Мешканка Шепетівщини стала переможницею конкурсу «Гранд Коронація слова»

Мешканка Шепетівщини стала переможницею конкурсу «Гранд Коронація слова»

Мешканка Шепетівського району Олена Іськова-Миклащук цьогоріч перемогла в конкурсі «Гранд Коронація слова». За освітою пані Олена — філолог, працює вчителем і завучем з НВР у Вербовецькій ЗОШ І-ІІ ступнів. Вона отримала нагороду за добірки «Брат» і «Покривання коси» у номінації «Пісенна лірика».

«Гранд Коронація слова» — це конкурс, який заснували в рамках «Коронації слова» Тетяна та Юрій Логуші. В конкурсі змагаються переможці — лауреати перших премій у номінаціях «Романи», «П’єси», «Кіносценарії» та «Проза для дітей». Також декілька років тому жінка увійшла до 5-ки кращих поетів України.

Мешканка Шепетівщини стала переможницею конкурсу «Гранд Коронація слова»

Пані Олено, вітаю вас із перемогою! А тому не можу одразу не запитати: які відчуття з цього приводу?

— Звісно, я — щаслива. Але цю перемогу сприйняла спокійно, на відмінну від тієї, яку здобула в 2017 році. Це пов’язано з тим, що то була жива зустріч, червона доріжка, емоції, друзі, знайомства, онлайн трішки не так.

А чи підтримував вас хтось під час конкурсу?

— Взагалі, була в дорозі, дивилася з телефону і відкрила на своїй номінації. Мені пощастило, тому що я побачила саме мить моєї нагороди.

Як думаєте, що дала вам перемога у цьому конкурсі?

— Будь-яка перемога дає віру у власні сили. Я дуже сподіваюся, що мої пісенні тексти зазвучать. Поезія — це чудово, та пісня — вона більш жива. Якщо вона припадає до душі слухачам, то це — вже успіх.

Враховуючи ваш досвід, ви хотіли б спробувати себе і в інших номінаціях «Коронації слова»?

— Так, найголовніша мрія була в 2000-му році, коли з’явилася «Коронація слова». Я ще в школі навчалася і мріяла про те, що все-таки колись напишу роман і подамся на цей конкурс. До роману ще не доросла, але менші номінації вже подолала. Наприклад, вторік здобула перемогу на дитячій коронації — це була підліткова поема «Тато». Цього року подавала на номінацію «Теrrа інклюзія» мета конкурсної номінації — популяризація принципів рівності, поваги до прав людини). Моє оповідання-урок не здобуло перемоги, але воно потрапило до збірки, яка незабаром побачить світ.

Мабуть я лише щойно відійшла від приємного шоку і відчула всю радість перемоги

Що хотіли б порадити наступним учасникам конкурсу?

— Не боятися, вірити у власні сили, тому що дуже багато чула закидів щодо цього конкурсу, як щодо будь-якого конкурсу. Те, що, наприклад, не все прозоро. Я була в журі у 2018 році, як володар першої премії, журила конкурс. І всі твори подали анонімно, ми не бачила авторів, тому раджу спробувати. Як і у будь-якому конкурсі, є суб’єктивна думка, але спробувати все-таки варто.

Чи є у вас вже плани на ваше письменницьке майбутнє?

— Так, я мрію написати роман. У малій прозі я подавалася минулого року, здобула 2-ге місце в конкурсі ім. Івана Чендея на Закарпатті. Це була для мене значна перемога. Також я потрапила в число лауреатів премії малої прози ім. В. Портяка. Там теж сильний відбір і також читала збірку оповідань. Поки я реалізовую себе в жанрі малої прози.

А якими взагалі ви бачите своїх читачів? Що для вас означає вираз «ідеальний читач»?

— Я думаю, що його не існує, тому що комусь подобаються жахи, комусь любовні романи, а хтось полюбляє детективи. Тому, мабуть, ідеального читача не буде. Мені особисто завжди подобалися твори, які спонукали думати і викликали певні емоції. Виходить, що я пишу щось подібне.

З чого складається робота письменниці? Оскільки існує багато думок, що письменники не працюють, а прокидаються опівдні, чекають на музу, а потім пишуть годинку на день.

— Ну, взагалі я не пам’ятаю, хто з наших великих письменників сказав, що, навпаки, «муза сидить десь в підвалі, вона така ледача, взагалі не хоче нічого, її треба витягти звідти і заставити щось робити». Я вважаю, що поезії це не стосується, тому що віршовані рядки приходять у будь-який момент. В мене це могло бути по дорозі на роботу, в будь-якому місці. Могла навіть їхати в маршрутці і в мене зринав цілий вірш, а головне, що вони мені приходять повністю. Важливо записати їх, інколи я забуваю, і вже пізніше, я не те що не відтворюю, я навіть не згадаю, що це була за поезія. Робота прозаїка — вона значно складніша, захоплююсь цими людьми. Вони знаходять у собі сили, відривають свій час від сім’ї, можливо, від сну — це робота. Багато моїх знайомих прокидаються доки ще всі домашні сплять, тому що для них важлива тиша. Дехто пише вночі. Це все справді — робота, це — зусилля і головне тут — подолати свою лінь. Поезія не приходить за кілька хвилин — це титанічна праця, яка інколи триває роками.

Мені особисто завжди подобалось твори, які спонукали думати і викликали певні емоції. Виходить, що я пишу щось подібне

Ваші поради письменникам-початківцям.

— Перша порада — читати. Читати чим більше, тим краще. Брати обов’язково якісну літературу. До якісної віднесла б класиків, тому що їхні твори перевірені часом. Багато є зараз в мережі літератури, але якщо людина не має досвіду, не завжди можуть відрізнити якісну від другосортної. Тому, все-таки, намагатися читати класичну літературу. Друга порада — писати. Відразу шедеври не напишуться. Лише з часом прийде вміння писати. Третя порада — дослухатися. Знаю дуже багато людей, які вважають, що вони геніальні і будь-яке виправлення не визнають. Якщо людина запитала мою думку, то в приватному повідомленні можу сказати, що не правильно поставлений наголос і саме він ламає вірш. Та багато хто це сприймає вороже, за принципом: «Я ж художник, я так бачу», — тому дослухатися до порад це — важливо. Сама дослухаюся до порад і вдячна тим, хто свого часу мені підказував. Це багато вартує.

Дякую вам, пані Олено, за цю цікаву розмову. Хочеться побажати вам натхнення у подальшій творчій діяльності.

— Дякую!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Мешканка Шепетівщини стала переможницею конкурсу «Гранд Коронація слова»»

  1. Alexander Bereznuk коментує:

    Перемагає той(та), хто йде до кінця


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Запоріжжі загинув військовий із Шепетівщини
Чи збереже міжнародна премія Open Media Forum свою незалежність під головуванням Юрія Дудки?
На Шепетівщині випускники відмовилися від урочистостей, щоб допомогти артилеристам
На Шепетівщині селяни передали домашню тушенину для захисників
Старий Кривин може стати найгарнішим селом України
Леся Українка лікувалася у Славуті

Читайте у цій рубриці



У Шепетівці вшанували велич духу Великого Кобзаря
Талановитих дітей із Шепетівки відзначили на конкурсі «Кришталева зірка»
Землячка відомого співака подарувала його раритетні фото музею на Шепетівщині
У Шепетівці відбувся перший кіносеанс військового хіта
У Шепетівці відбудеться кінопоказ фільму, в якому знялися спецпризначенці з Хмельниччини
Майстри влучного перфомансу зібрали друзів у Шепетівці
FacebookTelegramViberWhatsAppX