У Шепетівському районі планують відкрити екологічні веломаршрути

У Шепетівському районі планують відкрити екологічні веломаршрути

Екологічну пішохідну стежку «Перлина Славутчини» працівники парку «Мале Полісся» хочуть подовжити та додати ще три веломаршрути — з Шепетівки, Ізяслава та з села Стригани, що на Славутчині. Про це Суспільному розповів головний лісничий парку Олексій Більовський.

Екостежка — це майже чотири кілометри та 11 зупинок

Екологічна пішохідна стежка «Перлина Славутчини» розпочинається біля села Стригани, в зоні відпочинку Славутського лісгоспу, та пролягає територією гідрологічного заказника «Голубі озера». Пішохідний маршрут помаркований, на зупинках — інформаційні стенди, ботанічні таблички, вказівники й місця відпочинку. Екскурсії стежкою безкоштовні, говорить перший заступник директора, головний лісничий Національного природного парку «Мале Полісся» Олексій Більовський.

— Найчастіше відвідували екологічну стежку учні. Попередньо навчальні заклади узгоджували дату і тоді наш спеціаліст, фахівець з екологічної освіти, проводить екскурсію, — додає чоловік.

У Шепетівському районі планують відкрити екологічні веломаршрути

Піший екомаршрут, розроблений працівниками парку «Мале Полісся», пролягає територією гідрологічного заказника «Голубі озера».

Пішохідний маршрут розрахований на дві з половиною години. За цей час, каже головний лісничий парку, екскурсанти проходять лісом та берегами озер 3 кілометри 800 метрів із одинадцятьма зупинками.

— Маршрут розробляли самі працівники Нацпарку. Зараз ми плануємо додати до пішохідної екостежки три веломаршрути, які б з’єднували Славуту, Ізяслав та Шепетівку з Святим озером. Маршрут Шепетівка — Святе озеро буде протяжністю 16,5 кілометрів, Ізяслав — Святе озеро десь довжиною 11 кілометрів, та найдовший веломаршрут, 23 кілометри, пролягатиме від села Стригани до Святого озера. В перспективі в нас ще декілька маршрутів, це тільки початок. Ми хочемо продовжити і цю пішохідну екостежку, — розповідає Олексій Більовський.

Маршрут екостежки змінили… бобри

Маршрут пішохідної екостежки розробляли в 2017 році, відтоді, розповідає природознавець Нацпарку «Мале Полісся» Віктор Поліщук, вже дещо змінилося. Приміром, каже, на зупинці «Життєдайний струмок» тепер — озеро, створене бобрами, які загатили струмок та обгризли всі молоді навколишні дерева.

У Шепетівському районі планують відкрити екологічні веломаршрути

Бобри облюбували парк «Мале Полісся» та у кількох місцях уже спорудили власні дамби, перетворивши донедавна невеличкі струмки на маленькі озерця.

Віктор Поліщук додає: бобрів у цій місцині побільшало, і хоч своїм господарюванням вони шкодять лісу, працівники парку тварин не полохають.

— Кількість бобрів збільшилася, бо ще 4 — 5 років тому тут не спостерігалося бобрових дамб, а тепер тут є, там далі ще дві. Це свідчить про те, що бобер облюбував це місце. Та побачити бобрів пішоходам-туристам навряд чи вдасться, бо це дичина. Бобри чують, бачать і, аби убезпечити себе, ховаються. Дорослі особини можуть мати 30–40 кілограмів. Але боятися бобрів не слід — на людей вони не нападають, — говорить природознавець.

Що можна побачити на екостежці

А от люди, каже наукова співробітниця парку «Мале Полісся» Марина Цибуля, тварин чи птахів можуть налякати.

— У парку не можна рвати рослини, наздоганяти тварин, не пробувати ягід і рослин, яких не знаєш, бо це може зашкодити здоров’ю, — говорить про основні правила поведінки на екостежці Марина Цибуля.

У Шепетівському районі планують відкрити екологічні веломаршрути

На екостежці туристів знайомлять з природою Полісся, рідкісними та червонокнижними рослинами.

Вона додає: на екостежці туристів знайомлять з природою краю, рідкісними для області та червонокнижними рослинами.

— Ми її, цю стежку, робили, в першу чергу, для того, щоб місцевому населенню, школярам, яких привозять на екскурсії, підвищувати екологічну свідомість. Вивчати природу рідного краю, — каже жінка.

За словами Марини Цибулі, підвищувати екологічну свідомість треба і відпочивальникам, які приїздять і на Голубі озера, і до Святого озера.

— Маємо, напевно, трохи проблем через засмічення даної території в період відпочинку. Бажано, щоб ті, хто приїхав, забирали сміття, але не завжди люди свідомі, тому прибирають наші працівники, — каже наукова співробітниця парку.

У Шепетівському районі планують відкрити екологічні веломаршрути

І такий знак теж можна зустріти на маршруті екостежки гідрологічного заказника «Голубі озера».

Та можна на екостежці побачити й рукотворні пам’ятки. Як-от знак невідомого автора з написом: «Тут навесні 1931-го року великий комбінатор Остап Бендер заночував перед перетином радянсько-польського кордону».

Коли в природному парку відкриють веломаршрути, точної дати працівники «Малого Полісся» не називають.

Детальніше у відеосюжеті:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
Гнилий Ріг — є однією з найбільших природно-заповідних територій Хмельничини
У ліцеї на Шепетівщині школярі змагалися зі спортивного туризму
Подорожування з комфортом: поради для планування довгих поїздок з Ужгорода до Будапешта
Хижа рослина на Хмельниччині: що буде з жертвою, яка потрапить в її пастку
У Шепетівці тимчасово змінили маршрут руху автобуса №9

Читайте у цій рубриці



Чим дивуватиме Бакотська затока цьогоріч
Бельгія: Де робочі можливості чекають на українців
Оздоровлення в курортній зоні Хмільника: джерело здоров’я та релаксу
Куди піти в Хмельницькому: 5 місць, обов’язкових для відвідування
Чому у Львові варто зупинятися в готелі «Швейцарський»
Зручний спосіб онлайн купівлі квитків на автобус із сервісом INFOBUS
FacebookTelegramViberWhatsAppX