У Шепетівському районі створять центр для дітей з особливими освітніми потребами

У Шепетівському районі створять центр для дітей з особливими освітніми потребами

У Шепетівській РДА відбулася нарада за участю голови районної ради Петра Дзяворука, голів ОТГ та окремих керівників структурних підрозділів адміністрації на якій обговорювалось питання створення спільного районного інклюзивно-ресурсного центру, що буде надавати послуги дітям з особливими освітніми потребами. Про це повідомляє Шепетівська РДА.

Голова РДА Роман Підопригора наголосив, що Постановою КМУ від 12.07.17 р. № 545 затверджено Положення про інклюзивно-ресурсний центр. Завдяки Конвенції про права осіб з інвалідністю, Україною, серед інших держав — учасниць цієї Конвенції, визнано, зокрема, право інвалідів на освіту шляхом забезпечення інклюзивної освіти. Так, за ч. 2 ст. 24 Конвенції взято зобов‘язання стосовно того, щоб інваліди не виключалися із системи загальної освіти, а діти-інваліди — із системи безкоштовної та обов‘язкової початкової або середньої освіти. Ці постулати відтепер закріплено в Законі «Про освіту».

Головними завданнями центру передбачено:

  • проведення комплексної оцінки з метою визначення особливих освітніх потреб дитини, розроблення рекомендацій щодо програми навчання;
  • надання психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами;
  • надання консультацій та взаємодія з педагогічними працівниками дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів з питань організації інклюзивного навчання;
  • надання консультативно-психологічної допомоги батькам та інші.

— Відповідно до Постанови місцеві органи самоврядування зобов’язані створити центри з розрахунку один центр на 7 тис. дітей. Тому, враховуючи загальну кількість дітей у районі (менше 7 тис.), вносимо пропозицію створення спільного районного інклюзивно-ресурсного центру, засновниками якого стануть Шепетівська районна рада, Судилківська, Грицівська та Ленковецька ОТГ, — запропонував голова РДА.

В свою чергу, голова райради Петро Дзяворук наголосив, що ІРЦ — це важливий крок у створенні сучасної європейської системи надання корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами.

— Така установа має запрацювати на рівні району, — сказав голова районної ради, — разом з тим, потрібно визначити місце його розташування, провести розрахунки щодо проведення ремонту майбутнього приміщення, його утримання, затвердити штат, визначитись із співфінансуванням одиниць від кожної ОТГ, району. Після проведення цих дій винести питання на сесії відповідних самоврядних органів, щоб до 1 вересня 2018 відкрити даний Центр.

Голови ОТГ озвучили свої пропозиції після чого було прийнято рішення через тиждень знову зустрітись, щоб визначитись з конкретними діями.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині вручили державні нагороди родинам загиблих воїнів
Посівна-2024: як справи у аграріїв Шепетівщини
На Шепетівщині знешкодили майже пів тони вибухівки з ворожої ракети «Іскандер М», яка не здетонувала
На Хмельниччині врятували чоловіка
На Хмельниччині горіли будинки та автівки
У Шепетівці відкрили Ветеранський хаб

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині поліція з’ясовувала причини відсутності деяких учнів у профліцеї
На Шепетівщині нацгвардійці провели «Урок мужності» для школярів
Story-центр у Шепетівці: всеукраїнська ініціатива реалізована у громаді
В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
Формування критичного мислення у приватних школах
FacebookTelegramViberWhatsAppX