Ще одна релігійна громада на Шепетівщині приєдналася до лона Православної Церкви України

Ще одна релігійна громада на Шепетівщині приєдналася до лона Православної Церкви України

Цієї неділі, 18 квітня, православна громада села Цвітоха, що у Шепетівському районі, офіційно перейшла до Православної Церкви України. Мова йде про парафіян місцевого храму на честь Параскеви П’ятниці, якому 120 років.

Процес переходу тривав із січня 2020 року. Як зазначив для «День за днем» настоятель отець Микола Бочкай, аби зареєструватися громада витримала чимало випробувань.

До останнього громада перебувала у складі УПЦ МП. Раніше на зборах віряни проголосували за зміну юрисдикції, згодом вони встановили на дверях храму нові замки і організували охорону святині.

— Московський патріархат забрав усе з церкви, не залишили ікон та, навіть, жертовника винесли. Натомість в приміщені храму насмітили. Наразі прибираємо, готуємося до свята Входу Господнього в Єрусалим, — у телефонній розмові розповів отець Миколай.

За його словами, вже цієї неділі 25 квітня у церкві відбудеться перше богослужіння.

Не оминула увагою перехід і УПЦ МП, позаяк на сайті «Православная жизнь» також опублікували інформацію, посилаючись на іншого настоятеля храму в селі Цвітосі протоієрея Георгія Кімейчука:

«За словами священика, розкольникам вдалося провести незаконні збори жителів села з голосуванням про «переведення» храму до ПЦУ та перереєструвати громаду. 18 квітня 2021 року релігійні рейдери зрізали замки на дверях храму та встановили нові. Біля богослужбової будівлі поставили охорону… атаки розкольників на релігійну громаду УПЦ с. Цвітоха розпочалися у 2020 році. П’ять разів вони намагалися перереєструвати громаду, але отримували відмову в державних органах. 14 лютого 2021 року активісти ПЦУ провели збори жителів села, які «одноголосно» проголосували за перепідпорядкування храму розкольникам».

Довідково

Село Цвітоха входить до Улашанівської територіальної громади Шепетівського району. У 1747 році в селі була збудована дерев’яна церква, яка не збереглася до наших часів. Даних про те, що з нею сталося, немає. На сучасному церковному подвір’ї є вмурований хрест. Старожили кажуть, що на цьому місці був престол стародавньої церкви. В 1900 році було збудовано нову церкву, в ім’я великомучениці Параскеви.

Церкву звели в традиційному стилі українського бароко, дуже гарна. Майстри збудували храм так, що його видно з усіх кутків села. На жаль, старовинних ікон, книг, предметів обряду в церкві майже немає. На подвір’ї храму є давня могила одного з настоятелів Филимона Уловича.

Нагадаємо, що у березні 2019 року релігійна громада Старого Кривина, що у Шепетівському районі. розпочала процес переходу до лона Православної Церкви України. У серпні цього ж року відбулося представлення нового настоятеля.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині два села зберуться, аби покінчити з московським патріархатом
Під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув воїн із Шепетівщини
Рейдові групи лісівників на Хмельниччині «вполювали» порушників
Перша служба рідною мовою була велелюдною: на Шепетівщині ще один храм перейшов до ПЦУ
Охорона та безпека банківських установ в Харкові: Досвід компанії OIB
У боях за Україну героїчно загинув молодий військовий із Шепетівщини

Читайте у цій рубриці



В одній із громад Шепетівщини до бюджету не надійшло майже 7,5 млн грн земельного податку
У Шепетівці стартував цікавий проєкт із рослинництва: що про це відомо
На Шепетівщині збирали представників служб таксі
Цікаво та корисно: міжнародний борщ готували на Шепетівщині
Загиблих на війні солдатів із Шепетівщини Президент України нагородив орденами
Ряд важливих питань розглянули на засіданні виконкому в Нетішині
FacebookTelegramViberWhatsAppX