У Шепетівському районі жінка поплатилася за наклепи на сусіда

У Шепетівському районі жінка поплатилася за наклепи на сусіда

Називала збоченцем і переконувала сусідів, що чоловік відсидів у в’язниці за розбещення дітей. Такі чутки розповсюджувала по селу сусідка клієнта Славутського бюро правової допомоги (Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги). Захистити честь і гідність чоловіка та стягнути моральне відшкодування з наклепниці допомогла керівниця бюро.

У бюро клієнт розповів, що сусідка постійно поширювала про нього неправдиву інформацію. Зокрема, жінка неодноразово говорила односельцям, що він «збоченець, який розбещує дітей, сидів у тюрмі за це, і втік із Закарпаття та переховується тут». Ці слова не лише не відповідали дійсності, але й ображали честь і гідність чоловіка. Він навіть звертався з цього приводу до поліції, однак правоохоронці, не побачивши в діях пліткарки кримінального правопорушення чи адміністративного проступку, порадили йти до суду.

Юристка Ірина Панасюк, якій у місцевому центрі доручили займатися цією справою, склала позовну заяву про визнання розповсюджуваної сусідкою інформації недостовірною та такою, що порушує право чоловіка на повагу до його честі й гідності, а також про стягнення з жінки компенсації за моральну шкоду.

У суді фахівчиня довела, що її клієнт має хороші взаємини з сусідами й ніколи не притягувався до кримінальної відповідальності. Як повідомили у сільській раді, скарг на нього від мешканців села ніколи не надходило, він виховує двох дітей, для яких хоче бути прикладом, доброзичливо ставиться до сусідських дітей. У характеристиці з сільради чоловіка називали вимогливим до себе, добросовісним та небайдужим до чужого горя.

Лише з позитивного боку характеризували клієнта бюро й свідки. Так, дві сусідки, яких викликали до суду, розповіли про приязні добросусідські взаємини з позивачем, його хороше ставлення до їхніх дітей та онуків. Водночас обидві підтвердили, що відповідачка поширювала про чоловіка не підтверджену жодними фактами інформацію.

Відсутність судимості в позивача засвідчила довідка МВС України.

Суд дослухався до аргументів правозахисниці та вирішив визнати недостовірною і такою, що порушує право чоловіка на повагу до його честі та гідності інформацію, розповсюджену сусідкою. До того ж постановив стягнути з жінки 3000 грн моральної шкоди.

«Відповідно до роз’яснень, викладених в п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» № 1 від 27 лютого 2009 року, позивач повинен довести факт поширення інформації відповідачем, а також те, що внаслідок цього було порушено його особисті немайнові права.

Відповідно до статті 277 ЦК України предметом судового захисту не можуть бути оціночні судження, думки, переконання, критична оцінка певних фактів і недоліків, які як вираження суб’єктивної думки і поглядів відповідача не можна перевірити щодо їх відповідності дійсності (на відміну від перевірки істинності фактів) і спростувати, що відповідає прецедентній судовій практиці Європейського суду з прав людини при тлумаченні положень статті 10 Конвенції (рішення Європейського суду з прав людини від 08 липня 1986 року в справі «Лінгенс проти Австрії» (Lingens v. Austria)»,— йдеться у коментарі юристки Ірини Панасюк.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
На Шепетівщині почастішали випадки зламування акаунтів громадян у «Вайбері»
У Славуті чималий термін отримав чоловік, який обікрав свого товариша
У Славуті автівка наїхала на 84-річну жінку
У бою героїчно загинув головний сержант із Шепетівщини
Славутчан закликають долучитися до прибирання території міста на двох локаціях

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині воду із громадських колодязів направили на дослідження
На Шепетівщині очільник єпархії зібрав священників ПЦУ
Молодіжна рада Шепетівки знайомилася з писанкарством у майстерні «Кральова»
На Шепетівщині мешканці ведуться на вигадані соціальні виплати
У Шепетівці затвердили нові тарифи на ритуальні послуги
У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
FacebookTelegramViberWhatsAppX