Як влітку вберегтися від кишкових інфекцій

Як влітку вберегтися від кишкових інфекцій

З настанням теплого періоду року, в населених пунктах області та обласному центрі спостерігається підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції. Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій.

— Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах. Найчастіше, причиною захворювань можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому, найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувались з порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі, — говорять у Шепетівському РУ ГУ ДПСС в Хмельницькій області.

У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо-вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Тому з метою профілактики гострих кишкових захворювань Держпродспоживслужба області застерігає і наполегливо просить:

  • обов’язково піддавати термічній обробці продукти, якщо по технології це можливо і вимагається;
  • ретельно мити та обробляти свіжі овочі;
  • зберігати продукти, що швидко псуються тільки в холоді;
  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • не купувати продукти на стихійних ринках та невстановлених місцях;
  • не вживати харчові продукти, що викликають у Вас сумніви щодо їх якості;
  • не частувати дітей продуктами, які не сумісні для їхнього віку;
  • батькам, у яких немовлята знаходяться на штучному годуванні, в обов’язковому порядку використовувати продукти тільки дитячого харчування та порцію одного разу використання. Це є обов’язковим, оскільки трапляються випадки коли дітей раннього віку частують ковбасою сумнівної якості, не відвареними сардельками, млинцями з шинкою, куркою-гриль, салатом із свіжих овочів.

Крім того, при купівлі дитячого харчування у фасованих упаковках (йогуртів, сирків, соків, напоїв та інших) обов’язково вивчіть етикетку, де вказується термін придатності, склад харчового продукту та рекомендації щодо його вживання для певної вікової категорії.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я рідних і близьких.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Славутчині рейдова група перевіряла ціни на соціально значущі товари
Кишкові інфекції — супутники літа
Споживачів Хмельниччини попередили про продаж небезпечного одноразового столового інвентарю
Вплив нітратів на організм людини
Що необхідно знати про ботулізм
На Шепетівщині скажений пес вкусив дитину

Читайте у цій рубриці



Українське посвідчення водія у ЄС. Що змінилось?
Відтепер ВПО можуть отримувати виплати навіть у разі втрати паспорта
У 20 школах облаштують укриття в межах програми «Безпечна школа»
Українці вже можуть подати заявки на безоплатне навчання в межах проєкту IT Generation
Уряд враховує всі можливі сценарії, аби українці взимку були з теплом
Які soft skills хочуть бачити роботодавці у співробітниках після початку війни?
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter