Реєстр домашніх тварин запрацює в Україні

Реєстр домашніх тварин запрацює в Україні

Створення Єдиної державної системи реєстрації та ідентифікації домашніх тварин — відповідь державних інституцій на суспільний запит. Про це під час брифінгу «Створення Єдиного державного реєстру домашніх тварин» повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

За його словами, через повномасштабне вторгнення росії в Україні щодня збільшується кількість безпритульних тварин. Це створює виклики для санітарно-ветеринарної ситуації в містах і посилює навантаження на притулки.

— Реалізація Єдиної державної системи реєстрації та ідентифікації домашніх тварин — запит, з яким до Мінагрополітики постійно звертаються зоозахисні організації та ветеринарні асоціації. Ця потреба існувала давно, а повномасштабне вторгнення рф зробило її нагальною. Важливо, що реєстрація тварин буде безкоштовною та добровільною, — наголосив Денис Башлик.

Як зазначив заступник Міністра, зареєструвати тварину можна буде як у державного, так і у приватного ветеринара. Це нововведення суттєво збільшує кількість місць, де можна здійснити реєстрацію. Таким чином не треба йти в якесь спеціальне місце, а зробити це у ветеринарній клініці, до якої власник тварини звертається постійно. До того ж зареєструвати тварину можна будь-коли після запуску Реєстру. Наприклад, під час наступного відвідування ветеринара. Денис Башлик зауважив, що реєстрація домашніх тварин розпочнеться тільки після запуску реєстру, про що Мінагрополітики повідомить окремо.

Реєстр домашніх тварин запрацює в Україні

В свою чергу заступниця Голови Держспоживслужби Ольга Шевченко зазначила, що ідентифікація і реєстрація домашніх тварин — це планування боротьби зі сказом. Крім того, це одна з норм ЄС, щоб українці могли виїжджати за кордон з тваринами, дотримуючись всіх міжнародних стандартів. За її словами, реєстрація створить безпечні умови існування людей і тварин.

— Впровадження Єдиного державного реєстру домашніх тварин — це позитивний меседж для країни, яка інтегрується до європейської системи. Ідентифікація домашніх котів та собак — це вимога законодавства Європейського Союзу. На сьогодні в країнах ЄС на національному рівні не існує Єдиного реєстру тварин. Тому Україна фактично стане флагманом в цьому напрямку. І я впевнена, що на прикладі нашої країни ми зможемо показати наскільки швидко, зручно та комфортно не тільки вести облік, а також і забезпечити можливість зручного переміщення та мати цифрові аналоги ідентифікаційних документів, — підкреслила Ольга Шевченко.

Керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік додав, що єдиний реєстр домашніх тварин сприятиме впровадженню електронного паспорту тварин і розвиватиме культуру поводження з домашніми улюбленцями.

— Перший крок після ухвалення постанови — запуск Єдиного державного реєстру домашніх тварин. Коли реєстр буде достатньо наповненим можна буде говорити про ветеринарний паспорт в Дії. Оскільки є такий запит від суспільства, бо це значно спрощує життя. Насамперед для цього потрібне наповнення Реєстру якісними даними. Тому потрібно взаємодіяти разом з власниками тварин, щоб загалом розвивати в нашій країні культуру мати домашніх тварин і стежити за їхніми документами, — зазначив Мстислав Банік.

Довідково. Уряд ухвалив постанову про запуск Єдиного державного реєстру домашніх тварин — собак та котів. У ньому міститиметься інформація про кількість тварин в Україні, наявність вакцинації, дані ветеринарного паспорта та інформація про власника чи утримувача. Створення Реєстру дозволить зменшити кількість безпритульних тварин, а також наблизити українське законодавство до міжнародних стандартів.

Проєкт створений за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України і Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і здійснюється за участі Міністерства цифрової трансформації України.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Як зрозуміти, який корм підходить вашому котику
У сусідній із Хмельниччиною області на узбіччі знайшли безпорадне оленятко
У Шепетівці собаки ледве не відгризли дитині палець
У громаді на Шепетівщині почали безкоштовно стерилізувати безпритульних тварин
Екологи б’ють на сполох: у сусідній із Хмельниччиною області знайшли гори залишок тварин
У громаді на Шепетівщині назвали головну причину зростання кількості безпритульних тварин

Читайте у цій рубриці



Важила вона 140 кг, а довжина її була 5,7 м: Хмельницький рибгосп розвіює міфи про зубасту легенду
Робота за кордоном: чи зарахують цей стаж під час призначення пенсій
Як та кого покарають, якщо не з’явився до ТЦК протягом 60 днів
Сезон носовичків та червоних очей: що допоможе впоратися з алергією на пилок?
Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
FacebookTelegramViberWhatsAppX