На Ізяславщині інвалід систематично вчиняв насильство та порушив заборонний припис

На Ізяславщині інвалід систематично вчиняв насильство та порушив заборонний припис

Ізяславський районний суд визнав винним 59-річного жителя Шепетівського району в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах (ст. 126–1 Кримінального кодексу України), та в умисному невиконанні обмежувальних приписів (ст. 390–1 Кримінального кодексу України). Суд призначив йому остаточне покарання у виді обмеження волі на 1 рік 6 місяців, звільнивши від його відбування з випробуванням на 1 іспитовий рік. Про це повідомила пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

За вироком, з 2019 року жителя села на Ізяславщині правоохоронці періодично притягували до адміністративної відповідальності за психологічне домашнє насильство: чоловік нецензурно лаявся, ображав і погрожував розправою своїй співмешканці.

За цей час за протоколами поліції Ізяславський районний суд ухвалив щодо нього дев’ять постанов, визнаючи винним у правопорушеннях, пов’язаних з домашнім насильством (ст. 173–2 КУпАП), та накладаючи стягнення у виді штрафу й громадських робіт.

Крім цього, в грудні 2020 року домашній кривдник порушив терміновий заборонний припис щодо зобов’язання на 5 діб залишити місце поживання співмешканки, заборони на вхід та перебування в місці її проживання, заборони в будь-який спосіб контактувати з постраждалою. А в травні 2021 року не виконав вимоги обмежувального припису, який суд видав строком на 6 місяців. Протягом цього часу чоловікові було заборонено наближатися на відстань ближче 50 метрів до місця проживання співмешканки, розшукувати її, переслідувати та в будь-який спосіб спілкуватися з нею. Попри обмеження, він приходив до жінки з образами й погрозами.

У суді потерпіла розповіла, що живе з обвинуваченим 12 років, останню половину з яких він постійно чинить психологічне насильство щодо неї. Через це вона перебуває у постійному нервовому напруженні, боїться за життя й змушена була звертатися до працівників поліції за захистом.

За даними психологічного дослідження її особистості встановлено, що жінка систематично переживала психологічне насильство, вчинене її співмешканцем, як наслідок, це призводило до внутрішньої конфліктності уявлень про себе, вразливості та переживань комплексу негативних емоцій. Фахівці рекомендували потерпілій пройти реабілітаційну програму для осіб, які постраждали від домашнього насильства.
У судовому засіданні чоловік повністю визнав себе винним у вчиненому, проте давати показання відмовився.

При призначенні покарання серед іншого суд врахував, що обвинувачений — учасник бойових дій, має інвалідність, уперше вчинив злочини, розкаявся у скоєному.

«…зважаючи на те, що після направлення обвинувального акту до суду [обвинувачений] свою поведінку змінив, припинив вчиняти домашнє насильство щодо потерпілої, та обставини справи, суд знаходить, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства», — зазначає суд у вироку, який ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Очільника громади на Хмельниччині звинуватили у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
В Ізяславі на території лікарні прорвало труби централізованого водогону
На Шепетівщині син ображав батька: за це він працюватиме на користь суспільства
У Славуті чималий термін отримав чоловік, який обікрав свого товариша
На Хмельниччині медуніверситет судився зі студенткою, що виїхала до США
Новий очільник ХАС починав кар’єру в Шепетівці

Читайте у цій рубриці



У національному парку на Шепетівщині успішно впроваджують світовий тренд
Сільській раді на Шепетівщині після втручання прокуратури буде повернуто понад 160 тисяч гривень
Віддали останню шану воїну з позивним «Маріуполь», якому Шепетівка припала до душі
У Шепетівці ліквідовують аварійну ситуацію з водопостачанням
ЦНАП на Шепетівщині якісно та оперативно надає найпопулярніші послуги сервісних центрів МВС
У Славутській громаді побільшало випадків гострого мозкового інсульту
FacebookTelegramViberWhatsAppX