У Шепетівці відбулися громадські слухання щодо обмежень продажу алкоголю вночі

У Шепетівці відбулися громадські слухання щодо обмежень продажу алкоголю вночі

Проект рішення щодо впорядкування продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв на території міста Шепетівки Хмельницької області представили для громадськості на обговорення. У середу, 18 жовтня, у міській раді вельми пікантне питання зібрало містян, в тому числі, власників цілодобових магазинів, барів. Також прийшли підтримати ідею обмежити час продажу й соціальні педагоги міських шкіл.

На початку Олександр Гринь, начальник управління економічного розвитку навів статистичні данні щодо вагомості часового обмеження продажу алкоголю у нічний час — з 22:00 до 08:00.

Запропоноване управлінням економічного розвитку рішення мають намір направити на розгляд сесії Шепетівської міської ради з метою посилення профілактики і протидії проявам пияцтва та алкоголізму  серед населення, з метою формування в суспільстві здорового способу життя, зниження рівня споживання алкогольних напоїв, обмеження доступу до них дітей.

На початку обговорення слушне зауваження зробила голова квартального комітету №5 пані Людмила:

— Потрібно щось робити і з людьми, які займаються самогоноварінням. Від їхньої діяльності гинуть люди — хіба це не знищення української нації? Шепетівчани цілком можуть напитися з 8-ї ранку до 10-ї вечора. Тому потрібно також посилити заходи щодо протидії самогоноварінню та місцевих жителів, які цим займаються.

У Шепетівці відбулися громадські слухання щодо обмежень продажу алкоголю вночі

— Ваше питання не зовсім стосується сьогоднішніх громадських слухань. А ми працюємо в різний час доби, тому бачимо, як люди в місті п’ють і коли, особливо в той час, як зачиняються нічні заклади ресторанного типу, — відповів представник поліції Володимир Лебідь. — Запропоноване в проекті рішення обмеження вельми доцільне, позаяк вже діє у різних обласних центрах, в тому числі, в Хмельницькому.

Водночас пропозицію голови квартального комітету щодо цього антиморального виду бізнесу підтримала й Катерина Купрацевич, начальник у справах дітей:

У Шепетівці відбулися громадські слухання щодо обмежень продажу алкоголю вночі

— Це питання актуальне для будь-яких вікових категорій. Нині маємо на обліку 709 дорослих, які мають проблеми з алкоголем, але повірте їх насправді у п’ять разів більше. У кожній сім’ї, де є алкоголіки також є й діти, які  змалечку вчаться вживати алкоголь, дізнаються про місця його продажу тощо. Самі ж батьки їх відправляють у місця продажу. Рівень життя в таких сім’ях дуже низький.  Діти там недоглянуті, тому й перебувають на вулиці у будь-який час доби. За 10 місяців поліція склала 10 протоколів продажу алкоголю неповнолітнім, шість з них у місті Шепетівці.

Присутній на обговорені підприємці були категорично проти введення обмеження. Аргументуючи, що продаж алкоголю в нічний час ніяк не впливає на прояви пияцтва.

— Цим рішенням ви не боретеся з алкоголізмом, а обмежуєте торгівлю, — висловився Павло Спеціальний, депутат Шепетівської міської ради.

На таку позицію підприємців мав слушний аргумент священик Василь Боднар:

— Я —  священик, і щодня працюю з різними людьми, зокрема, й з матерями, чиї діти вживають спиртне. Алкоголізм, то не лише проблема у нашому місті, наразі це проблема всієї країни. Це той спадок, який ми отримали від радянських часів, де за пляшку можна було порішати все. Тому ми маємо з цим боротися. Ви стверджуєте, що як підприємці наповнюєте бюджет міста. Але задумайтеся, що від продажу алкоголю ви його наповнюєте материнськими слізьми.

У Шепетівці відбулися громадські слухання щодо обмежень продажу алкоголю вночі

Чи підтримають депутати Шепетівської міської ради обмеження — покаже час. Але працівники управління економічного розвитку стверджують, що в нашому місті до 2008 року подібне обмеження вже діяло і, зі слів нарколога ЦРЛ, давало позитивні результати.

Як автор, можу лише додати, що, на мою суб’єктивну думку, встановлення конкретних годин для продажу спиртного — це не обмеження свободи громадянина. Натомість, це поштовх для особистості до покращення рівня власного буття.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Олімп військових інструментів: огляд товарів від Olvicom
На Хмельниччині оштрафували жінку, яка продавала молоко та сир біля магазину
На Хмельниччині поліцейські виявили підлітків, які вживали алкоголь та курили: протоколи будуть направлені до суду
На Хмельниччині молода жінка натрапила на шахрайський онлайн-магазин
На Хмельниччині цьогоріч зареєстровано 19 алкогольних отруєнь дітей
За продаж шести щук у невідповідному місці мешканець Хмельницького відповідав у суді

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX