П’яного пасажира можуть оштрафувати

П’яного пасажира можуть оштрафувати

Нещодавно в шепетівському рейсовому автобусі стала свідком неприємної ситуації: троє чоловіків напідпитку спершу голосно розмовляли, потім почали лаятись, а виходячи один із них спіткнувся й ледь не впав на дівчину. Ніхто не зробив їм зауваження, пасажири і водій ніби нічого не помітили. Такі випадки непоодинокі.

Мабуть, чимало читачів пригадають подібні ситуації, які траплялися в громадському транспорті. Така реакція чи, скоріше, її відсутність у пасажирів буває часто, якщо не завжди. І ця проблема є актуальною не лише для нашої держави, а й для інших країн, щоправда, тих, де розпивання алкоголю в громадських місцях не заборонене.

Найчастіше реакція з’являється, коли п’яний пасажир починає махати кулаками й становить загрозу для здоров’я й життя людей або наносить матеріальну шкоду транспортному засобу, як-от події 2 січня на Житомирщині, коли чоловік у стані алкогольного сп’яніння погрожував підірвати гранату в автобусі. Винуватцю загрожує штраф або 5 років позбавлення волі.

Хоча, відповідно до чинного законодавства України чоловіки, з описаної мною історії, мали б нести відповідальність й сплатити штраф. За другою частиною ст. 178 КУпАП (Кодекс України про адміністративні порушення) «…поява в громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, — тягне за собою попередження або накладання штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян…». До поведінки, що ображає людську гідність і громадську мораль, відносять непристойні висловлювання або жести, грубі вигуки, нав’язливе ставлення до громадян, непристойний зовнішній вигляд (брудний, мокрий, розстебнутий одяг тощо), коли особа безцільно стоїть чи пересувається з місця на місце, у неї порушена координація рухів, або п’яний у непритомному стані. Тобто якщо у громадському транспорті їде нетвереза людина в неадекватному стані, то можна й потрібно викликати поліцію або, принаймні, попросити водія висадити такого пасажира.

16 січня 2018 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект № 7490, який передбачає збільшення штрафів за розпивання алкогольних напоїв і за появу в нетверезому стані в громадських місцях. Якщо новий закон буде прийнято, то за появу в громадському місці напідпитку доведеться сплатити штраф розміром 340–510 грн, за повторну появу — штраф зросте до 510–850 грн і якщо протягом року людина двічі піддасться стягненню, то доведеться сплатити ще один штраф у розмірі 1190 грн. Стежити за рішенням Верховної Ради щодо цього та інших законопроектів можна на офіційному сайті.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Вплив телебачення на суспільство
У Хмельницькому сталася смертельна ДТП: водій зіткнувся з електроопорою
На Хмельниччині відзначили здобутки творчої молоді, яка заявляє про себе авторитетними досягненнями
На Хмельниччині під час зіткнення з деревом постраждала водійка з Тернополя та її двоє пасажирів
Зручний спосіб онлайн купівлі квитків на автобус із сервісом INFOBUS
Водій із Шепетівки потрапив у масштабну автопригоду на трасі Київ-Чоп

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX