Діти програмують вже з першого класу: освітяни обговорили, як буде розвиватись STEAM-освіта в Україні

Діти програмують вже з першого класу: освітяни обговорили, як буде розвиватись STEAM-освіта в Україні

Діти в українських школах починаючи з першого класу програмують графічними блоками на заняттях з робототехніки, з другого — текстовими блоками, як дорослі програмісти! Про це розповіла Юлія Дінчева, менеджерка з розвитку освітніх рішень компанії «Інноваційні освітні рішення» під час фестивалю «EdFast 2022. Освіта без кордонів», що проходив з 15 по 17 червня. Під час події спікери обговорили, як підвищити рівень української освіти: зокрема, STEAM-освіту, Нову Українську Школу та інклюзивність.

Як розповіла Юлія Дінчева, діти можуть навчитись робототехніці та кодуванню граючи. Окрім того, дитина може здобути багато корисних навичок навіть в Minecraft. Заняття на основі цієї гри вже проводять в українських школах.

«На базі цієї гри ми можемо досліджувати світ, природні явища, травну систему, анатомію людини, космос до перших навичок програмування,» — розповідає Юлія Дінчева.

За словами спікерів, STEAM (природничі науки, технології, інженерія, мистецтво та математика) — це майбутнє української освіти, ключова її ланка.

Вікторія Косик, директорка Центру освітнього консультування, викладачка Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, у свою чергу, розповіла, як шукати ідеї для STEAM-проєктів та втілювати їх у життя. У якості прикладу інструментарію вона привела mozaBook — програму, що дозволяє створювати інтерактивні презентації для уроків.

Косик зауважила:

«Сьогодні STEAM і кодування стали одним із найпоширеніших видів інноваційної діяльності не тільки в старшій віковій категорії. Починаючи з дитячого садка є величезна кількість різних варіантів STEАM-проєктування».

Викладачі також розповіли про використання інноваційних рішень під час уроків з англійської та математики. Наприклад, вчителька англійської мови Нанна Кондрашова поділилась, що на одному з інтегрованих уроків, — який містив елементи природознавства, інформатики та англійської, — вони з учнями створили проєкт розробки англійського парку. Таким чином учні змогли відчути себе ландшафтними дизайнерами, архітекторами, та вивчили нову лексику англійською.

Про свій досвід розповіла і Єлізавета Коренко, координаторка освітнього проєкту STEM is FEM, ініційованого засновником Roosh, та ІТ-інвестором Сергієм Токарєвим. За її словами, українські дівчата активно цікавляться сферою STEM, але їм заважають страхи, упередження та стереотипи. Проєкт STEM is FEM покликаний подолати ці перешкоди. Досягають цього, проводячи освітні модулі із технічних професій для дівчат, та організуючи події, завдяки яким можна спробувати власні сили у стереотипно «чоловічих» професіях. 70 % учасниць проєкту, які обирають для себе STEM-професії для навчання у виші, доводять, що ідея працює.

У кінці своєї лекції Коренко підкреслила:

​​«Вірте своїм учням. Вони теж багато чому вас можуть навчити. Вірте в них і вірте їм».

Протягом трьох днів освітяни зі всієї країни ділилися кейсами як довіру до учнів і до себе перетворити в інноваційну освіту в Україні.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Особливості розробки мобільних додатків на замовлення
Дівчата з Шепетівки здобули першість на фестивалі легкоатлетичного триборства
Шепетівка приймає тур фестивалю-огляду «Шевченко 4.5.0»
Алгоритми в програмуванні: що потрібно знати?
Уродженки Хмельниччини популяризували українську культуру в Німеччині та збирали гроші на ЗСУ
На Шепетівщині під час благодійного фестивалю колядок і щедрівок збирали гроші на ЗСУ

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині поліція з’ясовувала причини відсутності деяких учнів у профліцеї
На Шепетівщині нацгвардійці провели «Урок мужності» для школярів
Story-центр у Шепетівці: всеукраїнська ініціатива реалізована у громаді
В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
Формування критичного мислення у приватних школах
FacebookTelegramViberWhatsAppX