Влада поставила крапку у питанні доплат військовим: що тепер зміниться

Влада поставила крапку у питанні доплат військовим: що тепер зміниться

Влада поставила крапку у питанні доплат для військових та переглянула забезпечення тих, хто отримав поранення і визнаний обмежено придатним до служби. Відповідні зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою, президент підписав наприкінці червня і негайно ввів їх у дію.

Аналітики Центру спільних дій пояснили, чому це питання не могли вирішити протягом півроку і що тепер зміниться для військових.

У січні 2023-го Міноборони кардинально змінило порядок доплат. Тоді суттєво скоротили перелік категорій, які можуть розраховувати на додаткову винагороду. Однак парламент вирішив закріпити порядок доплат ще й на рівні закону. Депутати від профільного комітету за участі представників військових відомств напрацювали спільний законопроєкт. Він вирішував не лише проблеми фінансового забезпечення військових, але й зачіпав питання відпусток, бойової підготовки, звільнення від мобілізації. На все знадобився місяць. Загалом ухвалений закон вплине на понад мільйон чоловіків і жінок, які зараз захищають нашу незалежність.

В основній частині доплат військовим майже не змінилися

Той порядок, який був закріплений наказом Міноборони, перенесли у закон. Це 100 тисяч гривень доплат за дні бойових дій на передовій, 30 тисяч за виконання завдань з оборони не на лінії зіткнення.

Але в законі є важливий пункт про забезпечення поранених бійців, яких військово-лікарська комісія визнала обмежено придатними до військової служби. Тепер вони два місяці отримуватимуть зарплату за останньою займаною посадою, а після того — додаткові 20 100 гривень до окладу за званням з урахуванням доплат за вислугу років. Це суттєва зміна, бо дотепер військові, які через поранення були виведені поза штат, отримували вкрай мало: від кількох сотень до кількох тисяч гривень в місяць. Підвищили виплати також і строковикам — до 6 тисяч гривень, курсантам — до 2350 гривень та військовим інструкторам — із 15 до 30 тисяч гривень.

Відпустки військовим збільшили до 40 днів

30 щорічної та 10 за особистими обставинами. За один раз можна використати не більше 15 днів за умови, що у підрозділі відсутні не більше 30 % військовослужбовців. Військовослужбовці також зможуть особисто подавати документи для оформлення відпустки для лікування чи звільнення з військової служби.

Розширено перелік тих, кого можуть мобілізувати

Ухвалений закон також розширює перелік тих, кого можуть мобілізувати. Дотепер відстрочку від армії могли отримати військовозобовʼязані опікуни людей з інвалідністю І-ІІ групи. Зараз така можливість буде лише у тих, хто є єдиним опікуном. Якщо ж чоловіка чи жінку мобілізували, то вони мають пройти курс загальновійськової підготовки тривалістю не менше, ніж місяць. До того командирові військової частини заборонено допускати новачків до бойових дій.

Зміни закривають спекуляції з доплатами військовим

Головний позитив цього закону у тому, що він закриває спекуляції з доплатами військовим. Адже навесні було багато охочих повернути виплати військовим у повному розмірі, попри те, що грошей для цього у бюджеті немає. І навіть проголосували так звану поправку Разумкова до одного з ухвалених законопроєктів, якою пропонувалося збільшити видатки на військових на понад 150 мільярдів гривень.

Але ця ініціатива так і залишилася в стінах парламенту, оскільки в Раді зареєстрували постанову про скасування ухваленого рішення. Поки за неї не проголосують, спікер не може підписати ухвалений законопроєкт. Та все ж парламенту слід остаточно вирішити, що робити із правкою Разумкова. Бо тримати у підвішеному стані ухвалений законопроєкт — це поганий вибір.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


5 коментарів до статті «Влада поставила крапку у питанні доплат військовим: що тепер зміниться»

  1. Січень коментує:

    Горбунову і іншим клоунам на їхнішоу кошти є… А для нас нема ніх… Круто!!!

    • Юлія коментує:

      Нехай рада скоротить собі зарплатню і на усе відразу знайдуться кошти.

      • Марія коментує:

        Наша влада на всіх економить на наших захисниках на зарплатні людям тільки на собі не економлять коли ви вже нажретеся у тій раді коли буде порядок

  2. VIZA коментує:

    Ніякі ваші доплати не потрібні !!! Наберіться самі! Але поверніть мені додому чоловіка і сина!!!

  3. Дмитро коментує:

    А на рахунок інструкторів то це брехня , я інструктор і гроші нам не доплачують. І таких як я дуже багато, то яким інструкторам платять?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Оновлюєш дистанційно, а далі може зв’язатися працівник ТЦК: як працюватиме е-кабінет військовозобов’язаних
У бою за Україну загинув 24-річний старший стрілець із Шепетівщини
На Хмельниччині повідомили підозру у держзраді підполковнику, який перейшов на бік ворога
Естонського депутата на велосипеді помітили у сусідній із Хмельниччиною області
На Хмельниччині зловмисник розкидав сміття на могилі захисника та викрав квіти
У Великодню ніч на Хмельниччині скоротять комендантську годину

Читайте у цій рубриці



Оновлюєш дистанційно, а далі може зв’язатися працівник ТЦК: як працюватиме е-кабінет військовозобов’язаних
Проходження ВЛК після уточнення даних є обов’язковим: у ТЦК розповіли деталі
Важила вона 140 кг, а довжина її була 5,7 м: Хмельницький рибгосп розвіює міфи про зубасту легенду
Робота за кордоном: чи зарахують цей стаж під час призначення пенсій
Як та кого покарають, якщо не з’явився до ТЦК протягом 60 днів
Сезон носовичків та червоних очей: що допоможе впоратися з алергією на пилок?
FacebookTelegramViberWhatsAppX