Якщо пощастить: цієї ночі шепетівчани спостеріга­ти­муть унікальне астрономічне явище

Якщо пощастить: цієї ночі шепетівчани спостеріга­ти­муть унікальне астрономічне явище

Щоліта із середини липня до кінця серпня наша планета проходить крізь потік уламків комети Свіфта-Таттла. Цей метеорний потік має назву Персеїди. Цього року найкраще цей потік буде видно з 23:00 до 4 ранку в ніч із 11 на 12 серпня та в ніч із 12 на 13 серпня.

Щороку можна спостерігати приблизно за 60 метеорами на годину, але цього року можна буде побачити всього 10–20 метеорів годину, оскільки Персеїди збігаються з повним місяцем.

Дуже часто метеорні потоки називають «зірками, що падають», і багато людей при цьому загадують бажання. Метеорний потік Персеїди отримав свою назву від сузір’я Персея, тому що для того, щоб побачити цей потік, потрібно направити свій погляд на нічне небо в бік однойменного сузір’я.

Коли Земля проходить крізь величезний потік уламків комети Свіфта-Таттла, яка востаннє наближалася до Землі в 1992 році, багато цих крихітних каменів згоряють в атмосфері, створюючи справжнє світлове шоу.

За словами вчених, на жаль, цього року пік метеорного потоку, коли можна побачити найбільшу кількість метеорів за годину, збігається з повним місяцем. Місячне світло робить небо яскравішим, а отже, можна побачити набагато менше метеорів, ніж зазвичай. Учені вважають, що цього року справді яскраву нічну подію можна не очікувати.

Відомо, що уламки комети, які є метеорним потоком Персеїди, потрапляють в атмосферу Землі на швидкості приблизно 160 тисяч км/год і нагріваються тут до температури 1650 градусів за Цельсієм. Деякі космічні камені згоряють повністю, а деякі можуть усе ж таки досягти поверхні у вигляді метеоритів.

Враховуючи, що в Україні комендантська година починається переважно з 23:00 і триває до 5 ранку, то за Персеїдами зможуть добре спостерігати власники приватних будинків зі своїх внутрішніх дворів. Але мешканці багатоповерхівок зможуть визирнути з вікна та спробувати також насолодитися цим видовищем.

Комета Свіфта-Таттла, яку відкрили ще в 1862 році, пролітає повз Землю кожні 133 роки. Наступного разу вона буде поряд із нашою планетою у 2125 році. Ця короткоперіодична комета вважається найбільшим об’єктом, який пролітає повз Землю. Вчені вважають, що ядро комети має діаметр 26 км. Наприклад, астероїд, який 66 млн років тому знищив динозаврів, був діаметром від 10 до 12 км.

Учені вважають, що комета Свіфта-Таттла не зіткнеться із Землею, проте в 3044 році вона перебуватиме від нашої планети на найближчій відстані — 1,6 млн км. За космічними мірками це дуже близько, але це вчетверо далі, ніж відстань від Місяця до Землі.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Погода на Хмельниччині в найближчі дні буде небезпечною
Неймовірне видовище: до кінця літа можна буде спостерігати 7 зорепадів, учені назвали точні дати
У сусідній із Хмельниччиною області під копією піраміди Хеопса чоловік збирає урожаї
Вже завтра до Землі наблизиться величезний астероїд: що кажуть з цього приводу в NASA
Землю накриють метеоритні дощі Ліриди: коли можна спостерігати
До Землі наближається астероїд завбільшки з хмарочос

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
Сучасні технології в хірургії: роботи-асистенти на передньому краї медицини
У сусідній з Хмельниччиною області переселенець дивує своїми винаходами
Від продюсера до вченого: Як Юрій Дудка збагачує медійний світ науковими дослідженнями
Школяр із Шепетівщини є серед переможців, які програмували віртуальних роботів на Міжнародній космічній станції
Стало відомо, що спричинило полярне сяйво, яке бачили над Україною
FacebookTelegramViberWhatsAppX