Експеримент у школі: яка насправді мета ДПА для 4-х класів

Експеримент у школі: яка насправді мета ДПА для 4-х класів

Серед учнів деяких 4-х класів проведуть Державну підсумкову атестацію, щоправда, вона не вплине на оцінки дітей. Адже — буде експериментом. 4-класники єдині, хто складатимуть ДПА цього навчального року. Для 9 та 11 класів такі атестації не проводитимуть.

Добровільна атестація

Приблизно 2 тисячі 4-класників складатимуть Державну підсумкову атестацію у 2024 році. Про це повідомила директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко під час пресконференції у «Медіацентр Україна — Укрінформ». За її словами, атестація буде експериментальною і відбудеться лише у тих закладах, які добровільно зголосяться на її проведення.

«Що ми запропонуємо учням шкіл, які братимуть участь в експерименті? Ми запропонуємо їм розроблені нами, тобто Українським центром оцінювання якості освіти, матеріали. Ми запропонуємо завдання і також окремі рекомендації для вчителів, які проходитимуть цю ДПА з української мовно-літературної галузі і з математики. І далі зберемо інформацію про те, наскільки комфортно було вчителям проводити це тестування, чи виникали проблеми з роботою із тестовими завданнями», — пояснила Тетяна Вакуленко, Український центр оцінювання якості освіти.

За словами міністра освіти та науки Оксена Лісового, експеримент потрібен виключно для поліпшення процесу атестації та не враховуватиметься у оцінюванні успішності конкретної дитини.

«Важливо, що це жодним чином не впливатиме на подальше навчання учнівства. Атестація потрібна для моніторингу якості освіти та у разі потреби — коригування освітньої політики», — пояснив Оксен Лісовий на своїй сторінці у соцмережі.

Зробити процес стандартизованим

Раніше ДПА для здобувачів початкової базової освіти проводили за інструментами, які розробляли самі школи. Тепер у Центрі оцінювання хочуть стандартизувати формат. Для цього й має знадобитися інформація, яку планують зібрати під час експериментального оцінювання.

«Ця інформація дозволить нам зробити крок до запровадження стандартизованої ДПА для здобувачів початкової освіти. Одразу зауважу, що про жодний формат ЗНО для учнів початкової школи не йдеться. В жодному разі не йдеться про те, що у нас будуть інструктори в закладах освіти, якийсь нагляд. Ми говоримо про те, щоб надати закладам освіти однакові інструменти і однаковий спосіб аналізувати інформацію за отриманими результатами», — каже Вакуленко.

Що таке ДПА?

Державна підсумкова атестація має проводитися у 4, 9 та 11 класах наприкінці навчального року з предметів, перелік яких щороку визначає і затверджує Міністерство освіти і науки України. Обов’язковою є атестація з української мови. ДПА в Україні не відбувалася з 2020 року: спершу її скасували через епідемію коронавірусу, а потім через повномасштабне вторгнення Росії.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Що чекає на абітурієнтів у вступній кампанії 2024 року
У Нетішинській громаді досі гостро стоїть питання забезпечення підручниками школярів 5 та 6 класів
В українській системі освіти відбудуться зміни
На укриття у школах та купівлю автобусів виділили понад 2 мільярди гривень
Педагоги Хмельниччини отримали сучасні ноутбуки
У МОН рекомендують до кінця тижня вчитися у дистанційному форматі

Читайте у цій рубриці



Робота за кордоном: чи зарахують цей стаж під час призначення пенсій
Як та кого покарають, якщо не з’явився до ТЦК протягом 60 днів
Сезон носовичків та червоних очей: що допоможе впоратися з алергією на пилок?
Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
Відповідальність за чистоту: хто повинен забезпечувати наявність та утримання сміттєвих урн?
FacebookTelegramViberWhatsAppX