У Шепетівці встановили дві пам’ятні дошки Симону Петлюрі

У Шепетівці встановили дві пам’ятні дошки Симону Петлюрі

У неділю, 26 травня, відбулося урочисте відкриття меморіальних дощок Симону Петлюрі. Встановили їх на фасаді залізничного вокзалу станції Шепетівка та у сквері на вулиці Судилківській, де свого часу головний отаман УНР в Шепетівці вітав бійців 3-го Січового полку з Великоднем.

З нагоди відкриття зібралися містяни, були серед них і представники влади та громадських організацій.

У Шепетівці встановили дві пам'ятні дошки Симону Петлюрі

Честь відкрити меморіальну дошку на приміщенні залізничного вокзалу надали міському голові Михайлу Полодюку та в.о. начальника станції Шепетівка Андрію Боярському.

У Шепетівці встановили дві пам'ятні дошки Симону Петлюрі

Після відкриття пам’ятного знаку настоятель храму Миколая Чудотворця Православної церкви України отець Василь Гетьман провів його освячення. Завершився захід покладанням квітів.

У Шепетівці встановили дві пам'ятні дошки Симону Петлюрі

Нині відомі три факти візиту Симона Петлюри у Шепетівку, які підтвердженні документально, про них йдеться на сайті Шепетівської міської ради. У щоденнику інформаційного бюро Армії УНР «Дзвін» від 24 квітня 1919 року йшлося:

«В суботу 19 квітня пізно ввечері Головний Отаман разом із заступником Голови Ради Міністрів, Народним міністром юстиції Дмитром Лівицьким, виконувачем обов’язки військового міністра Григорієм Сиротенком, заступником міністра земельних справ Аркадієм Степаненком і двома представниками від президії Трудового конгресу від’їхали на Шепетівський фронт, аби разом з козаками провести свято Великодня».

За повідомленням газети, візит Головного отамана у Шепетівку припав на Великдень, 20 квітня 1919 року, тому всі високоповажні гості зранку були присутні на богослужінні в церкві. Спочатку Симон Петлюра виступив перед військовими підрозділу 14-го Миргородського полку, який перейшов на сторону військ УНР. Потім попрямував у центр Шепетівки, в районі нинішнього скверу на вулиці Судилківській. І при вході до Архангело-Михайлівської церкви привітав бійців 3-го Січового полку з Великоднем та вручив подарунки. Також він закликав місцеве населення вступати до військ УНР. З натовпу зголосилося 5–6 чоловік, які записалися в добровольці. На торговому майдані він закликав вступати до військ УНР і пригадував слова Тараса Шевченка.

Представники уряду та члени Трудового конгресу у своїх промовах дякували військовим, за ті жертви, які вони несуть на користь України. З Шепетівки Симон Петлюра і супроводжуючі його діячі Української Народної Республіки вирушили до станцій Хролин та Полонне.

Також візит Симона Петлюри у Шепетівку саме на Великдень 1919 року описав Микола Островський у романі «Як гартувалася сталь».

Іншого разу, 17 серпня 1919 року, Головний отамана військ Української Народної Республіки Симон Петлюра в чергове відвідав Шепетівку. Про це свого часу писала щоденна газета «Україна», від 22 серпня 1919 року, № 11. На станцію Шепетівка-Подільська прибув Симон Петлюра в супроводі своїх осавулів Олександра Даценко й Беня. В цей час начальник стрілецької дивізії Роман Сушко з начальником штабу, доповіли Головному Отаману про стан на фронті.

На станції Шепетівка отаман Андрій Мельник і начальник Штабу полковник Марко Безручко, також інформували Симона Петлюру про стан речей у війську. Далі він оглянув бронепотяг «Вільна Україна», який прибув на станцію Шепетівка. Після чого поїхав у Проскурів.

Останній підтверджений факт перебування Симона Петлюри у Шепетівці фіксується 6 грудня 1919 року. Потяг у складі одного паровоза та одного вагона із Симоном Петлюрою прибув на залізничну станцію Шепетівка. На вокзалі ротмістр Юрій Потоцький організував Головному отаману військ УНР відпочинок. Далі Симон Петлюра з шепетівської платформи відбув для проведення переговорів з Юзефом Пілсудським.

Прикметно, що цьогоріч 22 травня в Україні відзначили 140 років з дня народження Симона Петлюри.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


8 коментарів до статті «У Шепетівці встановили дві пам’ятні дошки Симону Петлюрі»

  1. Кирпа мабуть в могилі перевернувся.

  2. Хто виділив кошти?

  3. Олена Колос коментує:

    Хто бачив той памятний знак по вул. Судилківській?Це жах.Алею навть не підмели. Бордюри не побілили. А такий гарний скверик міг би бути якби в місті був господар…

  4. В коментує:

    Жаль, що інформаційне повідомлення про те, що візит Симона Петлюри у Шепетівку припав САМЕ на Великдень 20 квітня 1919 року, складене цілком у шепетівському стилі – без посилання на тих, хто виявив цей факт раніше. Ось тут – наукова стаття про згаданий візит Петлюри (науковий журнал “Межибіж”, 2017 р., № 1): https://app.box.com/…/neuafukn7g8s7rp…/file/316217625821 До речі, в романі М.Островського не написано, що Петлюра був у Шепетівці САМЕ на Великдень))))

  5. В коментує:

    Основою для написання згаданої статті стала знахідка (років з 5 тому:) в одній із бібліотек м. Києва “Робітничої газети” за квітень 1919 року, в якій йшлося про візит С.Петлюри в Шепетівку на Великдень (тобто 20 квітня). Фото відповідної замітки із “Робітничої газети” вже давним-давно гуляє в Інтернеті без жодного посилання))))

  6. Віктор Д коментує:

    Ще тро­хи ча­су з та­ким су­пе­ре­фек­тивним ан­тикри­зо­вим ме­ром і то­го ка­мін­ця як­раз мож­на бу­де ефек­тивно ви­ко­рис­та­ти для ре­мон­ту ями в ас­фаль­то­во­му пок­ритті по Ста­ро­кон­стян­ти­нівсь­ко­му шо­се.
    Джерело: «День за днем»

  7. В коментує:

    Віктор Д., не було у вас толкового вчителя історії. Це ж треба було так навчити)))

    • ВІктор Д коментує:

      Ну да, історія…То може напишете як загинув Петлюра і чому його вбицю, що навіть не покаявся, суд (зауважу, суд – не радянський ) за цей на перший поглял злочин – виправдав. За що ж тому Петлюрі так люди “подякували”?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці оштрафували чоловіка, який торгував квашеними яблуками
Шепетівчанин завдав шкоди довкіллю на 3 мільйони гривень
У центрі Шепетівки сталася аварія за участі поліцейської автівки
У Шепетівку на щиті повертається старший стрілець-оператор
У житті молодого загиблого шепетівчанина було тільки дитинство та війна
Жінка, яка скористалася чужою банківською картою в магазині, отримала вирок

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX