Пандемія не перешкода. Як працює програма «Велике будівництво»?

Пандемія не перешкода. Як працює програма «Велике будівництво»?

Навесні в Україні стартувала масштабна президентська програма «Велике будівництво». У її межах за рік мають збудувати та реконструювати понад 6500 км доріг і сотні соціальних об’єктів — шкіл, садочків, лікарень і стадіонів. Керівники програми кажуть, що, попри пандемію, будівництво працює на повну і вже може похвалитись першими результатами. Про проміжні підсумки роботи програми дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Перші дороги і працевлаштування онлайн

4 червня Укравтодор відкрив одну з перших доріг у рамках програми «Велике будівництво», а саме: Т-14-16 Львів — Пустомити — Меденичі. За кілька місяців на ділянці с. Колодруби — смт Меденичі відновили 8,4 км шляху та два мостові переходи. Тепер дорога має нове покриття із асфальтобетонної суміші, впорядковані узбіччя та безпечні переходи. Відремонтована дорога є найкоротшим шляхом до курортного міста Трускавець і альтернативою більш завантаженої міжнародної траси Київ — Чоп.

За словами керівника Служби автомобільних доріг у Львівській області Олега Берези, у рамках «Великого будівництва» тривають роботи ще на кількох важливих об’єктах. Активно ремонтується дорога Т-14-02 Східниця — Пісочна, Н-13 Львів — Самбір — Ужгород, також розпочалась реалізація проєкту «велике транзитне кільце» для зручного об’їзду міста Львів. Загалом 2020 року в області мають оновити майже 250 км.

Похвалитись дорожнім будівництвом можуть і на Тернопільщині. 9 червня стартував ремонт на відрізку дороги М-19 Доманове — Ковель — Чернівці — Тереблече. Зокрема, в районі населеного пункту Дружба. З ходом ремонтних робіт вже ознайомився голова Державного агентства автомобільних доріг Олександр Кубраков разом із членом Ради Тернопільського осередку «Слуги Народу» Євгенією Кравчук.

— Сподіваюся, всі роботи буде виконано якісно і вчасно. Для прикладу у 2019 році на Тернопільщині було відремонтовано всього 18 км доріг. А цього року наш амбітний план — 162,1 км нових та сучасних доріг, — зауважив Кубраков.

За словами Євгенії Кравчук, відремонтована дорога на всій її протяжності у Тернопільській області позитивно вплине на туристичний потенціал.

— Ця траса іде через усю область — від Кременця до Заліщик, через Тернопіль, Теребовлю, Чортків. Сподіваюсь, багато українців відкриють для себе туристичну Тернопільщину і будуть мандрувати Україною якісними дорогами, — зауважує депутат.

В рамках «Великого будівництва» вже відкрили нову ділянку дороги М-05 Київ — Одеса. Йдеться про 25 кілометрів доріг через Київську та Черкаську області. До наступного року Укравтодор планує повністю оновити трасу, зокрема, провести капітальний ремонт, побудувати дві нові розв’язки, встановити майданчики відпочинку та системи зважування у русі.

Тривають роботи і на Сході України. Як розповідає координатор програми Юрій Голик, рекордними темпами йде ремонт траси Станиця Луганська — Сєвєродонецьк. Роботи на дорозі загальною довжиною майже 130 км будуть завершені вже в липні.

Загалом дорожнє будівництво триває по всій країні, даючи роботу тисячам українців. За даними Укравтодору, з травня на об’єктах «Великого будівництва» працевлаштувалися 7 729 дорожників. Аби зробити пошук робітників ефективнішим, Кабмін у партнерстві з robota.ua запустив онлайн-інструмент для пошуку роботи у дорожній галузі — «Дороги та робота» (robota.ukravtodor.gov.ua). Наразі на сайті проєкту залишаються актуальними 1 415 вакансій у галузі дорожнього будівництва. Серед них — інженерні спеціальності, геодезисти, машиністи, виконроби та водії.

Соціальна інфраструктура і розширення програми

Цьогорічне будівництво прикметне не тільки дорогами, а й сотнями об’єктів соціальної інфраструктури. Згідно з планами, за рік повинні збудувати 142 школи, 117 дитячих садків, 122 об’єкти спортивної інфраструктури, 212 приймальних відділень. Зважаючи на масштаби проєкту, темпи будівництва країною дуже різні. Десь тільки затверджують плани, а десь вже обрали підрядників та стали до роботи.

Запорука успіху будь-якого будівництва — це якісні будівельні матеріали. Саме такі Стройматериалы Киев пропонує інтернет-магазин «Атлант». А саме матеріали: загальнобудівельні, оздоблювальні, покрівельні, лакофарбові, теплоізоляція та матеріали для утеплення. Весь асортимент магазину сертифікований і від перевірених постачальників.

Так, у Сумах в межах «Великого будівництва» на території 12-го мікрорайону розпочалося будівництво дитячого садка. Будівля матиме три поверхи, підвал, мансарду і навіть басейн. Це буде перший в обласному центрі садочок з ліфтом, доступним для маломобільних груп. Новий садок зможе прийняти 160 дітей і розвантажити єдиний дошкільний заклад у мікрорайоні.

Триває модернізація опорної школи на Донеччині. Згідно з проєктом, Нікольська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 отримає модульну котельню та тепломережу. У Дніпропетровській області майже закінчили реконструкцію Покровського ліцею.

— Вже виконали понад 60 % робіт. Повністю завершили зовнішні роботи — утеплили фасад, цоколь та горище, встановили енергозберігаючі вікна, замінили покрівлю, змонтували водостік та вимостили плиткою прилеглу територію. Також зробили пожежну та охоронну сигналізації. Наразі у розпалі — внутрішні оздоблювальні роботи, — пояснює директорка ліцею Людмила Каліберда.

На Київщині тільки-но затвердили модернізацію та облаштування приймальних відділень в 13 опорних лікарнях області.

— Наразі наша основна мета — привести усі приймальні відділення до одного стандартного зовнішнього вигляду та оснастити медичним обладнанням. Варто наголосити, що вже до 15 жовтня поточного року буде закінчено реконструкцію приймальних відділень по 10 об’єктах, а саме: Броварській, Бориспільській, Вишгородський, Іванківській, Макарівській, Миронівській, Обухівський, Переяслав-Хмельницькій, Тетіївській, Фастівській ЦРЛ, — зауважує заступник голови Київської ОДА Андрій Лісовик.

Якщо будівництва будуть успішні, то програму розширять. Так, під час візиту до Хмельницької області Президент Володимир Зеленський запропонував включити до проєкту «Велике будівництво» спорудження гуртожитків для студентів.

— Наша стратегія дуже проста: за ці п’ять років, які нам надав народ України і Бог, побудувати максимальну кількість таких інфраструктурно важливих об’єктів, — додав Зеленський.

Наразі «Велике будівництво» показує тільки перші маленькі успіхи, адже пік будівельного сезону ще попереду. Повною мірою оцінити ефективність програми можна буде вже восени.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині під колеса авто потрапила 60-річна жінка
На Хмельниччині неякісно відремонтували дорогу та завдали збитків на 9 млн грн
Водій із Хмельниччини показав патрульним документ, який належить іншій особі
На Хмельниччині вночі працювали 72 одиниці спецтехніки
На Хмельниччині погодні умови додали роботи шляховикам
На Хмельниччині до сьогоднішнього ранку розшукували третього загиблого внаслідок ракетного удару

Читайте у цій рубриці



Відповідальність за чистоту: хто повинен забезпечувати наявність та утримання сміттєвих урн?
У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
FacebookTelegramViberWhatsAppX