Доступні кредити на власну справу. Як держава повертатиме заробітчан?

Доступні кредити на власну справу. Як держава повертатиме заробітчан?

Наступного року відкрити бізнес в Україні стане простіше. З 1 лютого 2020 року уряд запустить нову державну програму кредитування малого підприємництва. У Кабміні обіцяють, що ставки будуть доступними, але відрізнятимуться для нового та чинного бізнесу. Хто і на яких умовах зможе отримати кредит, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Заохотити нових підприємців

На початку грудня Президент Володимир Зеленський анонсував державну програму «Повертайся та залишайся». Її мета — стимулювати появу нових підприємців та заохочувати заробітчан повертатись додому і відкривати бізнес.

— Під час своєї інавгурації я казав, що нас, українців, в усьому світі 65 мільйонів. І ви дуже потрібні нашій державі. Ваші знання, таланти та ментальні цінності. Ми дуже хочемо, щоб ви повернулися додому. Ми також дуже хочемо, щоб і ті, хто опустив руки, на жаль, і планує поїхати з України, залишились, — сказав Зеленський.

Підтримувати появу нових підприємців вирішили кредитами під низькі відсотки. З лютого наступного року їх видаватимуть як під започаткування нової справи, так і під бізнес, що вже працює. Звернутися по кредит можна буде у державні банки. Щоб претендувати на підтримку держави, потрібно буде надати бізнес-план і кредитну історію.

— Стартапи зможуть брати участь лише від початку своєї діяльності, а діючий бізнес — лише той, що працює щонайменше 12 місяців. При цьому сам учасник інвестує 20 % власних коштів від усіх витрат, — пояснюють в Кабміні.

Максимальна сума кредиту — 1,5 млн гривень на п’ять років. Сфери діяльності різні: енергетика, освіта, охорона здоров’я, транспорт, виробництво, спорт, розваги або інші послуги. Ставки кредитування передбачені від 5 % до 9 %. Для чинного або нового бізнесу, який створить мінімум два робочі місця, уряд пропонує кредит під 5 %. Для нового бізнесу або чинного з виручкою до 25 мільйонів гривень, який не створює нові робочі місця, — 7 %. Для тих, хто вже працює, має виручку від 25 до 50 мільйонів і хоче розширити власну справу, — 9 %.

— Я думаю, що люди мають мати можливість розвивати свій бізнес. 1,5 млн — це не такі великі гроші, щоб цим почав зловживати існуючий великий чи середній бізнес, але це можливість для людини, яка хоче щось спробувати, — зауважує міністр економіки Тимофій Милованов.

Попри те, що програма запрацює тільки у лютому, заявку на участь вже можна подати на офіційному сайті програми (http://smeprogram.guf.gov.ua). Необхідно залишити контактні дані та зазначити, чи ви вже маєте бізнес, чи тільки починаєте свою справу.

Втім, існують й інші способи отримати позику. Цікавий варіант отримати ГРОШІ В БОРГ У ПОЛТАВІ пропонують на інтернет-порталі про позики Lenders.ua. Там у вигляді дошки оголошень зібрані найкращі пропозиції як від фінансових компаній, так і від приватних позичальників. І терміни позики коливаються в доволі широких межах: від кількох місяців до десяти років.

Підтримка і контроль

Експерти кажуть, що запропоновані кредитні ставки дають можливість реально підтримати підприємців-початківців. Адже сьогодні банки видають гроші під дуже великий відсоток, у середньому — це 20–21 %, і малий бізнес просто не може собі їх дозволити. Водночас попит на мікрокредитування є, і не в останню чергу завдяки заробітчанам.

— Більшість українських трудових мігрантів їде на пів року і все одно повертається в Україну. Вони отримують європейський досвід, дивляться, як ведуть бізнес там, а потім можуть запровадити його в Україні. Наприклад, попрацювавши у польського фермера, українець вже розуміє, що він може і хоче зробити в Україні. Логічно було б в цьому допомагати. До того ж, часто у заробітчан є стартовий капітал, який зараз, як правило, вкладають у нерухомість. Це добре, але не дуже сприяє економічному розвитку. Краще, щоб кошти йшли у бізнес, — зауважує заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

Попри спрощені умови для отримання кредиту, держава буде ретельно стежити за цільовим використанням коштів.

— Цільове використання є критично важливим, людина братиме гроші під конкретні речі. Приміром, якщо ви хочете відкрити кав’ярню, то гроші не просто будуть видаватися вам на рахунок, а ви напишете: я хочу купити це, заплатити за це, і банк буде стежити за тим, щоб ви використовували гроші так, як заявили. Буде агентство, яке страхує кредит у разі, якщо банк не бачить кредитної історії, або бачить великі ризики, — пояснює міністр Милованов.

Експерти кажуть, що країні критично не вистачає малого і мікробізнесу. Тож будь-яка підтримка нових підприємців піде економіці на користь. Якщо завдяки новій державній програмі хоча б частина заробітчан повернеться і замислиться відкрити свій бізнес, це вже буде маленька перемога.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Поради, як отримати кредит, якщо немає довідки про доходи
Працівник «антикредитної» компанії зробив мешканці Шепетівщини вигідну пропозицію: чим все закінчилося
Кредити для споживачів: у яких випадках їх варто брати?
Безпека онлайн-кредитування: як захистити свої дані при отриманні кредиту на картку
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
Особливості мікрокредитування: у яких ситуаціях має сенс звернутися за позикою

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX