«Американський десант» висадився на майданчику Хмельницької АЕС

«Американський десант» висадився на майданчику Хмельницької АЕС

У неділю, 7 листопада, 12 висококваліфікованих інженерів американської компанії Westinghouse під керівництвом першого віцепрезидента з комерційної діяльності Westinghouse Еліаса Гедеона та віцепрезидента компанії з будівництва нових АЕС Джоела Ікера прибули на майданчик Хмельницької АЕС, що у місті Нетішині Шепетівського району.

Метою візиту є детальне обстеження третього енергоблока станції для визначення можливостей та заходів щодо його подальшої добудови.

«Американський десант» висадився на майданчику Хмельницької АЕС

Інженери Westinghouse проведуть gap-analysis проєкту добудови третього енергоблока ХАЕС, тобто визначать прогалини проєкту та запропонують шляхи його успішної реалізації.

Вчора, 8 листопада, керівник Енергоатома Петро Котін і перший віцепрезидент Westinghouse Еліас Гедеон оглянули стан обладнання на «відкритому дворі — майданчику» ХАЕС, який передбачається для будівництва енергоблока АР 1000, ставок-охолоджувач та недобудований енергоблок № 3 ХАЕС.

Того ж дня було проведено робочу нараду за участю керівництва Хмельницької АЕС, всієї команди американських фахівців, керівництва Енергоатома та мера міста Нетішин Олександра Супрунюка.

Під час наради сторони розглянули попередні висновки та оцінки готовності майданчику, відзначили величезне значення та потенціал нового будівництва.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра висвітлив історію будівництва енергоблоків, умови майданчику: достатність водних ресурсів для охолодження новозбудованих енергоблоків, достатність ліній електропередач, шляхи підвезення обладнання з морських портів України і готовність будівельних майданчиків.

«Американський десант» висадився на майданчику Хмельницької АЕС

Перший віцепрезидент з комерційної діяльності Westinghouse Еліас Гедеон подякував Енергоатому за організацію візиту та високий рівень підготовки майданчика.

«Ми провели великий обсяг роботи з підготовки документації, зараз прибули дві команди наших інженерів зі США та Європи, котрі весь наступний тиждень будуть потужно працювати з Енергоатомом, досліджувати майданчик і обмінюватися необхідною інформацією, — розповів пан Гедеон. — Паралельно ми працюємо з фінансовими інституціями щодо фінансування проєкту, зокрема з американським U.S. EXIM Bank. Сподіваємося вийти найближчим часом на підписання низки угод».

Керівник делегації Westinghouse побажав всім продуктивної й успішної роботи.

«Американський десант» висадився на майданчику Хмельницької АЕС

Петро Котін розповів про проведену роботу і стан справ з реалізацією українсько-американських домовленостей згідно з Меморандумом, на початку вересня цього року підписаним у США в присутності Президента України та Міністра енергетики США.

Він відзначив високі темпи проведення підготовчих робіт спільно з американською стороною, побажавши успіху й ефективної спільної праці всім присутнім.

«Наша співпраця з Westinghouse — це буде серйозна та плідна історія. Сьогодні ми починаємо практичну роботу з будівництва нових атомних потужностей. Ми цілком задоволені високим темпом та якістю виконання всіх заходів по проєкту, — зазначив пан Котін. Зараз вже завершено процедури ЕСПО, отримано позитивний висновок Міндовкілля, на розгляд Уряду внесено законопроєкт про добудову Х3, Х4, очікуємо найближчим часом його схвалення та внесення на розгляд Верховної Ради України».

Також сторони обговорили попередню оцінку майданчика щодо розташування двох нових енергоблоків.

Три місяці тому Енергоатом й американська компанія Westinghouse підписали меморандум про добудову четвертого енергоблока Хмельницької АЕС за технологією AP1000 та ще чотирьох енергоблоків на майданчиках атомних електростанцій України.

Довідково

Технологія AP 1000 — це апробована реакторна установка потужністю близько 1100 МВт.

Проєкт має пасивні системи безпеки, високу ефективність і здатність працювати в маневровому режимі. Проєкт AP1000 передбачає використання сучасних технологій заводського виробництва модулів обладнання, завдяки яким можна суттєво скоротити терміни та вартість будівництва АЕС. У довгостроковій перспективі ця технологія дасть Енергоатому можливість забезпечувати найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, створити нові робочі місця і сприятиме суттєвому зміцненню енергетичної безпеки України.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
У Львові поховають загиблого прикордонника з Шепетівщини
На Шепетівщині двоє вчинили крадіжку в гуртожитку
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
На Шепетівщині перед судом постануть троє розбійників, які нападали на громадян
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових

Читайте у цій рубриці



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових
FacebookTelegramViberWhatsAppX