На Шепетівщині сторічна церква полишила московський патріархат

На Шепетівщині сторічна церква полишила московський патріархат

У суботу, 14 травня, у селі Підлісці Ізяславської територіальної громади відбулися збори місцевих жителів. Привід — перехід тамтешньої парафії до Православної церкви України.

На Шепетівщині сторічна церква полишила московський патріархат

У цьому селі розташована доволі стара церква на честь апостолів Петра та Павла. Під час сходу села, більшістю голосів було прийнято рішення про її приєднання до Православної церкви України. Про це повідомив благочинний Володимир Ковальчук.

На Шепетівщині сторічна церква полишила московський патріархат

Село Підлісці, хоч і невелике, але має свою унікальну історію. Свого часу в ньому народилася дружина відомого композитора Миколи Лентовича — Клавдія Жовткевич. Є припущення, що саме з цього села понад 100 років тому розпочала свій шлях дивовижна мелодія «Щедрика».

Історія церкви Підлісців

Ще у 18 сторіччі на місці нинішнього храму стояла дерев’яна церква Преподобної Параскеви Сербської. Збудували її на пожертву князя Сангушка. На жаль, до наших часів храм не вцілів, бо постраждав внаслідок пожежі. На його місці у 1913 році звели новий і освятили на честь апостолів Петра і Павла. Храм у Під­лісцях бу­ду­вав, ймо­вір­но бать­ко Клав­дії Жов­тке­вич — свя­ще­ник Фе­ра­понт. Са­ме тут у хра­мі в Під­лісцях ймовірно від­бу­ло­ся і та­їнс­тво він­чання Ми­ко­ли Ле­он­то­ви­ча та Клав­дії Жов­тке­вич. Не виключено, що тесть Леотовича — отець Ферапонт — тут і похований.

Свого часу селяни розповідали, що у тридцяті роки більшовики заборонили богослужіння і хотіли перетворити споруду на зерносховище. Дзвіницю розкидали, але основну конструкцію будівлі порушити не вдалося, адже була дуже міцною. Старожили це пояснювали, мовляв, під час будівництва храму використовували яєчний білок. Тому стіни храму вийшли такими міцними. А ще людям запам’яталося, як більшовики вивозили ікони, церковні речі та дзвони.

У часи Другої світової війни, у період окупації, богослужіння у сільському храмі було відновлено. У повоєнні роки деякий час настоятелем був отець Микола Тихий. До остаточного закриття Петропавлівського храму в 60-х роках літургію звершував священник Григорій Ільчук. На кілька десятиліть колода атеїзму закувала двері святині.

Богослужіння не відбувалися до кінця 80-х, але люди не переставали молитися. У період Великого посту збиралися по хатах і читали Страсне Євангеліє. Робили це виключно чоловіки. А стало це можливим, тому що останній староста церкви — дід Лигор — заховав старовинну книгу, коли закривали храм. Далі він передав Євангеліє іншому чоловікові, який зберігав його до відновлення сільської церкви. У 1988 році, коли з’явилася така можливість, люди знову відбудували храм у Підлісцях. Тоді принесли і старовинну книгу, і кілька ікон, які стояли в храмі до його закриття, — Миколи Чудотворця та Параскеви П’ятниці. У 2013 році відзначалося століття церкви у Підлісцях. Дасть Бог за рік громада святкуватиме 110-ліття цієї святині.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На війні обірвалося життя штаб-сержанта із Шепетівщини
Шахраї виманили гроші в мешканця Ізяславщини під виглядом соціальних виплат
На Шепетівщині браконьєра взяли на «гарячому»
В Ізяславі на території лікарні прорвало труби централізованого водогону
На Шепетівщині син ображав батька: за це він працюватиме на користь суспільства
Верховний Суд зобов’язав УПЦ звільнити приміщення церкви на Хмельниччині

Читайте у цій рубриці



Приватизація будинку побуту, розширення міського центру ПМСД та гуманітарна допомога з Німеччини: у Шепетівці відбулася сесія міськради
Захисник із Шепетівщини під час виконання бойового завдання втратив усі документи
Учасниці команди центру «Сталеві магнолії» із Шепетівки відвідали тепличні господарства
У Нетішині після допису у фейсбуці дали відповідь, де вигулювати собак
Йому було лише 42: у Шепетівці відбулося прощання із Героєм
Розпочали третій десяток: у пластунів Шепетівки відбулася церемонія заприсяження
FacebookTelegramViberWhatsAppX