Українська література для дорослих: від класиків до сучасних авторів української мови

Українська література для дорослих: від класиків до сучасних авторів української мови

Українська література для дорослих читачів багата на авторів та твори. Цікавою тенденцією є те, що в книгах різних часів піднімаються актуальні для того часу питання, завдяки чому можна від зрозуміти настрої суспільства. Це особливо чітко прослідкувати їх можна в творах радянських часів, та сьогодення. Вони виступають зрізом нагальних проблем і наглядно демонструють зміну орієнтирів. Звичайно українська література багата і на класику. Причому ці нетлінні твори представлені різноманітними жанрами: від жартівливих оповідань до гірких дум про кріпацьку долю.

Українська література для дорослих: від класиків до сучасних авторів української мови

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI

Класика української літератури

Цей розділ багатий на справжні скарби, які відображають українську культуру як через призму сатири, так і є майже хроніками тяжких часів, що випали на долю нашого народу. Серед класики, яку потрібно знати і обов’язково повинен прочитати та знати кожен з нас, можна відмітити:

  1. «Кобзар» Т. Г. Шевченка. Це одна з найвідоміших книг за всю історію української літератури. Слава про неї розійшлася на весь світ, вона перекладена на польську, англійську, румунську та інші мови. В збірник ввійшли більше 200 поезій, наповнених філософськими роздумами.
  2. «Кайдашева сім’я» І. Нечуй-Левицький. Ця книга про взаємовідносини між рідними братами та їх сім’ями, та проблеми, що актуальні і для багатьох сучасних українських родин. В ній тонко поєднані трагедія та комедія, розпач та сміх, тому читати її сумно не буде.
  3. «Украдене щастя». І. Франко. В п’єсі, яка пронизана фольклором, розповідається про важке життя в умовах «галицького пекла» при владі Австро-Угорщини, пронизане коханням, ворожнечею, гіркотою за власну долю.
  4. «Вечори на хуторі близ Диканьки» М. Гоголя. В цьому творі гармонічно переплелися фантастика та фольклор. Напевне, кожен з нас бачив екранізацію, проте, краще ще й прочитати книгу, аби проникнутися атмосферою українського села тих часів.
  5. «Тіні забутих предків». М. Коцюбинський. Твір наповнений фольклором, розкриває звичаї гуцулів та розповідає про трагедію до якої можуть призвести родові війни.

Не менш цікавими є і твори наступних поколінь авторів.

Українська література для дорослих: від класиків до сучасних авторів української мови

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI

Українська література радянських часів

Період СРСР теж був складним для нашої історії та культури. Проте тоді теж писалися твори українськими авторами, попри те, що не завжди вдавалося їх відразу випустити. Але нині вони доступні і дорослі, яким цікава історія, без проблем можуть знайти їх в електронному чи друкованому варіанті:

  1. «Тигролови» І. Багряний. Пригодницький роман з елементами автобіографії. Автор книги розповідає про тортури тоталітарного режиму, які пережив особисто. Герой твору після катувань був засланий в Сибір. З каторги йому вдалося втекти і знайти безпечний притулок в Зеленому Клині, місці де тигрів вміють ловити руками. Головна ідея твору — воля. Герою, як і самому автору, вдалося знайти її лише в дикій тайзі далеко від батьківщини;
  2. «Марія» У. Самчука. Ця книга — перший художній твір про Голодомор. Вона без прикрас показує життя українців в період становлення СРСР та репресій, і має вагому культурну цінність. Цікаво, що «Марія» одна з небагатьох книг, які були випущені в Україні в період СРСР, вперше її надрукували ще в 1934 р. у Львові.
  3. «Мина Мазайло», «Народний Малахій», «Патетична соната». М. Куліш. В цих книгах автор в трагікомічному трактуванні демонструє радянську дійсність, російський шовінізм, піднімає проблему «малоросійської» ментальності та духовної незрілості комуністів.

Знайти можна і інші твори тих часів, бо навіть в не сприятливих умовах, вітчизняні автори намагалися самовиражатися та збагачувати нашу культурну спадщину.

Українська література для дорослих: від класиків до сучасних авторів української мови

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI

Сучасна українська література

На наш вік прийшовся ще один буремний виток історії, який активно освітлюється письменниками. Сучасні автори теж підіймають проблеми сьогодення та намагаються привернути увагу до гострих суспільних подій. Серед тих, які вже стали культовими можна відзначити:

  1. «Війна 2022» С. Жадан. В книзі автор освітлює події та реалії українців в період повномасштабного російського вторгнення. Тут ви не знайдете романтики, на сторінках письменник розповідає про невимовні жахіття та горе які ввійшли в життя наших співвітчизників 24 лютого 2022 року.
  2. «Записки українського самашедшого». Л. Костенко. Ця письменниця — справжній феномен української літератури. Народжена в 1930 році, вона почала писати ще в радянські часи і продовжує збагачувати культурну спадщину і нині. Ця книга вийшла в 2010 році поки остання на рахунку письменниці, але вражена подіями сьогодення, влітку авторка анонсувала вихід нових творів. «Записки українського самашедшого» цікава тим, що випередила час. В ній порушується питання надлишку інформації та розвитку технологій, які приводять нас до віддалення одне від одного.
  3. «Спустошення» Л. Дереша про переломні моменти, що виникають в житті кожного з нас та вибір, який за цим слідує.
  4. «Добрі новини з Аральского моря». І. Карпа. В книзі розповідаються реальні історії жінок з різними долями та характерами, серед яких можна впізнати якщо не себе, то близьку людину. Характерною рисою творів Карпи є емоційність, тож і в цій книзі вона зашкалює.

Українська літературна спадщина дійсно багата на твори. Проте, не всі сучасні українці добре знайомі з роботами авторів-співвітчизнів. Це величезна віха, яку треба заповнити, як для інтелектуального саморозвитку, так і підвищення національної свідомості. Також, споживання контенту українською мовою (як музики, так і блогів, книжок та кіно) є чудовим додатком до переходу на українську мову для тих, хто вирішив почати цей процес зараз або нещодавно.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Магія манги: як вибрати та де купити мангу на українській мові
П’єси мелодрами: топ 10 п’єс, що потрібно прочитати
Комплекты книг по любимым играм и комиксам
Залишилися тільки рукописи: на Хмельниччині матері представили книжки загиблих на війні синів
ТОП книг, які варто прочитати до літнього екватора
Найцікавіші комікси в світі

Читайте у цій рубриці



Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
70 тисяч гривень доплати для військових «на нулі»: ВРУ ухвалила постанову
FacebookTelegramViberWhatsAppX