За перше придбане житло можна повернути один відсоток його вартості

Безоплатна правова допомога

Мабуть кожен з нетерпінням очікує моменту, коли зможе придбати власний будинок чи квартиру. Та щасливий власник такого житла може ще й повернути 1 % його вартості, за умови, що придбав таку нерухомість вперше, а також знає свої права і вміє їх захистити. Детальне роз’яснення ключових юридичних тонкощів купівлі житла дав головний спеціаліст Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Бондар.

Згідно чинного законодавства договори про купівлю нерухомості, зокрема житла, підлягають нотаріальному посвідченню. В свою чергу таке посвідчення, відповідно до пункту 15-3 постанови Кабінету міністрів України № 1740 від 3 листопада 1998 року, здійснюється за наявності квитанції про сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, який становить 1 % від вартості нерухомого майна.

Будинок можна придбати, а можна і побудувати. Такий варіант стає особливо привабливим коли пропонують будинок під ключ. Саме з такою пропозицією звертається компанія «450 Ceramo-House». Ви обираєте свій варіант, а компанія підготує план робіт та матеріали за актуальними цінами. Наші фахівці знають, як побудувати сучасний та комфортний будинок якісно та економно!

Проте пунктом 9 частини 1 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що громадяни, які придбали житло вперше, при укладенні договору купівлі-продажу цього житла не повинні сплачувати збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Тобто фактично склалася ситуація, коли дві норми законодавства суперечать одна одній. Одна з них зазначає, що не потрібно сплачувати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, а інша вказує на те, що якщо Ви його не сплатите, то нотаріус не зареєструє договору купівлі-продажу, що й трапляється на практиці у всіх без винятку випадках. Тому, кожен покупець свого першого житла змушений сплачувати вищезазначений збір.

Однак, все ж існує можливість повернути сплачену суму збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, яка реалізується у порядку, встановленому Бюджетним кодексом України. Для цього потрібно звернутися до адміністративного суду з позовною заявою, в якій необхідно просити зобов’язати Головне управління Пенсійного фонду України у відповідній області сформувати та подати до Управління Державної казначейської служби України подання про повернення з державного бюджету помилково сплаченого Вами збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Зазначимо, що в Україні та на Хмельниччині, зокрема, сформувалася позитивна для покупців житла практика вирішення таких спорів. Отже, якщо Ви вперше придбали житло і бажаєте повернути 1 % його вартості — сміливо реалізовуйте своє право.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «За перше придбане житло можна повернути один відсоток його вартості»

  1. Наталья коментує:

    А есть срок с момента покупки жилья когда можно подать заявление в суд?

  2. Катерина коментує:

    Тому й придумали ефективний сервіс повернення одного відсотка вартості житла, де за вас все роблять юристи https://plusone.in.ua/


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині із палаючої квартири винесли двох дітей
Мешканка Хмельниччини в інтернеті здавала неіснуюче житло в західних регіонах країни
На Хмельниччині 69-річний чоловік серед білого дня підпалив квартиру колишньої, пошкодивши фасад 
Подорожчання води: коли чекати зміни тарифів?
Жителів Шепетівщини ошукали в інтернеті
Тренди у сучасному будівництві: житлові комплекси нового покоління

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX