За букетик вартістю 10 гривень шепетівчани можуть «влетіти» на кілька тисяч

За букетик вартістю 10 гривень шепетівчани можуть «влетіти» на кілька тисяч

Провісники весни — підсніжники ще відразу після холодів з’явилися у продажу. За ці маленькі милі букетики продавці просять майже символічну плату — 10 гривень. Здавалося б, непоганий підробіток. Але він може закінчитися штрафом у кругленьку суму…

Попри те, що зривати та продавати підсніжники заборонено, оскільки вони внесені до Червоної книги України, на ринку ними активно приторговують. Відтак, у сезон по всій території країни навіть розгорнули спецоперацію «Первоцвіт».

— Мінприроди щороку ініціює проведення цієї операції, оскільки її метою є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин, — розповів начальник адміністративно-комунальної інспекції Шепетівської міської ради Анатолій Остапчук.

Аби громадяни були законослухняними, правоохоронці Шепетівського відділу поліції постійно влаштовують рейди. Адже, зазвичай, ці рослини продають у місцях, які не відведені для продажу. В такому випадку торговцям загрожує адміністративна відповідальність за статтею 159 та 160 адмінкодексу України.

— Стаття 160 — торгівля в містах із рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях — тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17–119 гривень) із конфіскацією предметів торгівлі або без такої, — пояснює начальник сектору дільничних інспекторів Шепетівського ВП Володимир Лебідь.

У статті 159 йдеться:

«Порушення правил торгівлі на ринках — тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17–51 гривень) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51–119 гривень)».

Далі полісмени передадуть складені протоколи про порушення за статтями 159, 160 на адмінкомісію у Шепетівську міську раду або суд.

Однак, це ще не все: окрім порушення правил торгівлі, доведеться заплати й за саме правопорушення. І тут штрафи вже вимірюються тисячами.

— Незаконне вивезення з України або ввезення на її територію об’єктів тваринного і рослинного світу, в тому числі зоологічних і ботанічних колекцій, — тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією цих об’єктів або без такої і на посадових осіб — від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–1190 гривень) з конфіскацією цих об’єктів або без такої. Ті самі дії щодо видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України або охорона і використання яких регулюється відповідними міжнародними договорами України, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–1700 гривень) із конфіскацією цих об’єктів або без такої і на посадових осіб — від сімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190–2040 гривень) із конфіскацією цих об’єктів або без такої, — додав провідний інженер з охорони та захисту лісу Шепетівського лісгоспу Максим Маєвський.

До слова, такі ж самі штрафи загрожують і за торгівлю цибулею ведмежою, або, як її ще називають у народі, — черемшею. Адже вона теж у переліку рослин, які охороняються Законом. На ринку ж її вартість складає близько 15 гривень за пучок.

Отож, шепетівчани, добряче подумайте перед тим, як купувати ці рослини. Адже ви теж мимоволі стаєте співучасниками порушень та стимулюєте переступати Закон тих, хто здійснює продаж.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


4 коментарі до статті «За букетик вартістю 10 гривень шепетівчани можуть «влетіти» на кілька тисяч»

  1. Sergey Sverdlyuk коментує:

    Краще б замість операції “Первоцвіт” провели спецоперацію “Каналізаційний люк”

  2. Жека Широкий коментує:

    долбоїбізм. краще корисними справами займітесь.

  3. Дерева пиляють і вивозять вагонами – нічого? Хто штраф заплатив???

  4. Shershen коментує:

    Цілком згідний з Людмилою. Ліс валять та вивозять, а ні штафів, а ні адмінки навіть і не пахне. Нещодавно вийшов з дітьми до лісу що полюбуватись першими квітами та показати дітям як вони ростуть в природі. Натомість на ділянкі де колись була тьма цих квітів, з’явились пеньки та траншеї від валки лісу. А квітів млжна перерахувати на руках. Тож нехай візьмуться за лісорубів, які і ліс винищують і первоцвіти знищують. Скоро в лісі одні пеньки залишаться, буде де бабулям та дідулям відпочити.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці оштрафували чоловіка, який торгував квашеними яблуками
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
На Шепетівщині лісівники ліквідували стихійне сміттєзвалище
У Шепетівці попрощались із 20-річним військовим з позивним «Ред»
У Шепетівці попрощаються із 20-річним військовослужбовцем
На Хмельниччині склали адмінпротоколи на продавців первоцвітів

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX