Встановлення пандуса: як зробити будинок комфортним для всіх його мешканців

Безоплатна правова допомога

Комфортне місто передбачає зручність для його мешканців, зокрема й для осіб з інвалідністю. Відповідно до законодавства будь-яке міське будівництво чи реконструкція повинні відбуватися з врахуванням потреб цієї категорії осіб. Одним із засобів, що вирішують проблему доступу людей з інвалідністю в необхідні їм місця, є пандус.

Про способи встановлення пандуса до будівлі розповідають юристи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

Встановити пандус самостійно

Якщо особа з інвалідністю або її представник бажають самостійно встановити пандус на території багатоквартирного будинку, де мешкає особа з інвалідністю, їм потрібно:

  • повідомити про своє бажання встановити пандус органу, який займається утриманням відповідного багатоквартирного будинку (органу місцевого самоврядування, житлово-будівельному кооперативу (ЖБК) чи об’єднанню власників багатоквартирного будинку (ОСББ);
  • з метою уникнення можливих конфліктів отримати письмову згоду від інших мешканців будинку;
  • у випадку, якщо встановлення пандуса потребуватиме реконструкції фасаду будинку незначної складності необхідно направити повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1) (форма наведена у постанові Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 466) до територіального органу Державної архітектурнобудівельної інспекції України (далі — ДАБІ), центру з надання адміністративних послуг, при якому працюють спеціалісти ДАБІ (з контактними даними можна ознайомитися на офіційному вебсайті ДАБІ у рубриці «Отримати консультацію»).

Встановлення пандуса не потребує отримання будь-яких дозвільних документів, оскільки належить до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію (постанова Кабінету Міністрів України від 07 червня 2017 року № 406).

Встановлення пандуса за рахунок місцевого бюджету

Житлові приміщення, де проживають особи з інвалідністю або сім’ї, у складі яких вони є, під’їзди, сходові майданчики будинків, в яких мешкають особи з інвалідністю, мають бути обладнані спеціальними засобами і пристосуваннями відповідно до індивідуальної програми реабілітації, а також телефонним зв’язком (стаття 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).

У випадку, якщо будинок, де проживає особа з інвалідністю не обладнаний спеціальними засобами, у тому числі пандусом, така особа або її представник мають право звернутися до органу місцевого самоврядування, ЖБК, ОСББ, у віданні яких перебуває будинок, із заявою про встановлення пандуса.

Разом із заявою заявник має надати для підтвердження необхідності встановлення пандуса індивідуальну програму реабілітації (розробляється для повнолітніх осіб з інвалідністю медико-соціальною експертною комісією, для дітей з інвалідністю — лікарсько-консультативною комісією), в якій зазначено, що особі з інвалідністю необхідно забезпечити соціальну та побутову реабілітацію, у тому числі шляхом встановлення пандуса.

У випадку, якщо встановити пандус в будинку, де проживає особа з інвалідністю, неможливо, може проводитись заміна житла.

Крім того, особа з інвалідністю має право звернутися до суду з позовом до органу місцевого самоврядування, ЖБК, ОСББ щодо не встановлення пандуса або щодо виплати грошової компенсації за встановлення пандуса за власний рахунок.

Вимоги до будівництва пандуса

Пандус може бути зовнішнім та внутрішнім. Законодавством встановлено певні вимоги, яких необхідно дотримуватися під час встановлення пандуса (ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд»).

Зовнішній пандус. Ухил зовнішніх пандусів на шляхах руху і біля входу до будівлі повинен бути не більше 8 %, на коротких проміжках при перепаді рівнів поверхні на шляхах руху до 0,2 м і на з’їзді з тротуару на проїзну частину ухил приймається 10 %.

Ширина пандуса повинна бути при односторонньому русі 1,2 м, при двосторонньому — 1,8 м. Максимальна висота одного підйому пандуса не повинна перевищувати 0,8 м. Після кожного підйому необхідне влаштування горизонтальних майданчиків глибиною не менше 1,5 м. У виняткових випадках допускається встановлення гвинтових пандусів.

Зовнішні пандуси повинні мати двобічну огорожу з поручнями.

Поверхня пандуса повинна бути шорсткою, чітко маркована кольором або фактурою, контрастною відносно суміжних горизонтальних поверхонь.

Внутрішній пандус. При реконструкції будівель і споруд внутрішні сходи до рівня першого поверху можуть бути дубльовані пандусами. Поверхня або поручні маршу пандуса повинна візуально контрастувати з горизонтальною поверхнею. Допускається для виявлення граничних поверхонь застосування світлових маячків або світлових стрічок.

Ухил пандуса в будівлі повинен бути не більше 8 %.

Вимоги щодо висоти, широти маршів, влаштування майданчиків аналогічні вимогам, що застосовуються під час встановлення зовнішнього пандуса.

По поздовжніх краях пандуса, що не примикають до стін, слід передбачати бортики заввишки не менше 0,05 м.

Уздовж обох боків усіх сходів і пандусів, а також біля всіх перепадів висот більше ніж 0,45 м необхідно встановлювати огорожу з поручнями.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



5-річний хлопчик випав з вікна багатоповерхівки: трагедія у сусідній із Хмельниччиною області
Під час зйомок контенту для соцмереж загинула 16-річна дівчина
Плутанина в документах завадила ветерану з Шепетівської громади отримати пільги
Шахраї викрадають гроші у волонтерів
Як вчинити, якщо бачите дитину, яка жебракує
Не призначали пенсію, бо числився на підприємстві в окупації: історія переселенця на Хмельниччині

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX