Що зменшить статистику жертв автомобільних аварій?

Що зменшить статистику жертв автомобільних аварій?

Щороку на території Шепетівщини відбуваються десятки автомобільних аварій та катастроф. А в Україні на дорогах гине понад 3,5 тисячі людей. Серед основних причин — погане дорожнє покриття, несприятливі погодні умови, помилки водіїв, як новачків, так і бувалих, неуважність пішоходів та несправні транспортні засоби. Втім, знання правил дорожнього руху та перші дії в разі надзвичайних ситуацій можуть хоч трохи відкоригувати таку статистику.

Пішоход правий, але не завжди живий

Третина жертв аварій — пішоходи. Частині випадків такої сумної статистики можна було б зарадити, якби водії та пішоходи дотримувалися правил безпеки дорожнього руху.

— Я спостерігав таку ситуацію минулої зими, коли під час ожеледиці мама з дитиною у візку вибігла на дорогу на пішохідному переході. Автівка перед нею різко загальмувала й мало не знесла пішоходів. Жінка голосно кричала до водія, вживала нецензурну лексику, бо її ж мало не збили. Але хіба тут його провина? — на емоціях розповідає Руслан.

Також, із власних спостережень, дуже часто пішоходи переходять дорогу не зовсім уважно. Тобто, або вся увага на телефон в руці, або ж просто в наушниках.

Майбутні водії-новачки з Нетішина, яких напередодні зустріли в шепетівському Сервісному центрі зізнаються, що після того, як почали відвідувати навчання в автошколі, стали більш відповідальніше ставитися до обов’язків пішохода. Це дало змогу зрозуміти їм, що відповідальність однакова й у водіїв, і в пішоходів.

— Я стала більш уважніша після того, як записалася на курси водіїв. Адже раніше я йшла по пішохідному переходу впевнено. А зараз, розуміючи, що такі як ми керуємо машинами, то вже й придивляюся, — розповідає одна зі студенток, яка сиділа в черзі на іспит.

— Ми розуміємо, що автівка не може зупинитися за секунду, бо має свій гальмівний шлях. Тому варто дбати за свою безпеку, а не думати, що я на пішохідному переході правий, — додає інша студентка.

Аби стати хорошим водієм, треба скласти іспит «на відмінно»

Про це мріє кожен майбутній водій-новачок, який тільки наважується йти на навчання в автошколу. Відтак, на скільки якісно він вчив Правила дорожнього руху, в подальшому залежить безпека не лише пасажирів, а й пішоходів. Перевіряють знання та видають посвідчення водія у Сервісному центрі МВС.

— Сформовано питання, які використовують для перевірки знань майбутніх водіїв, відповідно до категорії посвідчення. Це дає змогу особі, що керуватиме транспортним засобом, з легкістю відповісти на питання правил дорожнього руху, — розповідає провідний консультант-адміністратор шепетівського Територіального сервісного центру Микола Мазяр.

Що зменшить статистику жертв автомобільних аварій?

Втім, аби скласти іспит, потрібно досконало знати всі нюанси. Питання для водіїв розроблені таким чином, аби новачок не лише міг орієнтуватися у правилах, а й логічно мислив у будь-якій дорожній ситуації.

Перша медична допомога може врятувати життя

Навчають такої допомоги ще на курсах водіїв. У тестах Сервісного центру кожного водія чекають 2 питання з надання першої медичної допомоги.

Хоча респонденти знають, що від першої медичної допомоги залежить життя потерпілого, зізнаються, що не знають як будуть діяти в таких умовах. Адже для них це стане шоком. А в такому разі спрогнозувати подальші дії неможливо.

Отож, будьте уважними та обережними! Це може врятувати не лише ваше життя, а й іншої людини.

З огляду на те, що несправність транспортного засобу може стати причиною дорожньо-транспортної пригоди, дуже важливо бути впевненим, що всі системи та вузли вашої автівки функціонують належним чином. На відміну від універсальних СТО, найкращу діагностику й ремонт можуть забезпечити спеціалізовані сервіси. Наприклад, тут спеціалізуються на рульовому управлінні й всім, що до нього відноситься. Це рульові елементи, насоси гідропідсилювача, різноманітні комплектуючі та звичайно якісна діагностика.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Судитимуть водія, з вини якого на Шепетівщині постраждали люди
На Хмельниччині захисник скористався можливостями унікального проєкту Олени Зеленської
У сусідній із Хмельниччиною області затримали чоловіка, який мав вплинути на посадовців сервісного центру МВС
На Хмельниччині перед судом постане водій вантажівки, що спричинив ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка
У ДТП на Хмельниччині отримали травми водій і пасажирка
У Славуті автівка наїхала на 84-річну жінку

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX