Перемоги та поразки народного депутата «Слуги народу» Олексія Жмеренецького

Перемоги та поразки народного депутата «Слуги народу» Олексія Жмеренецького

Олексій Жмеренецький став депутатом Верховної Ради України, здобувши перемогу у 190-му виборчого округу, в який увійшли Шепетівський, Полонський та Славутський райони. Під час чергової поїздки в округ завітав у редакцію газети «День за днем» та поділився власними здобутками та поразками, які були у перший рік депутатської кар’єри.

Пане Олексію, почнемо із приємного, що Ви вважаєте своїми перемогами?

— Своїм історичним досягненням я вважаю — внесення до українського законодавства поняття «віртуальний актив» і норм щодо запобігання відмивання коштів у фінансуванні тероризму в віртуальних активах. Це стосується криптовалют (Bitcoin — найбільш відома криптовалюта, яку можна обміняти на іншу валюту на letspay.me, — Авт.) й інших засобів електронних платежів. Над цим билися депутати минулих каденцій, але так нічого і не досягли. Ми за такий короткий термін внесли поправки і, нарешті, з’явилося це в законах. Плюс до цього, особисто зареєстровав законопроект щодо оподаткування віртуальних активів. В Україні оборот віртуальних активів складає 3,5 мільярди доларів. Зараз це все перебуває у тіні, тобто ніяк не оподатковуються, не відслідковуються. Ці 2 ініціативи щодо фінансового моніторингу і податкової політики вони можуть наповнити державний бюджет із цієї екзотичної галузі.Другою перемогою вважаю прийняття пакету антикорупційних законів, бо я член антикорупційного комітету. Ми перші півтора місяці не вилазили із засідань. Якщо пам’ятаєте, то Верховна Рада голосувала перші місяці своєї роботи тільки за антикорупційні закони.Третє досягнення полягає в моїй міжнародній діяльності. Я член міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», яке займається захистом рівності прав жінок і чоловіків, протидєю гендерному насильству. Звітував від імені України в Женеві на конференції ООН. У Кенії на саміті ООН також виступав із цього питання. В антикорупційному напрямку був у Страсбурзі на зустрічі з європарламентарями. За ці чотири з половиною місяці мені «Слузі народу» довірили представляти фракцію на міжнародному рівні.

Наприкінці року вже традиційно не лише підбивати підсумки зробленого, але й аналізувати, що не вдалося зробити. Назвіть, будь ласка, 3 речі, які не реалізували. Звичайно, якщо є такі.

— Поразки, думаю, є. Перша з них, що не так багато власних законопроектів встиг розробити, як планував, тому що наш турборежим повністю поглинув час. Був такий обсяг вже готових законопроектів із різних експертних організацій, які надійшли до нас, коли ми отримали повноваження. Ми в першу половину цього періоду просто розглядали те, що вже є: на комітетах, у Верховній Раді, в робочих групах. Займатися власними законопроектами майже не було часу. Це, нібито, поразка, але вона обумовлена об’єктивними причинами.Друге недопрацювання, пов’язане із пропуском засідань у Верховній Раді, яке тиражувалося в ЗМІ. Хочу пояснити причини, через які довелося прогулювати. У жовтні ми ухвалили зміни до законодавства про нарахування зарплат і компенсацій на здійснення депутатських повноважень. Згідно з новими правилами фіксується кількість голосувань під час пленарних засідань. Якщо у депутата більше 30 % відсутності голосувань, до речі, можна сидіти в залі, але не голосувати, він позбавляється виплат. У фракції Президента жорстка позиція: нікого не відпускати у міжнародні відрядження, щоб для прийняття навіть непопулярних законів вистачало голосів. Для того, щоб стимулювати депутатів не їхати, голова Верховної Ради і керівник фракції не підписують дозвіл на відпустку і на відрядження. Я подав 2 заяви на відпустку і відрядження, пов’язані із міжнародними поїздками, і мені їх не підписали. На такі пропуски я пішов свідомо, розуміючи значимість цих зарубіжних заходів. Ось чому у мене стільки пропусків у Верховній Раді.І третє, пов’язане із медіапублічністю. До того, як стати депутатом, я був популярним експертом, мене запрошували взяти участь у телеперадачах, публікувався у ЗМІ. Зараз взагалі не ходжу на ефіри і не публікуюся в виданнях. По-перше, немає часу, по-друге, там домінує жовта тематика, тобто плітки, скандали, а нема дискусії про зміст. Саме тому відмовляюся від запрошень, що не хочу брати участь у розмовах «ні про що».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


3 коментарі до статті «Перемоги та поразки народного депутата «Слуги народу» Олексія Жмеренецького»

  1. Serhii Nechyporuk коментує:

    А що для Шепетівки зробив? Селфі біля шаурми Сафаряна?

    • Ната коментує:

      Для Шепетівки вимагайте у місцевої влади, або у депутата місцевої Ради.

  2. Блокчейнізація? Кріптовалюти? Серйозно? Супер-актуальні проблеми округу🤬


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Колишній нардеп-«регіонал» спробував утекти з України
У Шепетівці краянам вручали подяки і грамоти Верховної Ради України
Корупція у сфері відновлення: підозрюваному нардепу, у разі внесення застави, не можна полишати Хмельниччину
Таке в Україні задокументували вперше: нардеп дав хабаря у криптовалюті
Звання Герой України хочуть присвоювати кожному загиблому захиснику: чим це загрожує державі?
Депутати Верховної Ради зробили перший крок для заборони УПЦ МП

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX