Саміт Україна-ЄС. Підсумки та плани на майбутнє

Саміт Україна-ЄС. Підсумки та плани на майбутнє

У Брюсселі 6 жовтня відбувся саміт Україна-ЄС. На тлі пандемії українські та європейські політики мали чимало важливих тем: від спільної боротьби з коронавірусом до посилення економічного партнерства. У підсумку сторони підписали фінансові угоди на майже 400 мільйонів євро і зробили важливі заяви щодо майбутньої співпраці. Про головні результати зустрічі розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Оновлення Угоди про Асоціацію

Головна новина саміту — це домовленість про оновлення Угоди про асоціацію. Воно стосуватиметься цифрового ринку, захисту довкілля, боротьби зі змінами клімату та фінансової співпраці. Також найближчим часом Україна та ЄС мають визначити, наскільки масштабним буде перегляд безмитних квот.

— Ми говорили про перегляд Угоди про асоціацію з ЄС. Цей документ шість років тому був проривом у наших економічних відносинах. Євросоюз не має таких угод ні з ким за своїми межами. Нині понад 40 % нашої торгівлі припадає на ЄС, це зробило Європейський Союз головним торговельним партнером України. Але як і кожному, хто зростає, нам уже потрібно більше. Наші підприємці хочуть і можуть продавати в країни ЄС більше товарів, — зауважив Президент Володимир Зеленський.

Крім того, Україна рухається у бік «промислового безвізу»», який допоможе збільшити експорт товарів на ринок ЄС. На саміті сторони домовились про початок роботи європейської місії, яка оцінить готовність держави до укладення Угоди.

— Українська делегація досягла цілей, які ставила перед собою. Євросоюз відзначив прогрес України у реформах та імплементації Угоди про асоціацію. Ми фактично підтвердили спільне з ЄС бачення по ключових питаннях, таких як «промисловий безвіз», спільний намір щодо оцінки досягнень угоди, долучення до Єдиного цифрового ринку та Зеленого курсу ЄС, готовність України до підписання угоди про спільний авіапростір і принципове бажання з боку Євросоюзу підписати цю угоду у найкоротші строки, —підсумувала віцепрем’єрка з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина.

Безвіз у безпеці

Саміт поставив крапку щодо чуток про скасування безвізу. Щойно пандемія коронавірусу піде на спад, українці знову будуть вільно подорожувати Європою. Україна дотримується всіх критеріїв візової лібералізації, тож жодних обмежень бути не може. На цьому на спільній пресконференції наголосив Президент Володимир Зеленський: «Ми отримали запевнення в тому, що безвізовому режиму нічого не загрожує і він буде відновлений після пандемії».

Ця позиція ЄС підтверджена і в тексті спільної заяви за підсумками саміту. У документі сторони вітають продовження успішної імплементації безвізового режиму для громадян України та наголошують на важливості продовжувати виконувати безвізові критерії та пришвидшувати реформи.

— Ми з нетерпінням чекаємо відновлення звичних можливостей для подорожей наших громадян, як тільки це дозволять епідемічні умови, — йдеться у заяві.

Спільна боротьба з коронавірусом

Євросоюз готовий допомогти Україні і в боротьбі з пандемією. Зокрема, отримати вакцину проти коронавірусу, щойно вона з’явиться у продажу. Уже зараз ЄС виділив 400 млн євро на програму глобальної доступності вакцини від COVID-19. Ухвалене на саміті рішення гарантує — наша країна буде частиною цієї ініціативи.

У підсумковій заяві саміту наголошується: «Ми висловили готовність співпрацювати над забезпеченням доступу до майбутньої вакцини проти COVID-19 як глобального спільного надбання за доступними цінами».

Цю позицію на пресконференції також підтвердив Президент Європейської Ради Шарль Мішель: «COVID-19 дав нам один урок — що дуже важливо підтримувати стосунки та співробітництво. Саме тому фізична зустріч сьогодні — це дуже великий сигнал розбудови, поглиблення наших стосунків з Україною. Вона надсилає чіткий сигнал громадянам як в Євросоюзі, так і в Україні про важливість наших стосунків в ці особливо небезпечні часи».

Опір російській агресії

Не оминули на саміті і питання війни на Донбасі. Євросоюз вчергове наголосив на підтримці територіальної цілісності України, а також необхідності збереження санкцій проти Росії.

— Ми засуджуємо нелегальну анексію Росією Кримського півострова. Підтримка з боку ЄС повного впровадження Мінських угод і невизнання незаконної анексії Криму і Севастополя Росією залишаються з нашого боку непохитними, — зазначив Президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Крім того, європейські політики підтримали підхід України до переговорів у Нормандському форматі і в Тристоронній контактній групі, а також спроби запропонувати мирне рішення.

Фінансові угоди

Згідно з домовленостями саміту, вже незабаром Україна отримає 60 мільйонів євро за трьома програмами: 30 мільйонів — на допомогу місцевим органам влади з реагування на наслідки пандемії COVID-19, 20 мільйонів — на підтримку громадянського суспільства і ще 10 мільйонів — на кліматичні програми.

Ще 30 млн євро від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) отримає «Укрпошта». Ці кошти спрямують на модернізацію логістичної мережі: закупівлю сортувального обладнання, створення сортувальних хабів і депо, а також системи автоматичного відстеження пересування вантажів. Ще майже 300 мільйонів європейський банк виділить на підвищення енергоефективності громадських будівель в Україні.

Загалом українська делегація досить позитивно оцінює результати саміту. Нові угоди про співпрацю та фінансові домовленості доводять — навіть у складні часи Україна та ЄС залишаються надійними партерами.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



COVID та грип відступають. Що після них?
Росія вербує найманців з країн Африки, Азії та Латинської Америки: чому їдуть на смерть?
Потужна ворожа атака: у прокуратура повідомили, що пошкоджено на Шепетівщині
Судитимуть прихильника комунізму та «руского міра»
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
Прихильниці рашизму вихваляли загарбників: на Хмельниччині засудили колаборанток

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX