Шепетівська служба у справах дітей опікується долею тих, хто потрапив у складні життєві обставини

Шепетівська служба у справах дітей опікується долею тих, хто потрапив у складні життєві обставини

В місті Шепетівці функціонує служба у справах дітей, яка намагається в повній мірі захищати права та законні інтереси дітей, сприяти ранній профілактиці соціального сирітства, активно розвивати сімейні форми виховання. Так, слід зазначити, що ось уже впродовж багатьох років в місті відсутні бездоглядні та безпритульні діти, малолітні, які залишилися без батьківського піклування. При виникненні у дітей складних життєвих обставин або загрози життю та здоров’ю, працівники служби відразу вживають усі можливі заходи для своєчасного влаштування їх у безпечне середовище.

Традиційно до 1 червня у нашому місті приурочені різні святкові заходи. Але все ж за святами приходять будні, кропітка робота працівників служби по своєчасному виявленню дітей, які потребують захисту прав та інтересів, влаштування у навчальні заклади, сім’ї, вирішення їх майбутньої долі.

На обліку в службі у справах дітей перебуває 77 дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 27 біологічних сиріт і 50 — позбавлених батьківського піклування. З них: 68 осіб проживають в сім’ях опікунів, 4 — в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 5 — в державних закладах на повному державному утриманні. Пріоритетним завданням служби у справах дітей є влаштування зазначеної категорії малолітніх до сімейних форм виховання. Це сприяє тому, що в Шепетівці 93,5 % дітей охоплено сімейними формами виховання.

В місті функціонує 4 прийомних сім’ї, в яких виховується 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як з міста Шепетівки, так і іногородніх. Це сім’ї Людмили і Валерія Шишових, Ольги та Владислава Вознюк, Олени та Сергія Сахненко, Тетяни Шевчук. Незабаром планується поповнення однієї з сімей ще 1 дитиною. Прийомні батьки оточили дітей турботою та любов’ю. Усі діти за час перебування в сім’ях змінилися у кращу сторону, адаптувалися, відвідують художню та музичну школи, беруть активну участь у позашкільному житті. Діти знайшли собі нові родини, які їм повною мірою замінили рідні, де біологічні батьки вели аморальний спосіб життя.

Працівники служби опікуються 30 сім’ями, в яких є усиновлені діти, адже і в них бувають проблеми з вихованням дітей тощо. Батькам-усиновителям надаються консультації, підтримка, правова допомога.

Також на обліку служби перебуває 47 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Троє з них перебувають на обліку як такі, що постраждали від психологічного насильства у сім’ї, решта проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виховання дітей. У 2019 році двом дітям надано статус постраждалих від воєнних дій та збройних конфліктів.

Працівниками служби вживались дієві заходи до покращення профілактичної роботи серед неповнолітніх, особливо учнівської молоді. Так, в 2018 році проведено 4 засідання колегії служби у справах дітей, на яких заслуховувались питання щодо ведення обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, стану виховної роботи у ЗОШ № 8 та Шепетівській школі-інтернат, Шепетівському професійному ліцеї. Заслухано 24 справи учнів шкіл та професійного ліцею щодо їх поведінки та пропусків уроків.

Проведено 25 профілактичних рейдів у 2018 році та 8 рейдів у 2019 році. В поточному році 7 дітей влаштовано у Хмельницький Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Подолянчик». За позовами органу опіки та піклування 4 батьків позбавлені батьківських прав відносно 5 дітей. Ще 1 справа про відібрання 4 дітей та одна справа про позбавлення батьківських прав наразі розглядає суд.

На 14 батьків, що не займалися вихованням своїх дітей, направлено подання до Шепетівського відділу поліції щодо притягнення їх до відповідальності за ст. 184 КУпАП.

Складні життєві ситуації, в які потрапляють діти, необхідність вникнути в кожну з них, зробити все можливе, щоб дитина не відчувала себе одинокою, покинутою, позбавленою батьківського догляду — все це спонукає службу у справах дітей вдосконалювати форми та методи роботи, ширше залучати до співпраці батьківську громадськість, підвищувати рівень відповідальності батьків за утримання та виховання своїх дітей.

Користуючись нагодою, хочу щиро привітати усіх зі святом — Міжнародним днем захисту дітей. Бажаю вам, дорогі юні друзі, вашим батькам, бабусям і дідусям, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам, усиновителям міцного здоров’я, щастя, добра і сімейного затишку. Нехай здійсняться всі ваші мрії і задуми!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині діти вже місяць сидять без світла в будинку: батьки не відреагували на заклики поліції 
Хвороби молочних зубів — які бувають?
На Хмельниччині двічі рятувальники відчиняли двері, де опинилися замкненими малюки
Аліменти у 2024 році: які суми виплачуються на дітей
Діти отруїлися шоколадом з гуманітарки: у ньому були наркотики
На Шепетівщині двох матерів притягнуть до відповідальності

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX