На Шепетівщині люди організували схід села, аби відстояти старшу школу

На Шепетівщині люди організували схід села, аби відстояти старшу школу

Зранку 22 червня на подвір’ї сільської школи Серединець, що у Судилківській територіальній громаді Шепетівського району, зібралися місцеві, а причина — недопущення закриття старшої школи. Нещодавно тамтешні жителі дізналися, що у сільській раді мають намір перевести учнів 10–11 класів до Городищенської школи.

Серединці не погоджуються з такою перспективою, вважаючи, що заклад має право на функціонування, бо школа, на їхню думку, є повною. Аби почули їхню позицію селяни запросили голову громади, депутатів сільської ради, старосту та інших фахівців. На їхнє запрошення приїхала і депутатка Хмельницької обласної ради Світлана Павлишина.

На Шепетівщині люди організували схід села, аби відстояти старшу школу

Першим взяв слово заступник сільського голови Вадим Верхогляд, який розповів передумови реорганізації сільського закладу освіти:

— Попередньо рішення стосовно реорганізації школи ще не прийнято. Проте в подальшому планується лишити 9-річку, об’єднати дитячий садочок зі школою. Усе це робиться, щоб знизити навантаження на сільський бюджет. На сьогоднішній день коштів на утримання шкіл, відповідно нової формули на розрахунок освітньої субвенції, не вистачає. У нашій громаді — це близько 5 мільйонів гривень. Конкретно для закладу середньої освіти Серединців потрібно 1 мільйон 300 тисяч гривень.

На Шепетівщині люди організували схід села, аби відстояти старшу школу

Слова посадовця вельми обурили селян. Йому пригадали обіцянки 5-річної давнини, коли приєднувалися в одну тергромаду:

— Громади об’єднали, щоб села розвивалися, чи не так? Гроші мали йти селу. А що ми маємо наразі: клуб зачинений, а коштів на його ремонт немає, ще й школу хочете зробити 9-річкою. За 5 років село «розкидали», не створили жодного робочого місця. Хіба захочуть люди в селі цьому жити?

Заступник сільського голови зазначив, що громада на утримання шкіл витрачає близько 70 % бюджетних коштів. Справа у тому, щоб отримувати освітню субвенцію, класи повинні мати достатню наповнюваність. В іншому випадку, громада вимушена дофінансовувати такий заклад із власного бюджету.

Відповідно розрахунку обсягу освітньої субвенції на 2021 рік, наповнюваність класів визначається залежно від чисельності населення та відсотка населення, що проживає в сільській місцевості. Зокрема для серединецької школи — це 14 учнів у класі. У серединецькій школі кажуть, що з 1 по 9 клас відсутні неповні класи.

— У 10-му класі — 7 учнів, а в 11-й йде шестеро. Дітей на індивідуальному навчанні у нас немає. У нас навчаються діти з сусідніх сіл — Березни, Косої Рішнівки, Великої Рішнівка, Сошок. Якщо їм доведеться їздити в Городища, то це понад 20 кілометрів.

На Шепетівщині люди організували схід села, аби відстояти старшу школу

Водночас селяни мають свої аргументи стосовно скорочення старших класів у серединецькій школі.

— От лишать вони 9-річку, і з цього нічого доброго не буде. Лише подумайте, якщо дитина у старші класи буде їздити з Серединець в Городище, то й батьки будуть змушені віддати туди й менше. Тобто, в серединецькій школі вже зменшиться кількість учнів. А там її й зовсім закриють. чим моя дитина гірша за інших, щоб їздити у школу деінде? — каже селянка Наталія, дитина якої навчається у Серединцях.

Але в такій оптимізації селяни вбачають і вимирання свого села.

— У Серединцях є чимало будинків, які можуть захотіти придбати жителі інших сіл. Але, переш за все, молоді сімейні люди будуть цікавитися: чи є у вас дитячий садочок, повна школа? А в нас цього може скоро не стати.

Ще до організації сходу села місцеві жителі почали оббивати пороги посадовців, аби допомогли врятувати школу. З цього приводу вони звернулися до депутатки обласної ради Світлани Павлишиної. Між іншим, для неї питання освіти є, так би мовити, не чужим, адже раніше вона працювала в цій царині.

— На жаль, така ситуація наразі є типовою для багатьох громад Шепетівського району. Оптимізація шкіл — це дуже непопулярні рішення, які змушені приймати у громадах. Водночас потрібно зважити на те, що зміни передбачені реформою освіти, а саме старшої школи, набудуть чинності не цьогоріч, а лиш в 2024 році. Тому громадам не варто поспішати з їх реалізацією, адже норми наповнюваності класів, зокрема сільських шкіл, повинні бути переглянуті. Та кількість учнів, що регламентується нормативними документами, нереальна для села. Я пропоную вам писати звернення, документувати вашу позицію, зокрема, за результатами сьогоднішніх зборів ви маєте скласти протокол. Моя позиція співпадає з тією, що має департамент освіти, не потрібно поспішати у громадах скорочувати кількість повних закладів середньої освіти. Я сподіваюся, що зміни до цього закону таки внесуть, — зазначила Світлана Павлишина.

На Шепетівщині люди організували схід села, аби відстояти старшу школу

Принагідно депутатка звернулася до присутніх управлінців сільської ради, аби вони, все-таки, знайшли кошти у бюджеті для серединецької школи. Як представниця «Епіцентр Агро», Світлана Андріївна навіть озвучила для наочності суми коштів, які громада отримує від діяльності агрохолдингу на території села Серединці, а це більше 1 мільйона податків.

Жінка навела один приклад, з чого наповнюється бюджет громади. І порадила подумати що ще можна зробити, аби знайти необхідні кошти для фінансування школи.

На Шепетівщині люди організували схід села, аби відстояти старшу школу

Вочевидь серединецький заклад середньої освіти є сильний в математичних дисциплінах, адже селяни відразу запропонували сільській раді скоротити витрати на власні зарплати. А ще місцеві жителі нагадали посадовцям, що учні тривалий час упродовж двох років навчалися дистанційно та не харчувалися у період карантину в школі.

Селяни сподіваються, що до їхньої думки прислухаються у сільській раді і трохи пригальмують у питанні переведення старшокласників для навчання в інше село.

 

Для довідки

Ще у 2018 році в Україні стартувала реформа Нової української школи. Планували, що навчальні заклади поділять на три ступені — початкова школа (з 1 вересня 2018 року), базова середня школа (гімназія, з 1 вересня 2022 року) і старша школа (ліцеї, з 1 вересня 2027 року).

Реформа старшої школи передбачала, що створять ліцеї, де вчитимуться лише учні 10–12 класів. Там вони зможуть отримати професію. А учні, які планують вступати до університету, — якісно підготуватися до ЗНО. Ліцеї матимуть профілі навчання і будуть технічно добре оснащені.

Але до того, як перейти до реформи старшої школи, мали відбутися зміни. А навчальні заклади мали підготувати до трансформації — створити мапу ліцеїв, маршрути, за якими учні зможуть під’їжджати або пансіони, де вони могли би проживати, тощо.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Запоріжжі загинув кулеметник із Шепетівщини
Збільшіть ваш онлайн-потенціал: основи пошукової оптимізації для сайтів
На Шепетівщині учні ліцею сподіваються, що зможуть завершити навчальний рік у новому корпусі
Уряд знову готує масштабну реформу вищої освіти в Україні
Майстри влучного перфомансу зібрали друзів у Шепетівці
Як працювати в задоволення: 5 корисних лайфхаків для ріелторів

Читайте у цій рубриці



В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
Формування критичного мислення у приватних школах
Освітяни з Житомирщини переймали досвід у колег зі Славутської громади
Фінансування та стипендії для іноземних студентів Чехії
На Шепетівщині учні однієї з гімназій вчитимуться без дистанційки
FacebookTelegramViberWhatsAppX