Як приготувати овоч довголіття – баклажан – на зиму
Літо — спекотна пора не лише в прямому сенсі цього слова через жагуче сонце, а й гаряча пора для господинь, які роблять запаси на зиму. Адже в холодну пору в кожної жінки постає питання: чим же смачненьким порадувати свою сім’ю чи близьких, які завітають на гостину? Особливе місце серед заготовок посідає овоч довголіття — баклажан. Відтак, пропонуємо вашій увазі смачнючі рецепти із синеньких.
Салат з баклажанів з печерицями
Інгредієнти:
- Баклажани — 10 шт.
- Болгарський перець — 10 шт.
- Морква — 6 шт.
- Цибуля — 10 шт.
- Часник — 10 зубчиків
- Печериці — 1,5 кг
Маринад:
- Олія соняшникова — 1 склянка
- Оцет — 150 мл
- Сіль — 2 ст. л
- Цукор — 1 склянка
Приготування:
Баклажани ріжемо смужками. Посипаємо сіллю і залишаємо так на 30 хвилин, щоб позбутися від гіркоти. Промиваємо їх і сушимо. Болгарський перець чистимо від насіння і нарізаємо смужками. Моркву натираємо на крупній тертушці. Цибулю нарізаємо півкільцями. Печериці ріжемо на чотири частини (якщо великі — на 6–8 частин). Часник подрібнюємо за допомогою пресу. Баклажани, болгарський перець, моркву, цибулю та гриби акуратно змішуємо. У велику ємність вливаємо олію, оцет, всипаємо сіль і цукор. Даємо маринаду закипіти. Кладемо в нього овочі і варимо 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності додаємо часник. Гарячий салат розкладаємо в чисті стерилізовані банки, на дно яких кладемо горошини чорного і духмяного перцю. Закриваємо стерилізованими металевими кришками. Перевертаємо, закутуємо. Чекаємо, поки банки охолонуть.
Салат з баклажанів з квасолею
Інгредієнти:
- Баклажани — 1 кг
- Помідори — 750 г
- Морква — 250 г
- Перець болгарський — 250 г
- Часник — 100 г
- Квасоля — 1 склянка
- Цукор — 125 г
- Сіль — 35 г
- 9 % оцет — 50 г
- Соняшникова олія — 250 г
Приготування:
Замочуємо квасолю і залишаємо її на ніч. Варимо квасолю протягом години. Миємо та чистимо усі овочі. Моркву подрібнюємо у блендері. Болгарський перець нарізаємо соломкою, а баклажани — кубиками. Часник з помідорами подрібнюємо за допомогою м’ясорубки. Додаємо в томатну масу овочі. В окремій ємності змішуємо сіль, цукор і соняшникову олію. З’єднуємо з салатом, доводимо все разом до кипіння і варимо 20 хвилин. Кладемо варену квасолю, перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин. За 5 хвилин до кінця приготування додаємо 50 грам 9 % оцту. Розкладаємо салат в стерилізовані банки і закочуємо прокип’яченими кришками.
Залишити відповідь