Жертви домашнього насильства: 7 випадків із 100 — чоловіки

Жертви домашнього насильства: 7 випадків із 100 — чоловіки

Цього року Шепетівським ВП зареєстровано 3 випадки фізичного насильства у вигляді нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Б’є — значить стаття кримінального кодексу

— Цього року Шепетівським ВП зареєстровано 3 випадки фізичного насильства у вигляді нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, — розповідає заступник начальника сектору превенції Шепетівського ВП Володимир Кушнір.

Всім відоме прислів’я «Б’є — значить любить». Попри те, що такі дії не схвалюються у сучасному суспільстві, однак, більшість жінок і далі потерпають від домашнього насильства. Статистика жертв невтішна.

— Із початку 2019-го до поліції надійшло 79 повідомлень про вчинення домашнього насильства, — повідомляє Володимир Кушнір. — Втім, підтвердилися лише 33 випадки. Така різниця у цифрах зумовлена тим, що на момент прибуття правоохоронців сімейні конфлікти можуть бути вже вирішені. Або ж трапляється і таке, що жінка просто хотіла налякати чоловіка.

За домашнє насильство можна «загриміти» за ґрати

Із 11 січня 2019 року в Україні набрав чинності Закон, який посилює відповідальність за домашнє насильство.

Дуже часто в народі говорять, що домашнє насильство — це звичайні сварки. Однак, у законодавстві України чітко зазначено, що:

«домашнє насильство — це умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває чи перебував у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи».

Таке насильство може спричинити фізичні чи психологічні страждання, розлади здоров’я, втрату працездатності, емоційну залежність та навіть погіршення якості життя потерпілої особи.

— При систематичному вчиненні домашнього насильства — не менше 3-х разів, відомості про порушення вносять до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а особу притягують до кримінальної відповідальності, — пояснює Володимир Кушнір.

До того ж, щодо кривдника застосовуються тимчасовий заборонний припис тривалістю до 10 днів. Він виноситься поліцією терміново. Однак через суд обмежувальні заходи можна продовжити на термін від 1 до 6 місяців.

— Це може бути заборона перебувати разом у місці спільного проживання, наближатися на певну визначену відстань, спілкуватися. Агресорів також направляють на проходження програми для кривдників або пробаційної програми.

Втім, насильник повинен обов’язково повідомити правоохоронні органи про своє місцезнаходження. У випадку, якщо раптом ці вимоги будуть порушені, суд застосує до кривдника іншу міру покарання. І тепер йому загрожуватиме арешт на термін до 6 місяців або обмеження волі на строк до 2-х років.

У випадку адміністративної відповідальності, особа повинна буде сплатити штраф у розмірі від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів громадян (170–340 гривень), або ж відбути громадські роботи — 30–40 годин. При вчиненні порушення повторно, тут потрібно буде викласти суму вдвічі більшу: від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів (340–680 гривень), а відпрацювати доведеться від 40 до 60 годин на користь суспільства.

— Найефективнішим способом, якщо жоден із варіантів не діє, аби насильство не повторювалося знову, — є арешт. Вперше його застосовують до 7 діб. Повторно — до 15 діб,— пояснює Володимир Миколайович.

Наразі один чоловік такий термін відбуває…

Жінки у числі насильників

Найчастіше від домашнього насильства страждають жінки. Інколи трапляється насильство стосовно дітей. До слова, цьогоріч у Шепетівському ВП зареєстровано один такий випадок.

Правоохоронці зізнаються, що у їхній роботі трапляються і випадки, коли про насилля повідомляють чоловіки. Однак, таких інцидентів реєструють орієнтовно 7 на 100 викликів. Полісмени говорять, що, можливо, їх таки більше. Але, оскільки чоловіки — сильна стать, то про ці проблеми не прийнято говорити вголос, тим паче, виносити на загал.

— Пригадую, як майже по-сусідству стався випадок, коли жінка побила чоловіка. Поліцію викликали сусіди. Чолов’яга чи то побоявся заявити, чи то було соромно, — розповідає пані Наталія.

За спостереженнями правоохоронних органів, насильство найчастіше вчиняються у неблагополучних сім’ях на фоні зловживання алкогольними напоями. До того ж, близько 20 % чоловіків повторюють насильницькі дії знову.

Насильству потрібні свідки

Просто заявити про насильство — мало. Для того, аби довести, що такий факт трапився, потрібні свідки — родичі, сусіди. Також правоохоронці врахують зафіксовані випадки насильства, про які повідомлять медичні установи, освітні заклади, психологічні служби. Як доказ, полісмени врахують і докази у вигляді фото- , відео- чи аудіофіксації. Лише після того образника притягнуть до відповідальності.

Як реабілітуватися після стресу

Говорити про насильство завжди важко. Однак, аби вирішити цю проблему, варто звернутися до тих, хто надасть професійну психологічну підтримку та терапію. Місцевим координатором є Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Тут не лише допоможуть психологічно, а й у випадку загрози життю чи здоров’ю, нададуть притулок.

Також, якщо є можливвість, можна звернутися до приватного психолога. На сайті http://elenamitina.com.ua/onlajn-konsultacii — допомога психолога онлайн — професійний психотерапевт Олена Митіна запропонує Вам консультацію як за традиційним записом, так і по Skype. Серед форм роботи — індивідуальні та онлайн консультації, сімейна та групова психотерапія. Детальніше за посиланням: elenamitina.com.ua.

І основне: дуже важливо розуміти, що сама собою проблема насилля не вирішиться, але виправити ситуацію реально, головне — щось для цього робити.

— При будь-яких ознаках насильства варто своєчасно звернутися за допомогою, — радить заступник начальника сектору превенції Шепетівського ВП. — Отож, якщо ви, ваші рідні, сусіди, друзі чи просто знайомі потерпають від домашнього насилля, — варто відразу повідомляти правоохоронні органи. Адже з часом тиран може завдавати все більшої шкоди, що в один момент може призвести до трагічних наслідків.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Жертви домашнього насильства: 7 випадків із 100 — чоловіки»

  1. Елена Солнечная коментує:

    Уся бiда в тому, що сьогоднi потерпiла пише заяву, що постраждала вiд домашнього тирана, а вже на ранок наступного дня бiжить i падае на колiна, щоб кривдника не карали, бо в них “любов”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
На Хмельниччині молодик погрожував своїй бабусі, вимагаючи пенсію
Мешканцю Славути заборонили наближатися до своєї матері
На Шепетівщині поліція з’ясовувала причини відсутності деяких учнів у профліцеї
Чоловік із Хмельниччини повівся на акційне пальне і за це поплатився
На Шепетівщині молодик вдарив матір дерев’яним бруском, а співмешканку порізав ножем

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX