У чотирьох містах Хмельниччини проведуть безкоштовне тестування на маркери гепатиту С та ВІЛ

У чотирьох містах Хмельниччини проведуть безкоштовне тестування на маркери гепатиту С та ВІЛ

Невдовзі в області стартує Європейський тиждень тестування, який було запроваджено та вперше проведено у 2013 році. Мета ініціативи — збільшити кількість тестування на ВІЛ і вірусні гепатити та підвищити обізнаність людей щодо переваг раннього виявлення цих захворювань. У чотирьох містах Хмельницької області у період з 23–27 листопада проведуть безкоштовне тестування У чотирьох містах Хмельницької області проведуть безкоштовне тестування на маркери гепатиту С та ВІЛ.

Актуальність проведення зазначеної ініціативи в Україні обумовлена високою поширеністю ВІЛ та вірусних гепатитів серед населення. Так, за оціночними даними, 5 % і 1,5 % населення країни інфіковані вірусом гепатиту С та вірусом гепатиту В відповідно. З осіб, інфікованих вірусом гепатиту С, 3,6 % є хронічно хворими, що складає близько 1 млн. 350 тис. осіб. На хронічний вірус гепатиту В хворіють майже 560 тис. осіб.

Водночас, більшість громадян не знають про свій статус та, відповідно, не отримують лікування. Під медичним наглядом із встановленим діагнозом «вірусу гепатиту С» перебувають понад 87 тис. осіб, що складає лише 6,5 % від оціночної кількості, і майже 24 тис. громадян із «вірусом гепатиту В», що становить 4,2 % від оціночної кількості інфікованих осіб.

Тому, щоб підвищити загальну поінформованість населення на національному та регіональному рівнях, проводиться Європейський тиждень тестування.

СНІД та ВІЛ

Нині в Україні близько 200 000 ВІЛ-позитивних людей і понад 60 000 з них не знають про свій статус. За останні 30 років від хвороб, зумовлених СНІДом, померло майже 50 тисяч українців.

Більш ніж 50 % осіб віком від 15 років ВІЛ-інфекцію виявляють вперше на 3 та 4 клінічних стадіях, тобто на пізніх стадіях, коли ослаблений вірусом організм вже не може долати навіть прості захворювання.

За 10 місяців 2020 року в Хмельницькій області взято під нагляд з вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція 167 осіб. Під диспансерний нагляд взято 42 дитини, народжені ВІЛ-інфікованими жінками. Діагностовано серед ВІЛ-інфікованих 65 випадків СНІДу. Кількість померлих від СНІДу — 32.

ВІЛ загрожує не лише групам ризику, адже у понад 70 % випадків ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Тому фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігати йому вірність.

Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци і голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо — стерилізувались.

ВІЛ також передається від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. В цьому випадку лікарі проводять антиретровірусне лікування матері під час вагітності та пологів, призначають «кесарів розтин» та рекомендують штучне вигодовування.

ВІЛ неможливо визначити за зовнішнім виглядом. Фахівці стверджують, що кожна друга ВІЛ-інфікована людина не здогадується про свою хворобу. Від моменту зараження ВІЛ до виражених проявів СНІДу може минути понад 10 років. Виявити проблему може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Гепатит B і C

Гепатит B і C — основні і найбільш небезпечні типи вірусних гепатитів, які є причиною 96 % всіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 млн людей у світі живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C. Від наслідків хронічного гепатиту (рак, цироз печінки) щороку помирає близько 700 000 людей. У Хмельницькій області від наслідків хронічного гепатиту за даними Головного управління статистики у 2019 році померло 443 людини (злоякісні новоутворення печінки — 46, цироз печінки — 397).

За оцінками експертів, нині в Україні близько 1,5 млн людей мають вірус гепатиту С та півмільйона людей, які мають хронічне захворювання на гепатит В. На обліку перебуває близько 82 тисяч пацієнтів з гепатитом С і 23 тисяч — з гепатитом В. У Хмельницькій області, за даними закладів охорони здоров’я, у 2019 році зареєстровано 214 хворих з хронічним вірусним гепатитом В та 1071 хворий з хронічним вірусним гепатитом С. Натомість, про свій статус знають лише 20 % хворих на вірусний гепатит В, та лише 8 % — на гепатит С. Через відсутність явних симптомів, більшість хворих дізнаються про те, що інфіковані, коли хвороба значно вплинула на печінку.

Лікування може тривати протягом всього життя. Воно допомагає контролювати вірусне навантаження в крові, щоб не нанести непоправної шкоди для організму.

Хронічний гепатит В — невиліковний. Але його можна попередити завдяки вакцинації. Щеплення від гепатиту В входять до «Календаря профілактичних щеплень» і є безкоштовним для дітей до 18 років.

Гепатит С — виліковний. Курс лікування становить близько 3 місяців з високою ефективністю. 90 % хворих виліковується безпечними ліками, які мають мінімум побічних дій.

За період червень-вересень 2020 року за державні кошти в Хмельницькій області проліковано 43 хворих на хронічні гепатити В та С, з них вилікувано 41.

Кому потрібно пройти тест

Обов’язкове тестування на гепатити необхідно проходити групам ризику:

  • споживачам ін’єкційних наркотиків;
  • працівникам комерційного сексу;
  • представникам сексуальних меншин;
  • вагітним;
  • ВІЛ-позитивним;
  • людям, яким здійснювали переливання крові та її компонентів (особливо у 90-х та на початку 2000-х рр.).

Також рекомендовано тестування:

  • якщо у вас була велика кількість сексуальних партнерів і ви практикували незахищений секс (у таких випадках ризик зараження статевим шляхом на гепатит В, за оцінкою експертів, становить 30 % і це дуже високий показник (для гепатиту С — нетиповий, але можливий, шлях передавання);
  • якщо ви робили пірсинг чи тату;
  • якщо робили татуаж, манікюр та педикюр у салонах, щодо яких ви не впевнені, що там якісно стерилізують інструменти;
  • при порушенні елементарних правил гігієни, коли члени однієї сім’ї користуються спільною зубною щіткою, бритвою, манікюрними ножицями чи іншими предметами, на яких може зберігатися кров;
  • при медичних процедурах, якщо не дотримано санітарних правил обробки інструментів, перевірки крові перед переливанням, тощо.

Де пройти тест на ВІЛ та вірусні гепатити:

  1. У свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.
  2. В кабінетах «Довіра», кабінеті інфекційних захворювань за місцем проживання, в центрах СНІДу, в представництвах громадських організацій, що займаються боротьбою з ВІЛ/СНІДом.
  3. Також можна самостійно придбати експрес-тест на гепатити в аптеці. Вони коштують близько 85 грн. У випадку, якщо експрес-тест буде позитивним, необхідно обов’язково пройти повторне тестування у медичному закладі.

У рамках Європейського тижня тестування у Хмельницькій області заплановане проведення тестувань на маркери гепатиту С та ВІЛ. Пункти тестування працюватимуть з 10 до 16 години за адресами:

  • 23.11.2020 — м. Хмельницький, вул. Курчатова,1, АЗПСМ № 3 КП «ХМЦПМСД № 2»;
  • 24.11.2020 — м. Деражня, вул. Миру,177-а, Державний навчальний заклад «Деражнянський центр професійної освіти»;
  • 25.11.2020 — м. Волочиськ, вул. Незалежності,88, Волочиська АЗПСМ КП «ЦПМСД» Волочиської міської ради;
  • 26.11.2020 — м. Шепетівка, вул. Валі Котика,85, АЗПСМ № 1 КП «КНП Шепетівський ЦПМСД» Шепетівської районної ради Хмельницької області;
  • 27.11.2020 — м. Хмельницький, вул. Інститутська,11, Хмельницький національний університет.

Процедура тестування — безкоштовна та займе небагато часу. Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка і забір крові з пальця, 10 — очікування результату. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу, тощо.

Що робити, якщо вам діагностували ВІЛ

Не панікувати, а звернутись до свого лікаря, стати на облік та розпочати лікування. Повідомити усіх своїх колишніх партнерів, з якими ви мали статеві контакти, та порекомендувати пройти тест на ВІЛ, або надати їх дані лікарю — він збереже вашу анонімність та порекомендує вашим партнерам здати тест на ВІЛ. Протестуватися на вірусні гепатити В та С. В них схожі шляхи передачі, але якщо у вас виявлено ВІЛ, то ці захворювання є особливо небезпечними для вашого життя.

Якщо вам діагностували ВІЛ — вам просто треба змінити свій спосіб життя, приймати ліки і жити далі.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «У чотирьох містах Хмельниччини проведуть безкоштовне тестування на маркери гепатиту С та ВІЛ»

  1. Михайло коментує:

    А що не так з “представниками сексуальних меншин”? Чого б то у них ризик пiдхопити гепатит був бiльший нiж у всiх iнших, нарiвнi з ін’єкційними наркоманами?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині підозрюють лікарку у смерті немовляти
У Хмельницькому молодий водій збив пішохідку
У Хмельницькому бюджет спрямували на підтримку Сил Оборони
У Шепетівці оштрафували чоловіка, який торгував квашеними яблуками
У Хмельницькому відбудеться зустріч із письменницею Люко Дашвар
У Хмельницькому врятували 16-річного хлопця, який намагався вкоротити собі віку

Читайте у цій рубриці



«Почув крик. Прибіг — мати в крові»: наслідки нічної атаки на Хмельниччині
Чоловік із Хмельниччини повівся на акційне пальне і за це поплатився
Суд встановив чи законно житель москви володіє землею на Хмельниччині
У Хмельницькому бюджет спрямували на підтримку Сил Оборони
В одній із громад Хмельниччини просять не перетворювати центр на стихійний ринок
Породний склад 2024: які дерева садитимуть цьогоріч на Хмельниччині
FacebookTelegramViberWhatsAppX