Новітні технології в стоматології — розширюємо горизонти

Новітні технології в стоматології — розширюємо горизонти

Сучасна стоматологія швидко розвивається. Такі інструменти як стоматологічні принтери, штучний інтелект та 3D-друк, змінюють стоматологічну практику. Нові технології пропонують такі переваги, як підвищена простота доступу, зниження стресу пацієнта, точна діагностика.

Цифрова стоматологія

Цифрова стоматологія — це широкий термін, що охоплює будь-яку технологію, що включає використання комп’ютерних програм. Нові можливості дозволяють стоматологам, наприклад, знімати зліпки, проводити діагностику або планувати лікування без використання механічних інструментів.

3D рентген-дослідження (комп’ютерна томографія)

Цифрові сканери в стоматології можна класифікувати на різні типи в залежності від того, де і як вони використовуються. Сканери Dental Cone beam CT (CBCT), або конусопроменева комп’ютерна томографія, використовуються для отримання рентгенівських знімків порожнини рота. Внутрішньоротові сканери, або інтраоральні 3D-сканери, дозволяють побачити зуби та кістки на моніторі.

Внутрішньоротові сканери складаються з багатокутників і можуть поєднуватися із зображенням, зробленим внутрішньоротовою камерою. Результатом є реалістичне 3D-зображення зубного ряду пацієнта на екрані комп’ютера чи планшета, що дозволяє стоматологу побачити навіть найменші проблеми та дефекти зубів, які неможливо помітити неозброєним оком. Деякі сканери можуть навіть виявити карієс на дуже ранніх стадіях, що допомагає запобігти його подальшому розвитку.

Дизайн усмішки DSD

Digital Smile Design (DSD) — це методика планування лікування, яка дозволяє ретельно аналізувати структуру обличчя та зубів пацієнта за допомогою найсучаснішої відеозйомки. Концепція DSD вважається найсучаснішим доступним підходом до дизайну посмішки.

Методика DSD зосереджена на тому, щоб персоналізувати дизайн посмішки для пацієнта, дозволяючи налаштувати деталі відповідно до його унікальних особливостей.

Технологія CAD/CAM

Технології автоматизованого проєктування (CAD) і автоматизованого виробництва (CAM) стосуються програмних рішень, які використовуються у стоматології. Процес CAD/CAM охоплює все: від внутрішньоротового сканування, створення цифрового стоматологічного дизайну, його фрезерування або друку та впровадження в порожнину рота.

Це стоматологічне програмне забезпечення може використовуватися лікарями для конструювання коронок або протезів (наприклад, зубних імплантатів або мостів, вінірів). Ці рішення допомагають планувати, проєктувати та виготовляти коронки швидко, передбачувано та легко для оцінки пацієнтом. Робота, виконана в програмному забезпеченні CAD/CAM, виконується на основі інтраорального сканування.

Прозорі елайнери для виправлення прикусу

Найбільш популярний спосіб вирівняти прикус — встановити брекети. Проте сьогодні все частіше для цього використовують елайнери. Брекети з металу або порцеляни кріпляться на зубах. Потім використовуються металеві дроти та гумові стрічки, щоб створити силу, яка переміщує зуби в правильне положення.

Елайнери виготовлені з пластику та виготовляються індивідуально. Невеликі горбки прозорої композитної смоли прикріплюються до зубів, щоб допомогти їм зайняти правильне положення. Неправильно стверджувати, що елайнери ефективніші за брекети. Їх перевага у тому, що вони менш помітні, адже вони прозорі та побачити їх можна тільки на близькій відстані. Елайнери необхідно знімати під час їжі та чистки зубів.

Ультразвукова хірургія

Стоматологічні ультразвукові хірургічні системи використовують високочастотні мікровібрації для розрізання кістки та підготовки оральних операцій. Вони дозволяють різати з неймовірною точністю. Крім того, завдяки так званому ефекту кавітації лікарі можуть забезпечити майже безкровне місце операції. Оскільки ці системи зменшують тепло, вони здатні виконувати хірургічні процедури з меншою травмою для пацієнта. Ультразвукова система не пошкоджує м’які тканини, що робить хірургічні процедури безпечнішими.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Технології мотоциклетної техніки
Чому американський бізнес зацікавлений інвестувати в українську оборонку
Хвороби молочних зубів — які бувають?
Чому важливо регулярно відвідувати стоматолога?
Працівник ТЦК плюс стоматолог: на Хмельниччині прикрили корупційний тандем
Комплексний підхід UADenta до лікування зубів

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
Сучасні технології в хірургії: роботи-асистенти на передньому краї медицини
У сусідній з Хмельниччиною області переселенець дивує своїми винаходами
Від продюсера до вченого: Як Юрій Дудка збагачує медійний світ науковими дослідженнями
Школяр із Шепетівщини є серед переможців, які програмували віртуальних роботів на Міжнародній космічній станції
Стало відомо, що спричинило полярне сяйво, яке бачили над Україною
FacebookTelegramViberWhatsAppX