На Ізяславщині жінка обкрадала Хмельницькобленерго

На Ізяславщині жінка обкрадала Хмельницькобленерго

Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу жительки Ізяславщини, до якої позивалося АТ «Хмельницькобленерго»: змінив рішення Ізяславського районного суду в частині розміру вартості безобліково спожитої електроенергії та судового збору. З апелянтки на користь обленерго стягнув 16 885 гривень, а з підприємства на її користь — 347 гривень судового збору за подання апеляційної скарги.

До Ізяславського районного суду звернулося Акціонерне товариство «Хмельницькобленерго» з позовом до своєї споживачки про стягнення з неї 32 105 грн за безоблікове користування електроенергією. Підприємство зазначило, що під час технічної перевірки її будинку працівники Ізяславського РЕМ виявили самовільне підключення електропроводки до електричної мережі поза приладом обліку. На підставі акту про порушення позивач нарахував збитки за період з 22 грудня 2016 року (день заміни приладу обліку) до 23 листопада 2018 року.

Ізяславський районний суд позов обленерго задовольнив частково, стягнувши з відповідачки 32 008 грн за безоблікове користування електроенергією та 1915 грн судових витрат.

Жителька Ізяславщини оскаржила рішення суду першої інстанції з проханням його скасувати й відмовити у позові. Вона стверджує, що не використовувала електроенергію безобліково — справа про адміністративне правопорушення щодо неї закрита у зв’язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення, відсутності події та складу правопорушення.

Апеляційний суд звертає увагу, що зібрані докази, зокрема, показання восьми свідків; акт про порушення; електропровід із розеткою, які були самовільно підключені до електромережі на горищі будинку апелянтки, достовірно вказують на те, що вона використовувала електроенергію поза приладом обліку. Цю обставину фактично визнала й сама споживачка.

«Закриття Адміністративною комісією при виконавчому комітеті Двірецької сільської ради Ізяславського району Хмельницької області провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо (апелянтки), не спростовує висновок суду про вчинення останньою неправомірних дій, які призвели до завдання збитків позивачеві. Водночас, (апелянтка) не подала суду докази про відсутність своєї вини у заподіянні шкоди АТ «Хмельницькобленерго», — ідеться у постанові апеляційного суду.

Апеляційний суд зауважує, що самовільне підключення до об’єктів електроенергетики та споживання електричної енергії без приладів обліку є крадіжкою електричної енергії. Споживач, який допустив безоблікове користування електричною енергією, зобов’язаний відшкодувати оператору системи завдані збитки.

«Визначаючи розмір відповідальності, суд першої інстанції правомірно виходив з того, що розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії, тарифами (цінами) для населення, що діяли у розрахунковий період, і кількістю днів безоблікового споживання електричної енергії. (…) Водночас, поза увагою суду залишилася та обставина, що тривалість безоблікового споживання електричної енергії не може перевищувати сумарної кількості днів за дванадцять календарних місяців, які передували дню виявлення порушення», — зазначає колегія суддів ХАС, вказавши, що розмір відшкодування мав бути обчислений за період з 24 листопада 2017 року до 23 листопада 2018 року та склав 16885 грн.

Суд апеляційної інстанції також уважає можливим звільнити апелянтку від сплати АТ «Хмельницькобленерго» судового збору за подання позову та присудити з позивача на її користь судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 347 грн.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
На Шепетівщині шериф оперативно розкрив кримінальний злочин
На Шепетівщині двоє вчинили крадіжку в гуртожитку
На Хмельниччині через пориви вітру без електрики лишилися близько 11 тисяч споживачів
На Хмельниччині жінка скористалася безпорадним станом чоловіка

Читайте у цій рубриці



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових
FacebookTelegramViberWhatsAppX