Борщівник — небезпечна рослина Хмельниччини

Природа Хмельниччини багата на різноманітні рослини. Серед них зустрічаються і небезпечні для здоров’я. Простий контакт з деякими лісовими та польовими рослинами може обернутися важким отруєнням. Не все, що росте в природі можна чіпати, нюхати і тим більше їсти, особливо небезпечний борщівник Сосновського.

Борщівник Сосновського спочатку культивувався як гарний медонос, силосна рослина, надалі з’ясувалося, що молоко у корів гірке і не придатне для вживання людиною. Тому борщівник переселився в дику природу, засіваючи береги водойм, пустирі, узбіччя доріг, необроблювані ділянки полів, схили гір, долини річок.

— Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягає в тому, що він здатний викликати опіки на шкірі людини. У разі дотику до рослини або потрапляння його соку на шкіру людина не відчує відразу біль, як, наприклад, при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з’являться пухирі. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки, а після загоєння на їх місці ще 2 — 3 роки залишаються темні плями. Ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Але навіть якщо людина доторкнулася до цієї рослини вночі, вже вранці при сонячному світлі будуть з’являтися пухирі. Висока активність борщівника на світлі пов’язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовин фурокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну, — розповів Віталій Стародубов, начальник Шепетівського РУ ГУ ДПСС у Хмельницькій області.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Читайте у цій рубриці