На Шепетівщині полісмени взялися за неповнолітніх пияк та водіїв у нетверезому стані

На Шепетівщині полісмени взялися за неповнолітніх пияк та водіїв у нетверезому стані

Оскільки більшість злочинів вчиняються у стані алкогольного сп’яніння, правоохоронці Шепетівського відділу поліції приділяють особливу увагу такому факту як розпиття алкогольних напоїв у громадських та заборонених місцях. А також взялися за нетверезих кермувальників, оскільки ДТП на дорогах почастішали.

Шепетівщина — лідер в області за кількістю виявлених водіїв напідпитку

— Із початку року працівники Шепетівського відділу поліції склали 164 протоколи за статтею 130 КУпАП — керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, — розповідає про результати роботи Володимир Рой, т.в.о. начальника Шепетівського відділу поліції. — А це — найбільше в області.

Відповідальність за нетверезе кермування

Санкція цієї статті передбачає накладення штрафу в сумі 10200 гривень та 1 рік позбавлення права керування. За повторне правопорушення штраф збільшиться вдвічі — 20400 гривень та 3 роки без права керування. Якщо ж таких порушень протягом року полісмени зафіксували тричі — штраф — 34000 та 10 років без водійських прав.

Нагадаємо, 1 липня вступив у дію закон, який передбачав кримінальну відповідальність за їзду у стані алкогольного сп’яніння. Однак, президент підписав закон, яким фактично скасував цю відповідальність.

13 протоколів за пиятику склали в карантин на неповнолітніх

Щодо вживання алкогольних напоїв, то, зі слів правоохоронців, найчастіше це роблять у парку, скверах та на зупинках. Що особливо прикро, пиячать і неповнолітні. Спочатку правоохоронці з порушниками проводять профілактичні бесіди. Однак, в деяких випадках застосовують більш жорсткі міри.

— Групи реагування патрульної поліції Шепетівського ВП у період карантину з 11 березня по 9 липня на осіб 16–18 років склали 13 адмінпротоколів за статтею 178 КУпАП — Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді, — каже Володимир Юрійович.

Відповідальність за порушення законів

У статті йдеться:

«Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення) та в інших заборонених законом місцях, крім підприємств торгівлі і громадського харчування, в яких продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на розлив дозволена відповідним органом місцевого самоврядування, або поява в громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, — тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після застосування заходів адміністративного стягнення, — тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу в громадських місцях у п’яному вигляді, — тягнуть за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб».

Відтак, правоохоронці звертаються до батьків, аби ті цікавилися життям своїх дітей, та спостерігали, в якому стані вони приходять додому. Контроль із боку дорослих допоможе уникнути необдуманих вчинків.

Також правоохоронці вкотре наголошують працівникам закладів торгівлі не продавати слабоалкогольні, алкогольні напої, пиво та тютюнові вироби неповнолітнім, та завжди вимагати документи, які посвідчують вік. Адже за це існує відповідальність.

— Працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності відповідно ч. 3 статті 156 КпАП, а саме: до працівника підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування застосовується штраф від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 510 грн. до 1700 гривень. Водночас у такого підприємця анулюється ліцензія на продаж алкогольних та тютюнових виробів, — пояснив Володимир Рой.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Хмельницькому водій, який їхав на автівці без номерного знака, виявився «цікавим»
Залишив помирати: на Хмельниччині оголосили вирок п’яному винуватцю ДТП
На Хмельниччині водій переконував суд, що він вдавав вживання алкоголю
На Шепетівщині скутерист протягом року тричі притягувався за нетверезе водіння
На Хмельниччині поліцейські виявили підлітків, які вживали алкоголь та курили: протоколи будуть направлені до суду
На Хмельниччині цьогоріч зареєстровано 19 алкогольних отруєнь дітей

Читайте у цій рубриці



Приватизація будинку побуту, розширення міського центру ПМСД та гуманітарна допомога з Німеччини: у Шепетівці відбулася сесія міськради
Захисник із Шепетівщини під час виконання бойового завдання втратив усі документи
Учасниці команди центру «Сталеві магнолії» із Шепетівки відвідали тепличні господарства
У Нетішині після допису у фейсбуці дали відповідь, де вигулювати собак
Йому було лише 42: у Шепетівці відбулося прощання із Героєм
Розпочали третій десяток: у пластунів Шепетівки відбулася церемонія заприсяження
FacebookTelegramViberWhatsAppX