Сергій Гамалій дав інтерв’ю Washington Post: Закрийте небо, а все інше зроблять українці

Сергій Гамалій дав інтерв’ю Washington Post: Закрийте небо, а все інше зроблять українці

У тих частинах України, які були відносно безпечними протягом перших трьох тижнів війни, ситуація на місцях швидко погіршується. У Хмельницькій області, яка знаходиться на життєво важливому шляху гуманітарних та військових постачань з Польщі до Києва, останніми днями відносна тиша змінилася звуками вибухів російських ракет. Коли прийшла війна, голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій сказав в інтерв’ю Washington Post, що має одне термінове прохання до Заходу: закрити небо.

«Нам потрібна безпольотна зона, це найголовніше, щоб мирне не бомбили», — сказав в інтерв’ю голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій. — Якщо це станеться, більше не буде про що хвилюватися. Все інше Україна в змозі витримати».

Через центральне розташування Хмельницького за останні три тижні через нього пройшло понад 300 000 біженців. Очікується, що близько 50 000 залишиться там у найближчому майбутньому, більшість із них — діти або люди похилого віку.

Місцева влада намагається забезпечити догляд за літніми біженцями та захистити дітей, надаючи їм заняття та онлайн-освіту, щоб полегшити їх травми в новому домі.

Хмельницький також став центром розподілу гуманітарної допомоги, яка надходить до кількох частин України, які перебувають у ще гірших умовах. З початку війни у Хмельницькому було перероблено триста тонн гуманітарних вантажів, частина з Європи, частина з вітчизняних джерел.

Для Гамалія заборонена для польотів зона означає припинення не лише атак на мирне населення з російських літаків, а й закриття неба для ракетних і ракетних обстрілів. Хмельницький ще не потрапив під російські військові літаки, але це, ймовірно, лише питання часу.

Якщо Захід хоче врятувати центри допомоги та біженців, такі як Хмельницький, йому краще зараз запровадити заборонену для польотів зону.

І якщо президенту Росії Володимиру Путіну дозволять бомбити Україну допоки, сказав Гамалій, Росія точно не зупиниться на досягнутому. У цей момент Захід все одно буде змушений втрутитися, але в більш невигідному становищі.

«Чим швидше вони втрутяться, тим легше буде зупинити Путіна. Чим більше Путін отримає, тим складніше буде перешкодити йому йти далі, — сказав він. — Мудріше втрутитися в цей момент, а не після падіння України».

Звісно, Хмельницький далеко не один. У неділю внаслідок ракетного обстрілу російської військової бази поблизу польського кордону загинули десятки людей. Російські військові поширили свої ракетні удари по містах Дніпрі, Луцьку, Івано-Франківську та інших, продовжуючи бомбардування Києва, Харкова та кількох міст на півдні.

Голос Гамалія навряд чи є унікальним серед українських лідерів, які закликають Захід створити якусь форму забороненої для польотів зони в Україні. Президент України Володимир Зеленський у відео, оприлюдненому в неділю, заявив:

«Якщо ви не закриєте наше небо, це лише питання часу, коли російські ракети впадуть на вашу територію, на територію НАТО».

Очікується, що Зеленський надасть подібне прохання під час віртуального звернення до Конгресу в середу.

І хоча адміністрація Байдена заявила, що ця ідея не розглядається, Білий дім перейшов до інших спочатку виключених варіантів, таких як припинення експорту нафти з Росії, після посилення політичного тиску. У зовнішньополітичному істеблішменті існує певна підтримка «обмеженої» забороненої для польотів зони, хоча ризики ескалації, безумовно, серйозні.

Але Гамалій стверджує, що Захід створює ще більшу небезпеку, не встановлюючи заборонену для польотів зону принаймні над частиною України. А сподівання Заходу на те, що Путін зупиниться після завоювання України, він вважає наївними.

«Це те саме, що західний світ думав 100 років тому, коли намагалися задобрити Гітлера, — сказав він. — Це не просто боротьба між Росією та Україною. Це боротьба між Росією та всім цивілізованим світом, усім західним світом. Це боротьба за західні цінності».

Гамалій має рацію, що умиротворення завжди має зворотний ефект, коли маєш справу з експансіоністськими, мілітаристськими диктаторами. Але він також розуміє, що Захід не врятує його народ від жорстоких планів Путіна. Його люди щодня тренуються для боротьби з російськими силами, які хочуть не менше, як захопити країну. Він хоче, щоб Захід знав, що українці ніколи не припинять воювати, навіть якщо їх покине світ.

«Ми мирна країна, ми ні на кого не нападаємо. Але ми завжди готові захистити себе, — сказав він. — Важко сказати, станеться це чи ні, але якщо це станеться, ми будемо готові. Ми будемо боротися за кожен дюйм нашої землі».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині вночі збили три ворожі цілі
Експосадовиця банку привласнила майже 8 млн грн допомоги родичам загиблих військових
У Львові поховають загиблого прикордонника з Шепетівщини
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Працівник ТЦК плюс стоматолог: на Хмельниччині прикрили корупційний тандем

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
На Хмельниччині через пориви вітру без електрики лишилися близько 11 тисяч споживачів
Церква на Хмельниччині має перших богопосвячених вдів в Україні
На Хмельниччині чоловік продавав дерев’яні піддони, які виготовив із незаконно здобутої сировини
Відійшов у засвіти відомий на теренах Хмельниччини журналіст
FacebookTelegramViberWhatsAppX