входять до компетенції служби.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Подорожі за кордон із неповнолітніми дітьми»

  1. Скільки паспортів дитині треба зробити від народження до 16 річчя!?? І все це за рахунок батьків! Кращого заробітку на своїх громадянах й не вигадаєш.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині від отриманих у ДТП травм померла дитина
5-річний хлопчик випав з вікна багатоповерхівки: трагедія у сусідній із Хмельниччиною області
Експодружжя із Хмельниччини добряче посварилося через побачення з дитиною
Померла 2-річна дівчинка, в якої діагностували вірусну пневмонію: трагедія у сусідній із Хмельниччиною області
На Хмельниччині патрульні розшукували власницю загубленого ґаджета
На Хмельниччині полісмени встановили особу жінки, яка жебракувала з дитиною, та вже навідалися до неї

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX