Суд оштрафував автовласника на кругленьку суму за те, що передав свій транспорт нетверезому водієві

Суд оштрафував автовласника на кругленьку суму за те, що передав свій транспорт нетверезому водієві

Увечері 2 серпня 2021 року в м. Городок поліцейські зупинили автомобіль Рено Трафік. За кермом був водій з очевидними ознаками алкогольного сп’яніння. Підозри правоохоронців підтвердив огляд: результат Драгера — 2,44 проміле. Водночас у салоні їхав власник авта. Щодо нього правоохоронці склали протокол про адміністративне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 130 КУпАП — передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані алкогольного сп’яніння.

Городоцький районний суд визнав власника автомобіля винним в інкримінованому адмінправопорушенні, оштрафував його на 17 000 гривень та на 1 рік позбавив права керувати транспортними засобами.

Його захисник оскаржив постанову до апеляційного суду, просив її скасувати, а провадження у справі закрити у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП. На його думку, доказів того, що його підзахисний знав про те, що водій перебуває у стані алкогольного сп’яніння, немає. Сам він не керував автомобілем того дня, а тому не може уважатися суб’єктом правопорушення, за вчинення якого передбачена санкція у виді позбавлення права керування транспортними засобами, оскільки законодавець розмежував санкцію ч. 1 ст. 130 КУпАП на водіїв та інших осіб, при цьому для кожної категорії встановив різні види та розміри стягнення.

Як пояснив у суді власник автомобіля, того дня він випив, тому коли зустрів друга, котрому напередодні дав своє авто для поїздки на риболовлю, попросив підвезти додому. Той не сказав, що вживав алкоголь, а видимих ознак сп’яніння у нього не було.

Апеляційний суд зауважує:

«Правоохоронці проводили огляд на стан сп’яніння водія, позаяк від нього було чути запах алкоголю й у нього була нечітка вимова. Це разом із результатом алкотестера у 2,44 проміле алкоголю (у понад 12 разів вище норми), на переконання ХАС, вказує на очевидність для оточення ознак сп’яніння».

Тож апеляційний погодився з висновками місцевого суду про доведеність вини власника у передачі керування автомобілем особі, яка перебуває в стані алкогольного сп’яніння, й з призначеним штрафом у сумі 17 000 гривень.

Водночас ХАС звертає увагу, що у цій справі власник не був водієм, а тому й суб’єктом правопорушення, за вчинення якого передбачена санкція у виді позбавлення права керування транспортними засобами.

«…за дії, зазначені в диспозиції ч. 1 ст. 130 КУпАП, передбачено накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, відтак постанова суду в цій частині підлягає зміні», — констатує апеляційний суд.

Відтак апеляційну скаргу захисника ХАС задовольнив частково: змінив оскаржувану постанову, виключивши з неї застосування до правопорушника стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на 1 рік. У решті — залишив без змін.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Лікарка з Хмельниччини оформила інвалідність дитині за хабар: суд виніс вирок
У Хмельницькому водій, який їхав на автівці без номерного знака, виявився «цікавим»
Залишив помирати: на Хмельниччині оголосили вирок п’яному винуватцю ДТП
У 15 разів перевищив допустиму норму: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності
У Шепетівці волонтери ярмаркували із актором театру та кіно Михайлом Жоніним
На Шепетівщині чоловік підпалив будинок, на горищі якого ховався брат

Читайте у цій рубриці



Жінці із Шепетівщини, яка вколошкала чоловіка, суд виніс вирок
Розстріл поліцейських у сусідній із Хмельниччиною області: викрили двох військових, які допомогли нападникам
Лікарка з Хмельниччини оформила інвалідність дитині за хабар: суд виніс вирок
Жінку із Шепетівщини ошукали на популярному інтернет-сайті
На Хмельниччині перед судом постануть двоє за вбивство з особливою жорстокістю
Жінку, у якої в евакуаційному потязі почалися перейми, зустріли у сусідній із Хмельниччиною області
FacebookTelegramViberWhatsAppX