Що потрібно знати шепетівчанам, аби не захворіти на гастроентероколіти та не підхопити кишкову інфекцію

У Шепетівському районі захворюваність на гастроентероколіти у 2018 році дещо знизилась в порівнянні з 2017 роком і склала 264 випадки проти 318 в 2017 році. Разом із тим, захворюваність гастроентероколітами (ГЕК) на Шепетівщині в минулому році, в порівнянні з іншими районами та містами Хмельницької області, значно вища і складає 348,1 на 100 тис. населення при середньообласному показнику 221,6 на 100 тис. населення.

— Так, із 264 захворівших, — 159 міських жителів та 105 осіб, які проживають у сільській місцевості. Хворіють здебільшого діти, які складають 192 випадки, що становить 72,7 % ( до 1 року — 14 дітей, від 1–4 роки — 99 дітей, від 5–9 років — 51 дитина, від 10–14 років — 23 дитини, від 15–17 років — 5 дітей), — розповів в.о.завідувача Шепетівським міськміжрайонним відділом ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України» Володимир Костюк.

Із загальної кількості тих, хто захворів на ГЕК, бактеріологічно розшифровано 242 випадки, що складає 90,9 %.

Від хворих виділялась ентеропатогенна кишкова паличка, протей, цитробактер, ентеробактер, клебсієла, стафілокок, ротавіруси.

Захворюванність ГЕК носила спорадичний характер, не пов’язана між собою загальним джерелом та фактором передачі заразного початку.

При проведенні епідеміологічного розслідування випадків захворювання у вогнищах бактеріологічно обстежено 337 контактних осіб, в 21 випадку виявлені ентеропатогенна кишкова паличка та стафілокок. Серед декретованих контингентів випадки захворювання на ГЕК не реєструвалися. Всі хворі та носії проліковані стаціонарно.

— Імовірними факторами передачі заразного початку були харчові продукти — 187 випадків (молочні продукти — 52, м’ясні продукти — 46, овочі та фрукти — 61, інші продукти — 28), 9 випадків мало місце контактно-побутовий шлях передачі, — проінформував Володимир Костюк.

У всіх вогнищах проведено комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів.

Аби вберегтися від гастроентероколітів та інших кишкових інфекцій, варто пам’ятати кілька простих правил:

  • не допускати попадання збудника інфекції до ротової порожнини: це елементарні вимоги до себе і оточуючих — мити ретельно руки з милом після туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках, де якість і свіжість продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і в антисанітарних умовах;
  • перед вживанням молока та молочних продуктів, які придбані на ринках, обов’язково проводити термічну обробку;
  • не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
  • для пиття і приготування їжі використовувати лише питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятити;
  • ретельно мити овочі і фрукти проточною водою; для споживання дітьми — обдати окропом;
  • не допускати в житлове приміщення, особливо де зберігаються продукти, залітання мух, які є розносниками збудника захворювання;
  • при виявленні симптомів хвороби не займатися самолікуванням, а негайно звертатись за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.

Поділитися посиланням



1 коментар до статті «Що потрібно знати шепетівчанам, аби не захворіти на гастроентероколіти та не підхопити кишкову інфекцію»

  1. Igor Bakuta коментує:

    Люди почали самі лікуватись.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з правилами коментування та політикою конфіденційності


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Новини партнерів


Читайте у цій рубриці