У шепетівського стоматолога Євгена Хилимонюка батько та хрещений теж лікарі

У шепетівського стоматолога Євгена Хилимонюка батько та хрещений теж лікарі

До Міжнародного дня стоматолога дізналися у Євгена Хилимонюка, який у 2017 році закінчив інтернатуру Вінницького національного медичного університету імені Пирогова, а з серпня 2017 року працює у ПП «Фенікс-Дент», про особливості цієї професії та важливість догляду за зубами.

Євгене, розкажіть, чому вирішили стати лікарем-стоматологом?

— Я ще з дитинства знав, що стану стоматологом, тому професію обрав зовсім невипадково. У нас вже своєрідна династія (посміхається — Авт.): мій батько — стоматолог, хрещений батько теж. У ранньому віці мені дуже подобалося ходити до тата на роботу й спостерігати за його діяльністю. Любив гратися різними інструментами, пізніше вже пробував щось робити на штучних зубах.

Що ви вважаєте найголовнішим у своїй діяльності?

— Найголовніше у діяльності будь-якого лікаря — вдячний пацієнт. Допомагаючи людям, повертаючи їм усмішку, я отримую задоволення.

Від чого залежить стан зубів, і що порадите, аби вони залишалися здоровими?

— Здоров’я починається із зубів. Якщо здорові зуби, то ввесь організм у нормі. Стан зубів залежить від самої людини, чи займається профілактикою. Зуби потрібно чистити мінімум двічі на день. Після прийому їжі обов’язково потрібно ополоснути, принаймні, чистою водою або антисептичним розчином, ополіскувачем. Також багато залежить і від харчування. Змалку потрібно вживати молочні та кисломолочні продукти: кефір, сири, сиркові маси, а також морепродукти, сухофрукти та овочі, оскільки вони багаті кальцієм.

Що порадите батькам, які мають дітей?

— Радив би батькам змалку стежити за зубами своїх чад. Бо є такі, які думають, що молочні зуби чистити взагалі не варто, бо вони тимчасові. Це є причиною їх раннього випадіння, відповідно, змінюється графік прорізування постійних зубів. В підсумку — аномалії, змінюється прикус.

Як часто треба змінювати зубну щітку та правильно підібрати зубну пасту?

— Зубну щітку треба змінювати кожні 2–3 місяці, оскільки вона «збирає» багато мікробів. Також радив би купувати електричні щітки. Вони краще вичищають ротову порожнину, бо мають більший доступ до жувальних зубів, зменшують патогенну мікрофлору з порожнини рота, що важливо для захисту від карієсу. Вибір зубної пасти теж відіграє неабияку роль. Варто користуватися профілактичними пастами. Якщо ж є проблеми, то вони мають бути лікувальними — на основі різних трав. Щодо відбілюючих паст, то аби відбілити емаль, раджу користуватися ними не більше одного тижня. Проте найголовніше — використовувати пасти за призначенням. Також потрібно робити професійну чистку зубів, оскільки лікар краще може визначити загальний стан порожнини рота.

Скільки раз на рік варто відвідувати стоматолога?

— Аби попередити розвиток хвороб, лікаря варто відвідувати раз у шість місяців, незалежно від того, чи болять зуби, чи ні. Адже в більшості випадків ми звертаємося лише тоді, коли вже терпіти немає сил. Тому похід до лікаря відкладати не варто, бо чим далі, тим складніше і болючіший процес. Розвиток хвороб легше попередити, ніж потім вилікувати.

Часто похід до лікаря викликає страх та неприємні емоції. Порадьте, як не боятися стоматолога та підготувати, зокрема, дітей до візиту до лікаря?

— Професія стоматолога зобов’язує бути ще й психологом. Тут до кожного дорослого та дитини — індивідуальний підхід. Аби зустріч дитини зі стоматологом не викликала стрес, потрібно спочатку просто поспілкуватися, розказати, що і як ми будемо робити і чи болітиме. Загалом, не налякати. Також радив би спочатку дитину привести, наприклад, для ознайомлення, подарувати їй подаруночок за те, що вона так гарно сиділа. У нас в клініці, до речі, якщо дитина проявила стриманість та гарно вела себе при зустрічі з лікарем, то їй видають спеціальні сертифікати, також своїм найменшим пацієнтам даруємо маленькі іграшки.

Що побажаєте своїм колегам у день професійного свята?

— Кожному бажаю поваги та довіри від пацієнтів, вдосконалення та розвитку, бо медицина не стоїть на місці.

Дякую за розмову.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Хвороби молочних зубів — які бувають?
Чому важливо регулярно відвідувати стоматолога?
Працівник ТЦК плюс стоматолог: на Хмельниччині прикрили корупційний тандем
Комплексний підхід UADenta до лікування зубів
Чищення зубів
Що являє собою якісна зубна реставрація?

Читайте у цій рубриці



Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
Відповідальність за чистоту: хто повинен забезпечувати наявність та утримання сміттєвих урн?
У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
FacebookTelegramViberWhatsAppX